סגור
מפגש עיתונאים ראשון עם נשיא ומנכל חברת טבע ריצ'רד פרנסיס
ריצ'רד פרנסיס מנכ"ל טבע (צילום: אוראל כהן)

רבעון שביעי של צמיחה לטבע, שמעלה תחזית שנתית פעם נוספת

ההכנסות ברבעון השלישי עלו ב-13% ל-4.3 מיליארד דולר - מדובר ברבעון שני רצוף של צמיחה דו ספרתית; גם הרווח הנקי היה מעל התחזיות; טבע צופה כעת הכנסות של 16.5-16.1 מיליארד דולר ב-2024 בכללותה

דוחות חזקים לטבע עם רבעון שני ברציפות של צמיחה דו-ספרתית והעלאת תחזיות. חברת התרופות סיימה את הרבעון השלישי עם הכנסות של 4.3 מיליארד דולר, צמיחה של 13% לעומת הרבעון המקביל.
הכנסות אלה גבוהות משמעותית מהתחזיות שדיברו על הכנסות של כ-4.1 מיליארד דולר. טבע עקפה את התחזיות גם ברווחיות עם רווח נקי למניה של 69 סנט לעומת צפי ל-65 סנט למניה.
עם זאת, השורה התחתונה לפי כללי החשבונאות המלאים הייתה מאכזבת, עם הפסד של 437 מיליון דולר ברבעון השלישי לעומת רווח של 70 מיליון דולר ברבעון המקביל ב-2023.
טבע דווקא הצליחה לשפר את הרווחיות הגולמית, וגם שיעור הרווח התפעולי הגיע ל-28% לעומת 26% מתוך ההכנסות ברבעון המקביל, כך שהיעד של 30% שהציבה טבע ל-2027 כבר נראה בר השגה.
אלא שלצד החזרה לפסי הצמיחה שמורגשת כבר תקופה משמעותית וההתייעלות תפעולית, הסוגיות המשפטיות שקשורות לעברה של החברה ממשיכות לרדוף אותה.
ברבעון השלישי היא רשמה הפרשות של 1.2 מיליארד דולר, כאשר 450 מיליון דולר מהם נובעים מהפרשה לטובת הקנס שהטילה הנציבות האירופית על טבע בעקבות מה שהיא מגדירה כניסיון לעכב את כניסת המתחרים הגנריים לשוק התרופות לטיפול בטרשת נפוצה כדי להגן על קופקסון, תרופת הדגל הראשונה של טבע שכיום כבר יש לה תחרות גנרית.
בטבע מתכננים אמנם לערער על הקנס, אך כפי שאמר עם פרסום הדוחות ריצ'רד פרנסיס, מנכ"ל החברה, "הערעור יקח שנים רבות מאוד".
מחיקה נוספת שגם הטרידה את המשקיעים יותר אתמול היא זו של 600 מיליון דולר בגין ירידת המוניטין של TAPI, חטיבת החומרים הפעילים שהיא מנהלת מגעים למכירתה. הסכום הגבוה הזה נוסף ל-400 מיליון דולר שטבע מחקה באותו סעיף ברבעון הקודם.
בחברה ניסו להסביר כי המחיקות נובעות מהתקדמות המשא ומתן למכירת החטיבה שאמור להסתיים בעסקה במהלך המחצית הראשונה של 2025. מדובר בפעילות של חומרי גלם שמייצרת הכנסות של מיליארד דולר בשנה, אך כמעט ולא צומחת. חצי מההכנסות מגיעות ממכירות פנימיות לטבע והחצי השני ללקוחות חיצוניים.
מאז כניסתו של פרנסיס לתפקיד המנכ"ל, הגיעה החברה למסקנה כי עדיף למכור את TAPI לגורם חיצוני ולרוכש את חומרי הגלם בשוק. לחטיבה הוותיקה יש כיום 13 מפעלים, כולל ישראל ו-4000 עובדים.
