המרוויח הגדול ממכירת מיניליין: לאומי פרטנרס בתשואה של פי שניים
המרוויח הגדול ממכירת מיניליין: לאומי פרטנרס בתשואה של פי שניים
בהנחה שעסקת הרכישה של מיניליין תצא לדרך - תשיג לאומי פרטנרס בתוך שנתיים וחצי תשואה של יותר מפי שניים על הכסף. זאת לאחר שרכשה 20% ממיניליין ב-2019 לפי שווי של 500 מיליון שקל בלבד
שופרסל אישרה ביום חמישי בבוקר את חשיפת "כלכליסט", ודיווחה לבורסה כי הגיעה להבנות על רכישת השליטה (60%) במיניליין, שמחזיקה בין היתר ברשת א.ל.מ, לפי שווי של 936 מיליון שקל. לשופרסל תהיה אופציה לרכוש את יתרת המניות לפי שווי זה בתוך שלוש שנים או לפי מכפיל 10 על הרווח הנקי, הגבוה מביניהם, וליתר בעלי המניות במיני ליין תהיה האופציה למכור לשופרסל את יתרת מניותיהם לפי שווי החברה בעסקה הנוכחית או לפי מכפיל 10 על הרווח הנקי, הנמוך מביניהם. הצדדים טרם הספיקו לחתום על מזכר הבנות, אלא רק לסכם שווי. החתימה על הסכם תהיה רק לאחר בדיקות נאותות שיחלו השבוע ויימשכו כחודש־חודשיים. אבי אשר, שהוא מנהל מוערך בתחום החשמל, ימשיך לכהן כמנכ"ל מיניליין שלוש שנים נוספות.
בעלי המניות במיניליין, שמייבאת את מותגי סמסונג, אלקטרולוקס ו־AEG, הם המייסד אבי אשר (40%), אלייד של פרופ' איציק סוארי (40%) ולאומי פרטנרס (20%). כל שותף ימכור 60% ממניותיו, כך שאשר ואלייד יישארו עם 16% כל אחד, ולאומי פרטנרס עם 8%. שופרסל תשלם בשלב ראשון 560 מיליון שקל.
עבור לאומי פרטנרס, המנוהלת בידי אבי אורטל, מדובר בתשואה של יותר מפי שניים על הכסף, בעסקה בה רכשה ב־2019 20% מהחברה לפי שווי של 500 מיליון שקל. כלומר הבנק רשם תשואה, כולל דיבידנדים שחילקה החברה, של יותר מפי שניים בתוך שנתיים וחצי.
שופרסל משלמת מחיר שמשקף מכפיל של כ־10 על רווחי מיניליין, שמוכרת בכ־1.5 מיליארד שקל בשנה ומרוויחה כ־95-90 מיליון שקל. מכפיל הרווח בו נסחרת שופרסל הוא כ־20. מניית שופרסל ירדה קלות ביום חמישי, אבל בימים שלפני העסקה רשמה עליות של כ־12%.
כבר באפריל, כלומר לפני 10 חודשים, פנתה שופרסל לראשונה אל בעלי המניות של מיניליין, וביקשה לפתוח במו"מ לרכישת השליטה. המו"מ, שהופסק כמה פעמים, ידע עליות ומורדות שבמהלכן בחנו בעלי השליטה את הנפקת מיניליין בבורסה לפי שווי של יותר ממיליארד שקל.
איציק אברכהן, המנכ"ל הפורש של שופרסל, היה בעד העסקה בתחילתה, אבל ככל הידוע המתווה בו תמך היה שונה במידה מסוימת מהמתווה שבו נסגרה העסקה. המחלוקות לאורך התקופה היו סביב מספר נקודות. שופרסל ביקשה לשלם חלק מהסכום במניות, ובסופו של דבר סגרה על מזומן במחיר נמוך מעט יותר. בנוסף לכך היו מחלוקות על שווי מיניליין בעסקה וכן על מתווה המזומן והתשלום העתידי. מחלוקת נוספת היתה אם לרכוש את א.ל.מ לבדה, המהווה כ־40% מהמחזור של מיניליין, או את השליטה במיניליין כולה. אברכהן הודיע בינתיים על עזיבה בחודש מרץ. את העסקה מטעם שופרסל הוביל היו"ר יקי ודמני, ששימש בעבר כמנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה, שבשליטת האחים מייק ודני זלקינד. כעת לוודמני היכרות עם אשר מתקופת כהונתו באלקטרה צריכה.
הכניסה של שופרסל לתחום לוקחת אותה לתחרות ראש בראש מול אלקטרה צריכה, שרכשה את השליטה ביינות ביתן. אלקטרה צריכה שולטת בכ־25% משוק מוצרי החשמל באמצעות מחסני חשמל, שקם אקלטריק ומכירות המזגנים שלה. שופרסל איננה שחקן משמעותי, ומתרכזת בתחום היבוא המקביל, עם מכירות של כ־750 מיליון שקל בלבד בתחום הנון פוד כולו, כשמכירות החשמל אינן רווחיות.
ודמני, שנבחר ליו"ר שופרסל לפני כשנה וחצי, הופך לדמות החזקה בחברה, שרוב הדירקטוריון שלה מורכב מחברים חסרי רקע בקמעונאות. בימים אלה מוביל ודמני, בראשות ועדת איתור, את בחירת המנכ"ל שיחליף את אברכהן. המועמד שייבחר יהיה כנראה אחד משניים: אורי קילשטיין, מנכ"ל קניוני עזריאלי עד לפני שבועיים, ועופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל.