סגור

הדולר יורד מתחת ל-3.09 שקלים, אך בשיא של 5 שנים מול הין היפני

אתמול התקבלה החלטת הריבית הראשונה של בנק ישראל ב-2022, שנותרה ללא שינוי ברמה של 0.1%; בשוק העולמי, הדולר מזנק מעל ל-116 ין לדולר אחרי קפיצה בתשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים; ברקע, צפי להעלאת ריבית מוקדמת מהתחזיות בארה"ב בשל האינפלציה הגוברת

הדולר יורד מעט ונסחר תמורת 3.087 שקלים, בעוד היורו נחתך חזק יותר ל-3.484 שקלים. המטבע האמריקאי רשם באמצע נובמבר 2021 שפל של 26 שנים כשנסחר תמורת 3.04 שקלים, ומאז לא טיפס עד ל-3.2 שקלים, ונסחר סביב הטווח של 3.19-3.08 שקלים.


אתמול התקבלה החלטת הריבית הראשונה של בנק ישראל ל-2022. הנגיד אמיר ירון הודיע על הותרת הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.1%. בבנק החליטו גם החודש לא לשנות את שער הריבית למרות העלייה באינפלציה. הריבית נמצאת ברמה נמוכה זו מאז אפריל 2020, והחלטת הבנק המרכזי תואמת את ההערכות המוקדמות בשווקים הפיננסיים.

3 צפייה בגלריה
שקל דולר יורו מטבע מטבעות מט"ח
שקל דולר יורו מטבע מטבעות מט"ח
הדולר והיורו נחלשים לעומת השקל
(שאטרסטוק)

לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "להערכתנו, פתיחת פערי ריביות מול חו"ל תפחית מהלחץ הבסיסי לייסוף. יצוא השירותים של ישראל ממשיך לנוע למעלה עם עלייה של 8% באוקטובר (על פי נתונים מנוכים עונתיות) ו-40% בהשוואה לאוקטובר בשנה שעברה. הגידול החד ב-2021 בהשקעות בענף ההייטק יוביל, להערכתנו, להמשך התרחבות היצוא גם בשנים הבאות. דבר זה תומך בהתרחבות העודף בחשבון השירותים ובחוזקו של השקל".
קליין הוסיף כי "ב-2021 השקל היה בין המטבעות החזקים בעולם עם ייסוף של כ-8% מול סל המטבעות (3% מול הדולר ו-11% מול היורו). העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים בהובלת יצוא שירותי ההיי-טק והעליות בשוקי המניות בעולם תרמו לכך, למרות שיא של מעל ל-35 מיליארד דולר ברכישות המט"ח של בנק ישראל. אנו עדיין צופים המשך ייסוף השנה, אך להערכתנו התנודתיות בשוק המט"ח תגדל לאור סיום תוכנית הרכישות וירידה צפויה בהיקף ההתערבות של בנק ישראל. במקביל, פתיחת פער בין הריבית בארה"ב והריבית בישראל צפויה לקזז (באופן חלקי) את הלחץ המתמיד של הגורמים המבניים לחיזוק השקל".

3 צפייה בגלריה
אמיר ירון נגיד בנק ישראל על רקע דולרים
אמיר ירון נגיד בנק ישראל על רקע דולרים
אמיר ירון , נגיד בנק ישראל
(צילומים: אלכס קולומויסקי, רויטרס)

עוד ציין קליין כי "אינפלציה נמוכה יחסית וחוזקו של השקל יאפשרו לבנק ישראל מרווח תמרון רחב. אנו צופים שהריבית בארץ לא תעלה לפחות עד הרבעון האחרון של 2022 גם כאשר נראה עליית ריבית בארה"ב. כצפוי, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי וציין שהמדיניות המוניטרית צפויה להישאר מרחיבה לזמן ממושך לאור האתגרים שעדיין קיימים לפעילות הכלכלית, בהם גם מצב התחלואה".
לדבריו, "בניגוד לבנקים מרכזיים אחרים בעולם, אנו סבורים שלא נראה עליית ריבית בישראל לפני הרבעון האחרון של 2022, זאת בשל האינפלציה הנמוכה יחסית בישראל בהשוואה למרבית מדינות ה-OECD, כפי שהדגיש נגיד בנק ישראל בנאומו, ובשל חוזקו של השקל. הדבר בא לידי ביטוי גם בתחזיות המעודכנות של חטיבת המחקר של הבנק הצופה שהאינפלציה תהיה 1.6% בסוף 2022 ו-2% בסוף 2023. במקביל, הבנק עדכן קלות כלפי מטה את אומדן הצמיחה ל-2021 ל-6.5% (7% בתחזית הקודמת), אך הותיר את התחזית ל-2022 ללא שינוי על 5.5% (עדיין גבוה מהאומדן שלנו ל-4.8%). הבנק לראשונה פרסם תחזית צמיחה של 5% ב 2023 (גם פה התחזית גבוהה מהערכתנו ל-4%)".
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "אינפלציה נמוכה יחסית וחוזקו של השקל יאפשרו לבנק ישראל מרווח תמרון רחב"
ובשוק המט"ח העולמי, הדולר רושם שיא של 5 שנים לעומת הין היפני. זאת, בעקבות זינוק של 12.5 נקודות בסיס אמש בתשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים לשיעור של 1.64%, עקב ציפיות המשקיעים להעלאת ריבית מוקדמת מהתחזיות בארה"ב בשל האינפלציה הגוברת.
על כן, הדולר מזנק מעל ל-116 ין לדולר, הרמה הגבוהה במטבע האמריקאי לעומת מקבילו היפני מאז 11 בינואר 2017. האיגרת האמריקאית ל-10 שנים נמצאת עתה בשיעור הגבוה זה כמעט חודש וחצי. לעומת סל 6 המטבעות העיקריים, בהם נכלל הין היפני, עולה הדולר לרמה הגבוהה שלו זה שבוע - 96.328 נקודות.


3 צפייה בגלריה
ין יפני
ין יפני
ין יפני ושטר דולר
(בלומברג)