סגור
מתקן התפלה ל מים ב תחנת הכח ב חדרה
מתקן התפלה למים בתחנת הכח בחדרה (צילום: ערן יופי כהן)

שיכון ובינוי מוכרת את זכויותיה במתקן ההתפלה בחדרה ב-195 מיליון שקל

חברת הנדל"ן והתשתיות התקשרה בהסכם מחייב עם חברת ההשקעות אלייד למכירת זכויותיה (50%) במתקן ההתפלה; בשל העלייה במחירי האנרגיה, תמורת המכירה נמוכה ב-25 מיליון שקל מהתמורה המקסימלית שבה נקבה שיכון ובינוי, בהסכם העקרונות בין הצדדים מחודש פברואר

שיכון ובינוי (שו"ב) חתמה על הסכם מחייב למכירת זכויותיה (50%) במתקן ההתפלה בחדרה לקבוצת אלייד. זאת, חמישה חודשים לאחר התקשרות הצדדים בהסכם עקרונות בנושא. המכירה תבוצע בתמורה לסכום של 195 מיליון שקל והשלמתה כפופה להתקיימות מספר תנאים מתלים עד לחודש ספטמבר.
לאחר החתימה על הסכם העקרונות בחודש פברואר העריכה שו"ב כי הרכישה תושלם במהלך המחצית הראשונה של 2023 וכי תמורת המכירה תהיה בטווח של 200 עד 220 מיליון שקל ותניב לה רווח לפני מס של 25-15 מיליון שקל. חמישה חודשים מאוחר יותר, כבר בתוך המחצית השנייה של השנה ולאחר שתוקף הסכם העקרונות הוארך בשל התמשכות המו"מ בין הצדדים, נאלצת שו"ב להסתפק בתמורה של 195 מיליון שקל שעתידה להניב לה רווח בסכום שאינו מהותי. צמצום התמורה מיוחס לעלייה במחירי האנרגיה שפגעה ברווחיות של מתקני ההתפלה.
מכירת זכויותיה במתקן בחדרה היא אחד המהלכים שבהם נקטה שו"ב בתקופה האחרונה על מנת לשפר נזילות ולצמצם את היקף החוב הפיננסי שלה שהגיע, נכון לסוף חודש מרץ, ל-11.7 מיליארד שקל (נטו). כחלק מכך, בתחילת החודש התקשרה במזכר הבנות לא מחייב עם חברת הביטוח כלל למכירת 8% מחברת הבת שיכון ובינוי נדל"ן בתמורה ל-400 מיליון שקל, ובסוף חודש יוני התקשרה בהסכם למכירת קרקע בחיפה בתמורה ל-60 מיליון שקל.
תוקפו של הסכם אחר, עליו חתמה בחודש אפריל (למכירת זכויותיה בחברת הזכיין בפרויקט כבישי האגרה בטקסס (SH-288) לתאגיד הספרדי ACS בתמורה ל-425 מיליון דולר), הוארך כבר פעמיים עד לסוף החודש הנוכחי. זאת לאחר שמועד השלמתו המקורי נקבע לאמצע חודש מאי.
תמורת המכירה על מתקן ההתפלה עשויה לסייע לשו"ב גם בקיזוז הפסד של 111 מיליון שקל שנגרם לה כתוצאה מהפיחות החד בשער המטבע הניגרי (הניירה) במהלך חודש יוני. זאת לאחר שהבנק המרכזי של ניגריה, שבה פועלת שו"ב באופן נרחב יחסי והסכמיה נקובים במטבע המקומי, הודיע על שינויים בשוק המט"ח שיעבור לפעול על בסיס שוק חופשי.
מתקן ההתפלה שממוקם בסמוך לתחנת הכוח של חברת החשמל "אורות רבין" בחדרה החל לפעול ב-2010 בהספק שנתי של 137 ממ"ק בבעלות משותפת בחלקים שווים של שו"ב ושל חברת IDE הנדסת התפלה, כשהפעלתו מבוצעת על ידי חברה קבלנית בבעלות מלאה של IDE. תקופת הזיכיון להפעלת המתקן תסתיים בשנת 2032 ובסופה הוא יימסר לידי המדינה ללא תמורה. על פי הסכם הזיכיון הזכיין זכאי לתשלומי זמינות וכן לתשלומים משתנים בעבור המים המותפלים.
הרוכשת היא קבוצת אלייד, חברת השקעות המנוהלת בידי יצחק סוארי ובנו גארי שפועלת בענפי הנדל”ן, האלקטרוניקה, התשתיות והרכב. הקבוצה מחזיקה בין היתר בצ'מפיון מוטורס שמייבאת את רכבי פולקסווגן, אודי, סיאט, סקודה; רשת הסחר "אוטו דיל"; 30% ממניות ניופאן ו-40% ממניות מינליין בעלת רשת א.ל.מ. בינואר 2022 רכשה את השליטה בנגב אקולוגיה שעוסקת בתחום המחזור והטיפול בפסולת אשפה, בניין ושפכים.