הדולר משנה כיוון לקראת הודעת הריבית - יורד עד ל-3.22 שקלים
הדולר משנה כיוון לקראת הודעת הריבית - יורד עד ל-3.22 שקלים
אחרי שזינק אתמול לשיא של חודש וחצי ונסחר תמורת 3.25 שקלים, היום הגיע התיקון, לקראת החלטת בנק ישראל ב-16:00; מזרחי טפחות: "הריבית תישאר על כנה, אך בנק ישראל יודיע על סיום תוכנית רכישות האג"ח והמט"ח בסוף 2021"
שינוי כיוון ביחס הדולר/שקל לקראת הודעת הריבית של בנק ישראל היום בשעה 16:00: לאחר שטיפס אתמול לעומת מקבילו הישראלי ונסחר תמורת 3.25 שקלים - שיא של חודש וחצי, הדולר נחלש היום עד לשיעור של 3.22 שקלים. היורו גם רושם ירידה ונסחר תמורת 3.73 שקלים. הריבית במשק צפויה להישאר נמוכה, אך פחות ברור מה תהיה הודעת בנק ישראל בנוגע להמשך תוכנית רכישות האג"ח, כמו גם תוכנית רכישות המט"ח שהוא מבצע.
מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות מעריך כי "הריבית תישאר על כנה, אך בנק ישראל יודיע על סיום תוכנית רכישות האג"ח והמט"ח בסוף 2021. התמתנות הגל הרביעי של התחלואה מקורונה, בשילוב עם המשך האצת צמיחת הכלכלה המקומית ברבעון השלישי (זינוק בצריכה הפרטית, בייצוא ההי-טק וביצוא הסחורות), עליית האינפלציה אל מעל למרכז תחום היעד, והעלייה החדה בציפיות האינפלציה לאורך העקום אל קרבת הגבול העליון של היעד (2.70% לשנתיים ומעל ל-2.50% ל-5 שנים), צפויים להוביל להודעת ריבית 'ניצית' יחסית מצד בנק ישראל בהחלטה היום, ולהודעה רשמית על סיום תוכנית רכישות האג"ח בסוף 2021".
לדברי שפריר, "אנו מעריכים כי בנק ישראל יעדכן שתוכנית רכישות המט"ח (בהיקף של 30 מיליארד דולר לפחות) תסתיים ב-2021, וכי החל מהשנה הבאה הבנק יחזור להתערב בשוק המט"ח 'בהתאם לתנאי המשק' (במילים אחרות - הבנק צפוי לצמצם במידה ניכרת את היקף רכישות המט"ח בשנה הקרובה). יחד עם זאת, בניגוד להעלאות הריבית בצ'כיה, בהונגריה, בנורבגיה, בניו-זילנד והעלאת הריבית המפתיעה אתמול בפולין, איננו מעריכים כי בנק ישראל יעלה את הריבית בקרוב, בעיקר בשל חששות חברי הוועדה מהתחזקות השקל, והתחייבות הנגיד בחודשים האחרונים כי הריבית תיוותר "Low for longer".
רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי: "להערכתנו, בנק ישראל לא ישנה היום את הריבית, שתוסיף לעמוד על עשירית האחוז. אולם, בכל שאר היבטי המדיניות המוניטרית ייתכנו שינויים, לאחר תקופה ארוכה. אנו צופים הודעה על סיומה (המתוכנן) של תכנית הרכישות של אג"ח ממשלתיות וקונצרניות, שלא תחודש. אנו סברנו בעבר כי התוכנית דווקא תוארך, אך מתברר כי למעט שוק העבודה, שעדיין מקרטע, הפעילות הכלכלית התאוששה מספיק כדי לייתר זאת (למרות ווריאנט הדלתא)".
שפריר: "איננו מעריכים כי בנק ישראל יעלה את הריבית בקרוב, בעיקר בשל חששות חברי הוועדה מהתחזקות השקל"
מנחם מציין כי "להערכתנו, תלווה הכרזה אפשרית על סיום תוכנית הרכישות במסר שאין הדבר אומר כי מדובר במהלך שיקרב כשלעצמו את העלאת הריבית. כך נהג הבנק הפדראלי של ארצות הברית בהודעתו האחרונה. סביר כי הנגיד ירון ירמוז שהשפעת הפסקת הרכישות תיבחן בהיבט של יציבות המשק ושוקי ההון והאשראי ורק אחר כך תישקל העלאת ריבית. עמו כן ידגיש הנגיד כי בנק ישראל בוחן את הנתונים השוטפים כל הזמן ולא יהסס להשהות כל מהלך של הפחתת התמיכה המוניטארית, אם יראה כי צמיחת המשק מתמתנת (מכל סיבה). כמו כן, לנוכח חוזקת השקל כאמור, יעדיף בנק ישראל להמתין עם העלאת הריבית עד לאחר שהריביות בארצות הברית ובגוש האירו יעלו, על מנת לא ליצור כוחות להתחזקות נוספת של השקל".