סגור

בלעדי
פימי לא לבד: פורטיסימו מגייסת מיליארד דולר לקרן חדשה

פורטיסימו, שבניהול יובל כהן, יוצאת לגיוס הקרן הגדולה בתולדותיה, מתוך כוונה להשקיע בחברות גדולות יותר ולבצע השקעות המשך בחברות שבשליטתה. עד כה, קרן הפרייבט אקוויטי היחידה שגייסה בישראל מיליארד דולר היתה פימי, שבניהול ישי דוידי

קרן ההשקעות פורטיסימו מאתגרת את קרן פימי ויוצאת לגיוס של מיליארד דולר בקרן שישית, כך נודע ל"כלכליסט".
פימי היא הקרן היחידה בארץ שחצתה עד היום את רף מיליארד הדולרים בשתי הקרנות האחרונות שגייסה ב־2016 וב־2020, בהיקף של 1.1 ו־1.2 מיליארד דולר. פורטיסימו, בניהול יובל כהן, היא הקרן השנייה שעושה זאת, וכך בעצם סוגרת פער על פימי של ישי דוידי.
פורטיסימו גייסה את הקרן החמישית שלה בתחילת 2020, והשישית מגויסת לאחר זמן קצר משמעותית לעומת פרקי הזמן המאפיינים קרנות בין גיוס לגיוס. סגירת הקרן צפויה בין סוף הרבעון הראשון של 2022 לתחילת השני, ותינתן בה קדימות למשקיעים מוסדיים מישראל. בעבר נהגה פורטיסימו לתת קדימות למשקיעי חו"ל, ועוררה כעס בקרב המשיקיעים המקומיים — עיוות שתוקן כבר בגיוס החמישי.
הסיבה העיקרית להיקף הגדול של הקרן ולעיתוי גיוסה היא שינוי גישה, שבמסגרתו מבצעת פורטיסימו רכישות המשך בחברות שבהן היא כבר שולטת. רכישות ההמשך הן משמעותיות, וחלקן נעשות בהון נוסף שהקרן מזרימה לחברה הנרכשת. כך, למשל, בחברת מלח הארץ, שאותה רכשה הקרן בתחילת 2019 משרי אריסון תמורת 160 מיליון שקל. בספטמבר אותה שנה רכשה מלח הארץ את סוגת מהתאגיד הבריטי מאן תמורת 55 מיליון דולר, ולאחר מכן את חברת שמן תמורת 142 מיליון שקל. באוגוסט האחרון, אחרי המיזוג המשולש, הכניסה פורטיסימו את פועלים אקוויטי כשותפה (20%) בסוגת מלח הארץ לפי שווי של 800 מיליון שקל. סיבה נוספת להגדלת הגיוס ולתזמונו היא הכוונה לרכוש נתחים משמעותיים גם בחברות גדולות, סביב 50% ויותר, דבר שמתאפשר רק כשהקרן גדולה.
פורטיסימו משקיעה 70% מהכספים ברכישת שליטה או קרוב לשליטה בחברות משפחתיות, קיבוציות או פרטיות, לרוב באמצעות מימון. יתר העסקאות (30%) הן בחברות Special Growth — חברות טכנולוגיה שהושקעו בהן סכומים לא מבוטלים, אבל לא הצליחו להתרומם, ולכן אפשר לרכוש אותן או את השליטה בהן בהשקעה נמוכה יחסית של עשרות מיליוני דולרים.
כך השקיעה פורטיסימו 12 מיליון דולר בסוף 2020 בחברת התוכנה ג'יגה ספייסס (GigaSpaces), שעברה כמה משברים, שינתה את המודל העסקי שלה והכפילה את ההכנסות החוזרות פי ארבעה. עד אז הושקעו בחברה 45 מיליון דולר. פורטיסימו השקיעה לפי שווי של 30 מיליון דולר לחברה. בנובמבר האחרון ביצעה ג'יגה ספייסס גיוס נוסף, חלקו מבעלי מניות קיימים וחלקו מבנק לאומי — לפי שווי כפול.
2 צפייה בגלריה
יובל כהן מנהל קרן פורטיסימו
יובל כהן מנהל קרן פורטיסימו
מייסד ומנהל שותף בקרן פורטיסימו יובל כהן
(צילום: אוראל כהן)
השקעה דומה היתה בחברת אינקרדיבילד (Incredibuild), שפיתחה טכנולוגיה להאצת תהליכי פיתוח תוכנה ברשת המקומית. פורטיסימו רכשה מהמייסדים אורי שחם ואורי משעול כ־90% ממניות החברה תמורת 30 מיליון דולר ולפי שווי 38 מיליון דולר, ובמרץ השנה מכרה כ־70% מהמניות לקרן אינסייט תמורת 140 מיליון דולר ולפי שווי כ־200 מיליון דולר, זאת על פי פרסומים.
