סגור
 חנות Miss T Market מיס טי מרקט
חנות Miss T Market מיס טי מרקט (צילום: אוראל כהן)

יוחננוף מחלצת במיליון שקל את בת המנכ"ל מחנות הבוטיק שלה

קמעונאית המזון שבשליטת משפחת יוחננוף תשלם את הסכום לטליה יוחננוף תמורת חנות בת כ־200 מ"ר במגדל פסגות, אחרי שלושה חודשים שלא מצאה קונה. אף שבעסקה מעורבים בני משפחה, היא אושרה על ידי ועדת הביקורת והדירקטוריון - ולא סווגה כעסקת בעלי עניין בשל הסכום

גם שלוש שנים לאחר שהונפקה בבורסה בת"א ונהפכה ציבורית, נראה כי יוחננוף מתקשה להתנתק מההוויה של עסק משפחתי פרטי. השבוע חתמה קמעונאית המזון שבשליטת משפחת יוחננוף על הסכם לרכישת הפעילות העסקית והציוד של חנות בוטיק בת כ־200 מ"ר במגדל פסגות בתל אביב.
את העסקה ביצעה החברה מול טליה יוחננוף, בתו של המנכ"ל ומבעלי השליטה בחברה איתן יוחננוף, תמורת מיליון שקל. בנוסף, יוחננוף - שנסחרת באחוזת בית לפי שווי של 3 מיליארד שקל - תרכוש את המלאי בחנות, בהתאם למחירון הרשת. העסקה אושרה על ידי ועדת הביקורת והדירקטוריון, ולא סווגה כעסקת בעלי עניין בשל גובה הסכום ששולם.
מדובר למעשה ב"דמי פינוי" שמשלמת הרשת לבתו של מנכ"ל החברה, שהקימה את החנות Miss T Market ברחוב אחד העם לפני כשנה, ובאחרונה החליטה שאינה מעוניינת בה עוד. ל"כלכליסט" נודע כי החנות הוצעה כבר לפני כשלושה חודשים לגורמים בענף, שנאמר להם כי הושקעו בה כ־2.5 מיליון שקל. כעת נחתם הסכם עם החברה הציבורית שבשליטת משפחת יוחננוף, המהווה מעין עסקה לחילוץ בת המשפחה מהעסק הפרטי באמצעות החברה הציבורית.
יוחננוף, המונה 38 סניפים, מתאפיינת כרשת דיסקאונט, והשטח הממוצע של חנויותיה מסתכם ב־2,200 מ"ר, כשמרבית החנויות אינן חנויות שכונתיות. על רקע זה, בולטת בחריגותה העסקה לרכישת החנות בגודל של 200 מ"ר. בחברה אישרו כי מדובר בחנות שפתחה בתו של יוחננוף לפני כשנה בהשקעה גבוהה, ובאחרונה החליטה שאינה מעוניינת להמשיך לעסוק בתחום.
בחברה לא התייחסו לניסיונות שנעשו למצוא קונה להסכם השכירות, וטוענים כי העדיפו לקחת את החנות לרשת על פני האפשרות שאחת ממתחרותיה תקנה אותה. עוד טוענים בחברה כי הרשת, המפעילה חנויות ענק, מחזיקה גם כמה חנויות קטנות יותר בגודל של 1,000-600 מ"ר, אלא שבמקרה הנוכחי מדובר על חנות קטנה מאוד בלב תל אביב, בדומה לחנויות הנוחות של AM:PM ולא לאלה שמפעילה רשת הדיסקאונט.
לדיווח לבורסה על העסקה צירפה החברה את תמצית נימוקי ועדת התגמול והדירקטוריון לאישור העסקה המשפחתית, ובראשם כי מדובר בחלק ממהלך העסקים הרגיל של החברה, שנוהגת לפתוח חנויות חדשות גם באמצעות רכישת ציוד והתקשרות בהסכם שכירות וכניסה בנעלי שוכר יוצא. עוד נטען כי בהתאם לנתונים שהוצגו בדבר שווי הנכס לחברה, החזר ההשקעה הצפוי וכדאיות העסקה, בין היתר על בסיס עסקאות דומות באזור ועסקאות שביצעה החברה, ניכר כי המחיר שאותו משלמת החברה אינו גבוה מהמקובל בשוק ואף נמוך ממנו, כך שהעסקה נעשית בתנאי שוק.
זאת כאמור, למרות המידע שלפיו הבת ניסתה במשך שלושה חודשים למצוא קונה להסכם השכירות והציוד בטרם נחתם ההסכם עם החברה הציבורית. עוד נטען כי העסקה היא בהתאם ליעדים ולאסטרטגיה העסקית של החברה, ותאפשר לה להגדיל את נפח פעילותה ולהרחיב את אזורי הפעילות שלה - אף שסוג החנות וגודלה שונים לחלוטין מאלה שמאפיינים את חנויות הרשת.
גם דירקטוריון יוחננוף מתאפיין במשפחתיות: היו"ר הוא אבי המשפחה, מרדכי, כאשר שלושת ילדיו: איתן, שרית וגיורא מכהנים כדירקטורים. לצד ארבעת בני המשפחה, מכהנות שתי הדח"ציות ברכה ליטבק ואסתרי גילעז רן והדירקטורית הבלתי תלויה אתי לנגרמן.
העסקה עם בתו של יוחננוף אינה חריגה ביחס להתנהלות הרשת. רק לפני כחודש אישרה אסיפת בעלי המניות את עדכון תנאי העסקתה של נועה יוחננוף, בתו השנייה של יוחננוף, עם כניסתה לתפקידה כמנהלת תחום האיקומרס, האחראית על ניהול אתר ואפליקציית החברה. השינוי המינורי בהגדרת התפקיד נרשם שנתיים לאחר שמונתה כאחראית על מערך המכירות המקוון של הרשת בשכר של 40 שקל ברוטו לשעה, שכעת טיפס לעלות שכר שנתית של 232 אלף שקל. חודש קודם לכן אישרו ועדת התגמול והדירקטוריון את העסקתו של הנכד, שילה יוחננוף, כסדרן באחת החנויות של הרשת.
כמו כן, אסיפת בעלי המניות של החברה אישרה לפני כחצי שנה לשדרג את תנאי העסקתם של בני משפחה נוספים: אפי יוחננוף, אח של מרדכי, וציון בן יוסי, בן זוגה של בתה של שרית יוחננוף, המכהנת כמשנה למנכ"ל הרשת. שכרו של בן יוסי עלה בכ־13%, כך שהתגמול השנתי יסתכם ב־342 אלף שקל, כולל מענק שנתי בגובה של 34 אלף שקל. בנוסף, אישרה האסיפה לחברה להעלות את שכרו ב־20% נוספים במהלך שלוש השנים הקרובות, בלי שתידרש לקבל את אישור האסיפה פעם נוספת. זאת כשנה בלבד אחרי שאושר קידומו של בן יוסי מתפקיד מנהל מחסן באחד הסניפים למנהל מחסנים רשתי, תוך העלאת שכרו.
את שכרו של אפי יוחננוף, המכהן מאז 2008 כנהג וכנאמן צי משאיות, אישרה האסיפה להעלות מכ־21.5 אלף שקל ברוטו (לצד אופציה לבונוסים) לכ־23 אלף שקל ברוטו, עם אפשרות להעלות את שכרו בשיעור של עד 20% נוספים, בלי לקבל אישור נוסף מהאסיפה הכללית. כמו כן, אושר להעניק לו בונוס שנתי בגובה של עד שתי משכורות בשנה, על פי החלטת המנהל הישיר שלו.