פרסום ראשוןמכירת תחנת אשכול: ביהמ"ש דחה עתירת OPC וקרן נוי, ורמז - הצעתן לא ראויה
פרסום ראשון
מכירת תחנת אשכול: ביהמ"ש דחה עתירת OPC וקרן נוי, ורמז - הצעתן לא ראויה
דליה אנרגיה זכתה במכרז לרכישת תחנת הכוח, אך לא יכלה לעמוד בהצעתה וביקשה הנחה; OPC וקרן נוי, שהגיעו למקום השני, דרשו לזכות ולא לקיים מכרז חדש; השופט קבע שההצעה של OPC ונוי לא ריאלית והובילה לכך שדליה התקשתה לגייס מימון לרכישה; כעת היא צפויה לזכות מחדש
בית המשפט דחה את העתירה של החברות OPC וקרן נוי לפסול את המכרז החוזר למכירת תחנת אשכול של חברת החשמל. בכך נסללת הדרך למכרז חדש עם מחיר התחלתי של 9 מיליארד שקל שהציעה דליה אנרגיה שגם תזכה כנראה ברכישה.
הקבוצה בהובלת דליה אנרגיה ותעבורה זכתה במכרז לרכישת תחנת הכוח, אך לא היתה מסוגלת לעמוד בהצעה שהגישה שעמדה על 12.375 מיליארד שקל, והציעה לשלם במקום זאת 9 מיליארד שקל. OPC וקרן נוי, שהגיעו למקום השני במכרז עם הצעה של 7.1 מיליארד שקל, דרשו להכריז עליהן כזוכות ולא לקיים מכרז חדש.
השופט קובי ורדי מבית המשפט המחוזי בתל אביב, שדן בתיק, כתב כי "לא ניתן להתעלם מהתרשמות חברי ועדת המכרזים מהתנהלות דליה וממנהליה, שדליה הגישה הצעה כנה, אמיתית ומקצועית שהיא עמדה ועומדת מאחוריה, הצעה שאינה תכסיסנית או רשלנית ומשקפת את שווי התחנה".
דליה ותעבורה, שהגישו את ההצעה הגבוהה ביותר עבור התחנה, נסוגו לאחר שהגופים המממנים בראשות בנק הפועלים הודיעו שלא יוכלו להעמיד את המימון לסכום הזה בשל הפער האדיר מהמקום השני.
דליה אנרגיה, שנשלטת בידי עשרות קיבוצים וג'ורג' חורש, הגישה כאמור הצעה מתוקנת מחייבת על סך 9 מיליארד שקל. ועדת המכרזים של חברת החשמל החליטה לקיים מכרז חוזר בהשתתפות השחקנים מהמכרז הראשון, שההצעה של דליה תהיה נקודת הפתיחה שלו.
OPC, שנשלטת בידי עידן עופר, וקרן נוי שמנוהלת בידי גיל-עד בושביץ', רן שלח ופיני כהן, טענו כי ההחלטה של חברת החשמל אינה חוקית ויש לפסול אותה ולהכריז עליהם כזוכים. עוד טענו כי הצעת דליה של 9 מיליארד שקל אינה ריאלית, ויש לאסור עליה להשתתף במכרז חוזר. עו"ד פיני רובין ייצג את נוי ו-OPC ועו"ד אהרן מיכאלי ייצג את דליה.
השופט ורדי דחה את הטענות של OPC ונוי וקבע כי החלטת ועדת המכרזים של חברת החשמל "היא החלטה ראויה וסבירה שלא נפל בה פגם ובוודאי לא כזה המצדיק את התערבות בית המשפט בהחלטה".
השופט קיבל את עמדת חברת החשמל המנוהלת בידי מאיר שפיגלר, שהיו בידיה מספיק אינדיקציות שהתחנה אכן שווה 9 מיליארד שקל, 2 מיליארד שקל יותר מהצעת OPC ונוי.
השופט אמר כי במהלך הדיון השתכנע לקבל את הסברי חברת החשמל. "האינדיקציה העיקרית לכך ששווי התחנה עולה בהרבה על 7 מיליארד שקל התקבלה מבנק הפועלים, שהוא גורם אובייקטיבי", קבע השופט.
עוד אמר ורדי כי דווקא ההצעה של OPC ונוי היא ההצעה הלא ריאלית, אלא נמוכה מהשווי האמיתי של התחנה והיא שגרמה להסתבכות המכרז. "דווקא העותרת, עקב הגשת הצעה לא ריאלית ונמוכה מהשווי של התחנה הביאה לכך שהיו פערים כה גדולים בין ההצעות שהובילו לאי קבלת מימון ולביטול המכרז ולכך שדליה יכולה, בנסיבות מסוימות במבחן התוצאה בדיעבד, אף להנות מכך. זאת שכן במקום הצעה של 12.4 מיליארד שקל היא מגיעה להתמחרות במחיר מינימום של 9 מיליארד שקל".
