ניתוח5 מיליארד שקל יחליפו ידיים בעדכון המדדים הבא בבורסה
ניתוח
5 מיליארד שקל יחליפו ידיים בעדכון המדדים הבא בבורסה
שלב ביצוע הרפורמה ביום חמישי הקרוב יהפוך את מדרגת הסחירות לפקטור הקובע את משקל המניות במדדים בת"א. קרנות הסל יזרימו ביקושים והיצעים של 4.8 מיליארד שקל - ומחזור הנעילה, שיוקדם בחצי שעה, צפוי להיות גבוה מ־5 מיליארד שקל
חותכים את זנבות הסחירות הנמוכה: הרפורמה במדדים בבורסת תל אביב תכנס לתוקף בשלב מכרז הנעילה של יום חמישי הקרוב, 2 בנובמבר, כאשר הרכב המדדים ומשקל המניות במדדים ישתנו לפי מערכת הכללים החדשה. הרפורמה מיועדת לצמצם את המשקל היחסי במדדים של מניות עם סחירות נמוכה, על ידי כך שהסחירות תקובע כאחד הגורמים שישפיעו על משקל המניה מדד.
פתיחת שלב מכרז הנעילה ביום הקובע תוקדם ל־16:44 והשלב יסתיים בשעה הרגילה. בעקבות ההתאמות הרבות של משקל המניות במדדים קרנות הסל על מדדי הבורסה צפויות לרכוש מניות ב־2.4 מיליארד שקל ולמכור מניות בהיקף זהה. גם במדדי אינדקס יתרחש באותו מועד עדכון משקל רבעוני, וקרנות סל על מדדים אלו צפויות להזרים ביקושים והיצעים של כ־100 מיליון שקל, בעיקר למניות הבנקים. מחזור הנעילה באותו יום צפוי להיות גבוה מ־5 מיליארד שקל.
חלק מההתאמות הרבות נובעות מהעדכון שבו מניות רבות מחליפות מדדים. למשל, למדד ת"א־125 ייכנסו 10 מניות ויצאו ממנו 11 מניות, זאת בגלל מערכת הכללים החדשה, שמאפשרת למניות עם שיעור החזקות ציבור של 20% להיכלל במדדי ת"א־125 ו־SME60, והזמן הרב שחל מאז עדכון הרכב המדדים הקודם.
עד עתה, משקל מניה במדד נקבע לפי מדרגת החזקות הציבור, כאשר לכל מניה, ששיעור החזקות הציבור בה היה 60%-45%, נקבעה מדרגת החזקות ציבור של 60%. משקל המניה במדד נקבע אז לפי המכפלה של שווי השוק של המניה כפול מדרגת החזקות הציבור. לאחר הרפורמה משקלה של המניה במדד יקבע לפי המכפלה של שווי השוק שלה כפול שיעור החזקות הציבור - מעוגל לאחוז שלם.
ביטול מדרגות החזקות הציבור מוביל לרוב לעלייה במשקל היחסי במדד למניות ששיעור החזקות הציבור בהן נמצא בתחתית המדרגה, ולעלייה במשקל המניות ששיעור החזקות הציבור בהן נמוך מ־30%. מנגד, לרוב, תחול ירידה במשקל היחסי של מניות ששיעור החזקות הציבור בהן נמצא בחלק העליון של המדרגה.
השינוי המרכזי ברפורמה במדדים הוא, כאמור, הוספת פקטור הסחירות. משקל המניות במדדים יהיה תלוי במדרגת חציון הסחירות ובמדרגת חציון מהירות המחזור של המניות. מניות שיכללו בקבוצה העליונה של שני פרמטרים אלו יקבלו פקטור 1, המשקל שלהן במדד לא ייפגע, ואף יעלה כי המשקל היחסי של מניות אחרות ירד. מנגד, ככל שהסחירות ומהירות המחזור יהיו נמוכים יותר ייקבע למניה פקטור משקל נמוך יותר, שיפחית את המשקל היחסי שלה במדד. לגורם זה אין השפעה בעדכון הנוכחי על מדד ת"א־35, מכיוון שלכל המניות שבמדד זה נקבע פקטור סחירות 1. מנגד, יש לו השפעה גדולה על המשקל היחסי של מניות בת"א־90, שבו ל־19 מניות יהיה פקטור משקל 1 שנובע מהסחירות, ל־44 מניות יהיה פקטור משקל 0.8, ל־16 מניות יהיה פקטור משקל 0.6, ל־9 מניות יהיה פקטור משקל 0.45, ולשתי מניות פקטור משקל 0.35. בעקבות כך המשקל היחסי של מניות שלהן פקטור סחירות 1 יעלה (למעט אלו שיש להן כבר משקל מקסימלי במדד), ומנגד המשקל היחסי של מניות שלהן פקטור סחירות של 0.6 ומטה ירד.
בכל עדכון משקל רבעוני יחושב מחדש פקטור הסחירות. עדכונים אלו יבוצעו בימי חמישי הראשונים של החודשים פברואר, מאי, אוגוסט ונובמבר, ובמקרה שמועד העדכון ייפול על ימי חג, העדכון יידחה ליום שני שלאחר מכן. הבורסה הגבילה את השינוי המקסימלי בפקטור הסחירות לכל מניה בדרגה אחת בכל רבעון. חרף זאת, בכל עדכון רבעוני צפויים שינויים רבים יחסית בפקטור הסחירות, וכתוצאה מכך שינויים משמעותיים במשקל המנויות במדדים, וצורך של קרנות הסל לבצע התאמות רבות.
לצורך חישוב ההיצעים והביקושים שאמורות הקרנות לבצע בעדכון הקרוב חישבנו את המשקל היחסי של כל מניה במדדים לפי הכללים החדשים, ואת האחזקה הצפויה של הקרנות בכל אחת מהן. מהתוצאה שקיבלנו הפחתנו את ההחזקה הנוכחית של הקרנות במניות, וקיבלנו את הביקושים וההיצעים שקרנות הסל צפויות להזרים למניות בשלב מכרז הנעילה בעדכון. החישוב בוצע עבור כל המניות.
בטבלה המצורפת כאן נכללות רק מניות שיקבלו ביקוש או היצע של 20 מיליון שקל בקירוב, והקובץ שבקישור מסכם את כל הביקושים וההיצעים שקרנות הסל על מדדי הבורסה יזרימו למניות במהלך שלב מכרז הנעילה של יום חמישי.
ישנם כמה שחקני נוסטרו שמבצעים חישוב דומה לצרכי המסחר שלהם, וכמה בתי השקעות מוכרים מידע דומה ללקוחות הברוקראז' שלהם. אנחנו ב"כלכליסט" רואים חשיבות רבה לפרסום המידע לציבור הרחב, ובכך אנחנו מצמצמים את פער המידע בין שחקנים מקצועיים או שחקנים גדולים שמייצרים בעצמם או רוכשים מידע דומה, לבין הציבור הרחב.