סגור
בני לנדא יו"ר קבוצת לנדא לשעבר מייסד אינדיגו
בני לנדא (צילום: דיאנה בחור-ניר)

בלעדי
"חברת EDP החליטה לא לרכוש את לוסיקס כי הציבור ביפן סבור שהשקעה בישראל מסוכנת"

בני לנדא, מייסד יצרנית יהלומי המעבדה לוסיקס, הודיע לבעלי המניות שהחברה היפנית, שהיתה אמורה לרכוש את לוסיקס ב־2.5 מיליון דולר, החליטה לסגת מהעסקה. לוסיקס קרסה תחת חובות של 103 מיליון שקל   

חברת EDP היפנית נסוגה סופית מהעסקה לרכישת לוסיקס, שפועלת בתחום יהלומי המעבדה ושנקלעה למצוקה בשל חובות של 103 מיליון שקל. לכלכליסט נודע כי בעל השליטה ב־EDP, פנאוז'י פוג'ימורי, הודיע אתמול לבני לנדא, מייסד לוסיקס, על כך שהדירקטוריון של החברה הציבורית שבה הוא שולט החליט לסגת מהעסקה, בגלל המלחמה בישראל.
"הדירקטוריון החליט לא להשקיע במדינה שנמצאת במצב מלחמה. החברה שייכת למספר רב של משקיעים קטנים, בהיותה נסחרת בבורסת טוקיו, ודעת הקהל ביפן כיום היא שהשקעה בישראל היא דבר מסוכן. אני מצטער", כתב בעל השליטה ב־EDP ללנדא, בהודעה שהועברה על ידי לנדא ליתר בעלי המניות של לוסיקס, וכן לבעלי התפקיד שמינה בית המשפט במסגרת הליך חדלות הפירעון של לוסיקס, שהחל בחודש אוגוסט האחרון.
EDP הציעה את הסכום הגבוה ביותר עבור לוסיקס במסגרת ההליך שקיים הנאמן מטעם בית המשפט, עו"ד שי בר ניר. החברה היפנית הציעה לשלם 2.5 מיליון דולר עבור החברה. זאת, בשעה שמאז הקמתה ב־2016 גייסה לוסיקס 152.5 מיליון דולר משורה ארוכה ונוצצת של משקיעים - לנדא עצמו השקיע 47.5 מיליון דולר; בית ההשקעות מור השקיע 25 מיליון דולר; ואילו קרן רגנאר של גבי דישי, קרן ההשקעות של תאגיד LVHM הצרפתי, ואהרון פרנקל השקיעו 20 מיליון דולר כל אחד. גם דודי ויסמן, בעל השליטה בסונול, השקיע בחברה. EDP הציעה לשלם את הסכום שהציעה ב־36 תשלומים, והסכימה להשאיר בחברה 20 מתוך 50 עובדיה.
כעת יתכן שתחזור לתמונה חברת היהלומים הבלגית פניקס, שההצעה שלה היתה השנייה בגובהה - 2.3 מיליון דולר. לאחר שהחברה היפנית לא העבירה ערבות בגובה 10% מהסכום שנקבה בו בהצעתה, גם לאחר פנייה שנייה מצד בר ניר, החברה הבלגית העלתה את הצעתה ל־2.7 מיליון דולר. החברה הבלגית מתחייבת להשאיר 13 עובדים לאחר הרכישה. בשל כך, בר ניר ביקש מבית המשפט להאריך את צו עיכוב ההליכים מעבר לתוקף המקורי שלו שפג היום.
כאמור, לוסיקס הגיעה לחדלות פירעון בשל חובות של 103 מיליון שקל, שאותם לא יכלה לפרוע, גם בשל הפסדיה. ב־2021 החברה עוד הרוויחה סכום של 551 אלף דולר, אך ב־2022 כבר עברה להפסד של 22.8 מיליון דולר ובשנת 2023 ההפסד העמיק ל־30.7 מיליון דולר. את המחצית הראשונה של השנה הנוכחית חתמה בהפסד של 11.5 מיליון דולר.