בניגוד לחטיבת ה-API במגזרי הפעילות האחרים של טבע נרשמה צמיחה ברבעון השלישי.
מכירות אוסטדו, תרופת המקור המצליחה ביותר של החברה היום לטיפול בדיסקינזיה מאוחרת, הסתכמו ב-435 מיליון דולר ברבעון השלישי. מדובר בעלייה נאה של 28%, אך איטית מעט יותר לעומת הרבעון הקודם.
אג׳ובי, תרופת המקור למיגרנה, תרמה 137 מיליון דולר לשורת ההכנסות עם עלייה של 21%. בטבע מציינים כי היא אוחזת היום בנתח שוק של 29% ונמצאת במקום הראשון במרשמים חדשים במרכזי כאב ראש בארה"ב. נתח השוק של אג'ובי באירופה עומד על 31% והיא מדורגת במקום הראשון במרשמים במרבית מדינות האיחוד.
המצטרפת הטרייה ביותר לסל תרופות המקור של טבע היא UZEDY לטיפול בסכיזופרניה שהושקה ב-2023 וברבעון השלישי טבע חשפה את נתוני המכירות שלה. ברבעון האחרון היא יצרה הכנסות של
הכוכבת המפתיעה היא פעילות הגנריקה שכבר הוספדה על ידי רבים, אך שבה לצמוח במהירות עוד ברבעון הקודם. כעת הפעילות הגנרית, שמהווה מעט יותר ממחצית מהכנסות טבע, היוותה את מנוע הצמיחה המרכזי לאחר שההכנסות ממנה עלו ב-17% גלובלית וקפצו ב-30% בשוק האמריקאי.
מדובר ברבעון שביעי ברציפות של צמיחה בטבע ועל רקע זה היא מעלה את התחזית השנתית פעם נוספת השנה. היא צופה כעת הכנסות של 16.1-16.5 מיליארד דולר.
השיפור בתחזיות של טבע נובע בעיקר מביצועים טובים מהצפוי של uzedy, שצפויה להניב הכנסות של 100 מיליון דולר השנה. וזאת לעומת התחזיות הקודמות להכנסות של 80 מיליון דולר.
טבע מעלה גם את תחזית הרווח הנקי ל-2.5-2.4 דולר למניה לעומת טווח רחב יותר של 2.5-2.3 דולר למניה כאשר הרווח התפעולי ינוע בין 4.2 ל-4.5 מיליארד דולר.
מניית טבע פוגשת את הדוחות הכספיים לרבעון השלישי בשיא של שש שנים עם שווי חברה של 21 מיליארד דולר. זאת למרות שרק בחודש האחרון התבשרו המשקיעים בחברה גם על קנס של חצי מיליארד דולר מטעם הנציבות האירופית וגם על פשרה של 450 מיליון דולר בארה"ב סביב ניפוח התרופה לטרשת נפוצה.
לאחר הקפיצה עבר שווי השוק של טבע לראשונה זה זמן רב את גובה החוב שלה שעמד על 15.7 מיליארד דולר בתום הרבעון השלישי. לאחר תקופת הדוח טבע פרעה עוד 670 מיליון דולר וב-2025 היא ניצבת לפני פרעון של 1.9 מיליארד דולר נוספים.
עם זאת, נראה כי תזרים המזומנים הנוכחי שלה יכול לתמוך בעומס – מתחילת השנה הסתכם התזרים מפעילות ב-1.2 מיליארד דולר ועל פי התחזית הוא יעמוד על כ-2 מיליארד דולר בסיכום השנתי. כל סוכנויות דירוג האשראי התייחסו באחרונה לשיפור בגזרת החוב של טבע, כאשר פיץ' העלתה את הדירוג ל-BB לראשונה מזה עשור ואילו מודי'ס ו-S&P 500 לא שינו את הדירוג, אך העלו את האופק.