סגור

המלחמה פוצעת את מנהלת הנכסים הגדולה בעולם: בלאקרוק הפסידה 17 מיליארד דולר

בלאקרוק, המנהלת נכסים בשווי של יותר מ-10 טריליון דולר, חוטפת בשל האחזקות באג"ח הרוסיות שהיא מנהלת עבור לקוחותיה; הסנקציות המערביות גרמו להקפאת כמעט כל הנכסים הקשורים לרוסיה ולצניחת השווי שלהם; מנכ"ל בלאקרוק: "נעזור ללקוחות לצאת מהאג"ח הרוסיות"

מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, בלאקרוק, ספגה הפסדים של 17 מיליארד דולר בשל האחזקות באג"ח הרוסיות שהיא מנהלת עבור לקוחותיה, זאת בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, על כך דיווחו בפייננשל טיימס.


לפי הודעת החברה, לקוחות הקרן החזיקו בנכסים רוסיים בשווי של מעל 18.2 מיליארד דולר, נכון לסוף ינואר, אולם הירידות בשווקים והסנקציות שהושתו על המדינה בעקבות החלטתו של הנשיא ולדימיר פוטין לפלוש לאוקראינה, הפכו את מרבית האחזקות ללא ניתנות למכירה, ולכן בלאקרוק נאלצה להוריד משמעותית את השווי שלהן.

2 צפייה בגלריה
מטה חברת בלקרוק בלאקרוק blackrock ניו יורק
מטה חברת בלקרוק בלאקרוק blackrock ניו יורק
מטה בלאקרוק blackrock ניו יורק
(צילום: שאטרסטוק)

החברה השעתה ב-28 בפברואר את ניהול כמעט כל הנכסים הרוסיים הקיימים אצלה (ואף עצרה רכישות חדשות של ני"ע רוסיים), וחשפה כי עתה האחזקות שלה הקשורות לרוסיה שעדיין ניתן לנהל כרגיל מייצגות פחות מ-0.01% מהנכסים הכוללים שהקרן מנהלת. דוברת של בלאקרוק מסרה כי השווי הכולל של הנכסים הרוסיים שהיא מנהלת עומד על סביבות מיליארד דולר, נכון ל-28 לפברואר, ארבעה ימים לאחר תחילת הלחימה. אך השינוי בשווי הנכסים נבע הסימון שלהם כלא ניתנים לניהול מאשר בגלל מכירתם.
הצניחה העצומה בשווי משקפת הן את היקף האחזקות של בלאקרוק – החברה מנהלת נכסים בשווי של מעל 10 טריליון דולר – והן את הנזק שגרמה הפלישה הרוסית על המערכת הפיננסית. חברות ניהול נכסים גדולות אחרות נאלצות גם כן לבצע מחיקות שווי של מיליארדי דולרים על החשיפה שלהם לאחזקות שקשורות ברוסיה.
כך למשל, בפימקו החזיקו לפני פרוץ המלחמה באג"ח ממשלתיות רוסיות בשווי של 1.5 מיליארד דולר לפחות, ועוד חשיפה בשווי 1.1 מיליארד דולר לרוסיה באמצעות CDS. מדובר בשוק נגזרים באשראי המאפשר העברת חשיפת אשראי בין צדדים בעסקה. ה-CDS הוא חוזה בין שני צדדים שמשמש כביטוח מחדלות פירעון של מנפיק פרטי או מדינה. גופים גדולים בשוק ההון הגלובלי כגון קרנות גידור, בנקי השקעות ומשקיעים מתוחכמים גדולים משתמשים בהם גם להימור על מצבן של חברות.
אתמול (ה') הודיעו הבנקים האמריקאיים גולדמן זאקס וג'יי.פי. מורגן צ'ייס על תוכניות להוציא את הפעילות שלהם מרוסיה.

2 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין
(צילום: AP, AFP)

לארי פינק, מנכ"ל בלאקרוק כתב בפוסט בלינקדאין לאחר מחיקות השווי ש"זוהי סיטואציה מורכבת ביותר ודינמית, ובלאקרוק ימשיכו להתייעץ עם הרגולטורים, ספקי המדדים ומשתתפים אחרים בשוק כדי לעזור להבטיח שהלקוחות שלנו יוכלו לצאת מהפוזיציות שלהם באג"ח הרוסיות, מתי והיכן שהרגולציות והתנאים בשוק יאפשרו זאת".
עם זאת, בבלאקרוק סירבו לפרט אילו אחזקות אג"ח שלהן נפגעו ובכמה, ואילו קרנות מחקות שהיא מנהלת ספגו הפסד ובכמה. כך או כך, בלאקרוק השעתה את המסחר בכל הקרנות המחקות הרוסיות שלה ואת הקרנות האירופאיות שלהן יש חשיפה גדולה לנכסים רוסיים. על כן ניתן להניח שקרנות אלו נפגעו יותר מכולן.