סגור
יצחק תשובה על רקע מאגר גז לוויתן לווייתן
יצחק תשובה על רקע מאגר הגז לוויתן (צילום: עמית שעל, REUTERS/Ari Rabinovitch)

ירידת מחירי האנרגיה בעולם פגעה בתוצאות ניו מד אנרג׳י; נמשך המו"מ עם האמירתים

הרווח הנקי של חברת הנפט והגז שבשליטת יצחק תשובה עמד על 118 מיליון דולר ברבעון השלישי, לעומת 123 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד; ההכנסות ירדו ב-8% ל-244 מיליון דולר; נמשך המו"מ לרכישת 50% ממניותיה על ידי ADNOC האמירתית ו-BP הבריטית על אף המלחמה

חברת הגז ניו מד אנרג׳י שבשליטת יצחק תשובה מדווחת על ירידה בהכנסות וברווח הנקי ברבעון השלישי של השנה - לאור ירידת מחירי הנפט בעולם. עם זאת, החברה מדווחת כי המשא ומתן לרכישת 50% ממניותיה על ידי ADNOC האמירתית ו-BP הבריטית נמשך, על אף המלחמה.
הרווח הנקי של חברת הגז הסתכם ברבעון השלישי של שנת 2023 בכ-118 מיליון דולר, לעומת סך של 123 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. ההכנסות נטו ברבעון השלישי של שנת 2023 הסתכמו לסך של כ-244 מיליון דולר, לעומת סך של כ-265 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, ירידה של כ-8%.
בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה, זינקו מחירי הדלקים בעולם והובילו לכך שחברות הנפט, וכך גם ניו מד אנרג׳י, רשמו רווחי שיא לאורך תקופה ארוכה. אולם צעדי התייעלות אנרגטית באיחוד האירופי לצד הקטנת הביקוש לגז בצל החורף החם אשתקד, הובילו לירידת מחירים גלובלית ליחידת חום מכ-6.44 דולר ברבעון המקביל אשתקד לכ-6.10 דולר ברבעון השני של שנת 2023.
בהתאם לכך, ההכנסות כאמור ירדו לכ-118 מיליון דולר, לעומת 123 מיליון ברבעון המקביל בשנה שעברה. זאת כאשר במאגר הפיקו 2.9 bcm ברבעון השלישי של 2023, לעומת 3.0 ברבעון המקביל אשתקד. הרווח הכולל בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2023, הסתכם בכ-332 מיליון דולר, לעומת סך של כ-328 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד, והכנסות נטו בתקופת הדוח הסתכמו לסך של כ-698 מיליון דולר לעומת סך של כ-725 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד, ירידה של כ-4%.
ניו מד אנרג'י מחזיקה ב-45% ממאגר לוויתן, שמייצא יותר מ-80% מהגז הטבעי המופק בו, למצרים וירדן. בחוזי הייצוא של מאגר לוויתן מחיר הגז הטבעי מוצמד למחיר הברנט, כך שירידה במחיר הברנט הובילה לירידה גם בהכנסות החברה.
עוד הוסיפה החברה בדיווח הבוקר לבורסה, כי המשא ומתן עם חברות הענק BP ו-Adnoc נמשך על אף מלחמת חרבות ברזל. במרץ האחרון הודיעה החברה כי הוגשה הצעה לרכישת 50% ממניותיה בתמורה ל-7 מיליארד שקל, ששיקפו פרמיה של 72%. מספר ימים לפני המלחמה, פורסם בבלומברג כי צוות עצמאי מטעם ניו מד ביקש להעלות את שווי החברה בעסקה בכ-10% נוספים.
כמו כן, מספר ימים לאחר תחילת המלחמה, הושבת מאגר תמר מהפקת גז טבעי, ולוויתן הפחית את הייצוא במטרה למלא את הצורך במשק המקומי של גז טבעי. בשבוע שעבר הודיעו על החזרת מאגר תמר לפעולה, אך טרם התבררה גודל ההשפעה של השבתת תמר על לוויתן. כך או כך, השותפות הודיעה על חלוקת דיבידנד נוספת, בגובה 50 מיליון דולר בנוסף לחלוקה שבוצעה ברבעון הראשון והשני של שנת 2023 בסך מצטבר של 100 מיליון דולר.
ניו-מד מדווחת גם על הליך מנהלי אותו מקיים בעניינה כעת המשרד להגנת הסביבה. שברון קיבלה מהמשרד להגנת הסביבה הודעה בדבר כוונותו להטיל עליה עיצום כספי בגובה 2.9 מיליון שקלים, בגין הפרה נטענת של היתר ההזרמה לים של אסדת לוויתן. נציין כי מדובר אמנם בסכום שולי ביחס לרווחיה, אולם לאחר שיתקיים שימוע במסגרתו תוכל להציג החברה את טענותיה בפני המשרד להגנת הסביבה, יתכן כי הסכום יופחת. שימוע בנושא נקבע לתאריך ה-8 באוקטובר, אך נדחה למועד לא ידוע לאחר שפרצה מלחמת ״חרבות ברזל״.
ניו מד ציינו כי ב-12 בספטמבר אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את טיוטת חוק האקלים של המשרד להגנת הסביבה.
החברה לא מציינת השפעה אפשרית של החוק על פעילותה, וקידומו של החוק אף הוקפא לעת עתה בשל המצב הביטחוני והמיקוד הבלעדי של מוסדות המדינה בנגזרותיו. אולם חוק האקלים, אילו יאושר בהמשך, קובע כי ישראל תדרש לעמוד במחויבויות שעד כה היו בגדר החלטות ממשלה בעלות משמעות הצהרתית בלבד.
בין היתר, מדובר בצמצום פליטות גזי החממה הלאומיים ב-27% בסוף העשור, ואיפוסם נטו בשנת 2050. צמצום פליטות גזי חממה מחייב הפחתת שימוש בדלקי מאובנים (פחם, נפט וגז) המובילים לפליטת גזי חממה באטמוספירה ולשינויי אקלים חמורים. בנוסף לכך, הממשלה התחייבה באמצעות החלטות ממשלה לשנות את תמהיל הדלקים במשק החשמל כך שבשנת 2030 תייצר ישראל 30% מהחשמל שלה באמצעות אנרגיה נקייה, לרבות יעד ביניים של 20% בשנת 2025. ניו מד מציינת בדו״ח כי יישום מדיניות זו עשוי להשפיע על הביקוש לגז טבעי במשק המקומי.