כלומר, השופט רומז שגם 12.375 מיליארד שקל היו מחיר ריאלי, ומי שגרמה לבלאגן היא קבוצת נוי ו-OPC שהציעה מחיר נמוך מדי.
ורדי ציין כי "חברת החשמל לא יכולה לעיין ,לדון ולפשפש בקרבי ההצעות הפיננסיות בכל הקשור לתמחור ההצעות הפיננסיות, בהיותה למעשה מתחרה של בעלי התחנות הפרטיות המופרטות.
"חברת החשמל נשארת בעלים של קרוב למחצית מהתחנות, ולכן יש קושי בניתוח ההצעות הפיננסיות של המציעות וזו הסיבה לכך שהדבר נעשה על ידי צוות חיצוני מקצועי שלא הוכח שנפל פגם בבחינה מקצועית זו על ידו".
רן שלח, מנהל קרן נוי, ספג ביקורת קשה וישירה מהשופט. דבריו של שלח בפרוטוקול ועדת המכרזים גרמו לסערה, ולפיהם הוא יודע שהמממנים לא יעניקו את המימון לדליה. דליה טענה כי נוי ובעיקר שלח הפעילו לחץ אדיר על הגורמים המממנים שלה לא להעמיד לה את המימון בטענה למחיר מופרז. שלח הכחיש שאמר את הדברים אבל השופט דחה את ההכחשה.
"לא ניתן להתעלם מההתנהלות הלא ראויה לכאורה של העותרת, לגבי תיאור מערכת הלחצים שהופעלה על הגורמים המממנים, שבאה לידי ביטוי בדברי מנהל קרן נוי מר רן שלח שאמר את הדברים שיצוטטו על ידי מיד בפרוטוקול הדיון שנרשם על ידי עורך הדין ליאור מימון, הבקי מאוד בדיני מכרזים ובנבכי חח"י, כאשר חזקה שהפרוטוקול שרשם עו"ד מימון משקף את הדברים שנאמרו והדבר לא נסתר על ידי העותרת, שמנסה להתנער ולגמד את האמור, ולהתנער מהדברים החמורים שנאמרו שלשיטת דליה אף מהווים "אקדח מעשן" ואכן נראה שמדובר לכאורה בדברים לא ראויים חמורים ובהתנהלות לא ראויה שיש לה גם משמעות והשלכה על העתירה".
השופט פירט את הדברים שאמר שלח בדיון בפרוטוקול: "בנק הפועלים הבטיח לי שהוא לא ייתן לדליה הצעה טובה יותר מאשר ההצעה שהוא נתן לנו. דליה לא תעמוד בהצעה שלה. ואתם יודעים איך אני יודע? כי מי שאמורים לממן אותה הם גם גופים מוסדיים וגורמים שהם בעלים בקרן נוי, ואני לא אתן להם לממן את דליה".
השופט ורדי כתב כי "מדובר בדברים חמורים הנוגעים לסיכול המימון לדליה, הנאמרים באופן מפורש". לדברים אילו שקבע השופט עשויה להיות משמעות על היחסים העתידיים בין משקיעי קרן נוי למנהלי הקרן.
חברת החשמל יוצגה ע"י עורך הדין שוקי חורש.
מאיר שפיגלר, מנכ"ל חברת החשמל שהוביל את התהליך מול OPC ונוי מטעם המדינה, אמר: "פסק הדין נתן גושפנקא מהדהדת לכך שהחלטת ועדת המכרזים של חברת החשמל מעוגנת היטב בהוראות הדין ולא היתה נכונה ממנה. הוועדה בעת קבלת החלטותיה ראתה לנגד עיניה את האינטרס הציבורי והכלכלי של אזרחי המדינה ולחץ תקשורתי מאסיבי לא הניא את חבריה מלקבל את ההחלטה התומכת באינטרס זה, אשר אותה אישר, כאמור, כבוד השופט ורדי".
עו"ד מיכאלי שייצג את דליה בעתירה מסר: "בית המשפט קיבל את טענותיה של דליה כי היא פעלה באופן תחרותי, מקצועי ובתום לב ואשרר את החלטת ועדת המכרזים שנתקבלה בהסתמך על חוות דעת מומחים ולאחר שביצעה תהליך מקצועי וסדור. החלטת בית המשפט פותחת פתח למיקסום התמורה בעבור מכרז אשכול, לטובת הציבור הישראלי כולו".
קרן נוי ו-OPC עשויות לערער לבית המשפט העליון על ההחלטה.