בשתי החברות שינתה פורטיסימו את המודל העסקי, וסייעה להן להתפתח באמצעים עצמיים או רכישות.
בעולם שבו קרנות זרות מזניקות את שווי הסטארט־אפים הישראליים בתוך כמה חודשים לשווי של יוניקורן, מכוונת פורטיסימו להשקעות שונות. לא כאלה של 10%–20% תוך ליווי ההנהלה הקיימת, אלא רכישת שליטה בחברות שלא הצליחו בשוויים נמוכים יותר, כניסה לליבת פעילותן, הובלה לשווקים חדשים, ביצוע רכישות ושיפור היעילות התפעולית — באמצעות תוכנית של בת שמונה נקודות, שמלווה את החברות שהיא רוכשת.
ההשקעות של הקרן החדשה יהיו בעיקר בישראל, אבל כפי שפורטיסימו רכשה לפני כשנה 85% מחברת פרוטייה (Prothya) ההולנדית, הפעילה בתחום הבריאות, ב־50 מיליון יורו, היא עשויה לבצע רכישות נוספות בחו"ל. צוות ההשקעות של פורטיסימו כולל בנוסף למייסד והשותף־המנהל יובל כהן את אלי בלט, שמוליק בראשי, מרק לזניק, יוחאי הכהן, יואב היינמן, אורי זהבי, איתמר עפל, אורן בצרי ונוני גלעזר.
פורטיסימו גייסה עד היום 1.6 מיליארד דולר לחמש קרנות מגופים מוסדיים ופיננסיים מישראל, ארה"ב ואירופה, וביצעה עד כה 60 רכישות. עד כה היא גייסה סכומים נמוכים משמעותית, שנעו בין 80 מיליון דולר לקרן הראשונה ל־650 מיליון דולר לקרן האחרונה (ראו תרשים). ה־IRR (שיעור תשואה פנימי) של הקרן עומד על 27% בשנה, והמכפיל הממוצע שבו מימשה את אחזקותיה לאורך השנים הוא פי 4. עם המימושים המוצלחים של הקרן נמנות החברות סודהסטרים, נור מקרופרינטרס, קורנית דיגיטל, סטארהום, קדנט ודיפ־טק, שהניבו לה מאות מיליוני דולרים.
אבל גם לפורטיסימו היו נפילות בדומה לזו של פימי, שנאלצה למכור את אחזקתה בתדירגן ללא תמורה. בפורטיסימו היו אלה סינרג'י כבלים ופניציה, שנקלעו לקשיים. בקרן אומרים כי הצליחו להחזיר את ההשקעות גם בחברות אלה, אך הן לא הניבו את התשואה שמשקיעי הקרן ציפו לה.
הקרן החדשה צפויה להשקיע בתוכנה, דפוס דיגיטלי, טכנולוגיות מזון וחקלאות, בריאות, תעשייה ואלקטרוניקה. עם חברות הפורטפוליו הנוכחיות של פורטיסימו נמנות סלופארק, חשבונית ירוקה, גדות ביוכימיה, טוטנאור, מוטוראד, קרמר אלקטרוניקה ואנרקון.
במעמדה הנוכחי של פורטיסימו קשה לא להשוותה לפימי, שמדגישה את היותה קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בישראל. השתיים מתמודדות לא פעם על רכישת אותה אחזקה, כמו במקרה של חברת ההשקיה ריווליס, שבו פימי גברה על פורטיסימו. אך באחרונה נראה שהתמונה משתנה, ובחברת רניום, שגם פימי לטשה אליה עין, העדיפו למכור 50% לפורטיסימו בעסקה של מאות מיליוני שקלים, המושלמת בימים אלה ונחשפה ב"כלכליסט". כשהחברות הנרכשות בוחרות שותף יש משקל גם לכימיה בין הצדדים ול־די.אן.איי, ויש לא מעט הבדלים בין שתי החברות — משיטת הפעילות, דרך תחומי ההשקעה ועד קוד הלבוש: בפימי מקפידים על חליפות ועניבות, ופורטיסימו מתאפיינת בהופעה נינוחה יותר.
אין ספק שהשנתיים האחרונות היו השנים של קרנות ההון סיכון, כמו פיטנגו וכרמל, שעשו אקזיטים במיליארדי שקלים והעמידו בצל את תשואות קרנות ההשקעה המסורתיות. השאלה היא אם לאור השינויים בשווקים בימים אלה לא יחזרו המשקיעים לקרנות המסורתיות.