רכישת אספן נדל"ן ע"י שלמה דהוקי התפוצצה סופית
רכישת אספן נדל"ן ע"י שלמה דהוקי התפוצצה סופית
השותף של רוני צארום בפאי סיאם הודיע כי לא יוכל לממן במועד את רכישת השליטה באספן מידיו, והשניים לא הגיעו להסכם על דחיית השלמת העסקה. כעת צארום דורש פיצוי, ודהוקי טוען מנגד כי לא הוא זה שפוצץ את העסקה
העסקה לרכישת השליטה באספן נדל"ן על ידי שלמה דהוקי התפוצצה סופית. ניסיון של רוני צארום, בעל השליטה (46%) באספן, ודהוקי, להגיע להסכמות לגבי הארכת מועד השלמתה של העסקה לא צלח בשל ויכוח לגבי תנאי הארכת מועד סגירתה, והביא להפסקת המגעים ביניהם. אספן ודהוקי שותפים בחלקים שווים בחברת המלונאות והנדל"ן פאי סיאם שהיתה בבעלותו של דהוקי בעבר, והפיצוץ במגעים יכול להביא להשלכות על מערכת היחסים של השניים.
דהוקי גם מחזיק ב־5% באספן, כאשר במתווה הרכישה נקבע כי אם דהוקי לא יעמוד בהסכם, צארום יקבל את המניות האלה כפיצוי. כפי שפורסם ב"כלכליסט" ביום חמישי דהוקי לא הצליח להשיג את המימון לעסקה, אך כעת הוא טוען שאותן מניות צריכות לחזור אליו מאחר שצארום לא העמיד את אישורי הבנקים המממנים, מחזיקי האג"ח של החברה וכן של חברת הדירוג של האג"ח לעסקה, ולכן לא התמלאו תנאים מתלים לחתימה.
ההסכם בין צארום לדהוקי, יזם נדל"ן ותיק מירושלים, נחתם בפברואר האחרון. תמורת הרכישה עמדה על 440 מיליון שקל, כאשר דהוקי אמור היה להעביר עד יום שישי 420 מיליון שקל לצארום. עוד נקבע בהסכם כי עליו להחליט אם להעביר את הסכום עד 30 במאי או 30 ביוני, ו־20 מיליון השקלים הנוספים היו אמורים להיות משולמים בתוך שלוש שנים.
דהוקי עמד לחתום על עסקה שבה גוף מוסדי ישקיע כרבע מיליארד שקל בפאי סיאם, וכך התכוון לממן את רכישתה של אספן, אך לשם כך נדרשה הארכה של מועד סגירת העסקה. צארום, ככל הידוע, הסכים לכך, אבל ביקש לבטל את התנאים המתלים להשלמת העסקה, ובתמורה אמר שהוא יוותר לדהוקי על הפיצוי המוסכם. דהוקי לא הסכים לתנאים אלה בטענה שהסיכון גדול מדי מבחינתו. המו"מ התנהל עד כניסת השבת והופסק מבלי שהצדדים הגיעו להסכמות.
5% המניות של דהוקי באספן נותרו בידיו של עו"ד ארז רוזנבוך שמונה כנאמן, ומייצג את צארום. רוזנבוך, יו"ר מגוריט, נדרש עתה להחזיר את המניות לדהוקי, וכעת נותר לראות אם יחזיר אותן, שכן צארום יוכל לטעון כי היות שהעסקה לא הושלמה, המניות למעשה עוברות אליו כפיצוי. במקרה כזה צפוי להתחולל מאבק משפטי בין צארום ודהוקי.
דהוקי, ממקימי קניון הראל שבמבשרת ציון וקניון מלכת שבא שבאילת, היה זה שהכניס את אספן לשותפות בפאי סיאם ב־2020, בהשקעה של 405 מיליון שקל מצד אספן. הכניסה של אספן להשקעה זו שיקפה שווי של 810 מיליון שקל לפאי סיאם. במקביל, רכש דהוקי 5% ממניות אספן גרופ שניתנו לו בהקצאה פרטית תמורת 36 מיליון שקל, במחיר שהיה גבוה אז ב־83% ממחירה של מניית אספן גרופ. דהוקי החליט לרכוש את השליטה באספן כדי שלא "להיתקע", במקרה של מכירתה לגורם זר, עם שותף בפאי סיאם שאין לו אפשרות לשלוט על זהותו. זאת לאור העובדה שלאספן לא היה מנגנון הגנת אינטרסים מול דהוקי באחזקה בפאי סיאם. עם זאת, העסקה היתה מצוינת עבורו, שכן התמורה שקיבל עבור פאי סיאם היא כמעט כל הסכום שאמור להשקיע באספן.
העסקה שנחתמה בפברואר שיקפה שווי של 956 מיליון שקל לאספן, פרמיה גבוהה של 140% על שווי השוק של אספן במועד החתימה. כיום, אספן נסחרת בתל אביב לפי שווי של 433 מיליון שקל בלבד לאחר שצנחה ביום חמישי אחרי הפרסום ב"כלכליסט", ואתמול עלתה ב־1.6%. עתה נותר לראות אם צארום יחזור למו"מ עם רוכש אחר לשליטה באספן, אחרי שעסקאות דומות מול טדי שגיא, שלומי אקריש ואבן צ'ארלס ניומן, ועתה דהוקי, עלו על שרטון. לא פחות מסקרן יהיה לראות מה יעלה בגורלן של 5% ממניות אספן שבנאמנות, ששוויין כ־22 מיליון שקל.