ווישור גררה את משפחת ברק ל־190 מיליון שקל הפסד על הנייר
ווישור גררה את משפחת ברק ל־190 מיליון שקל הפסד על הנייר
קיסריה אחזקות של צבי וענת ברק רכשה במרץ 37.3% מחברת הביטוח הדיגיטלית ווישור, שבשליטת אמיל וינשל, במסגרת מהלך משותף לרכישת השליטה באיילון ביטוח. הם שילמו פרמיה של 60% על מחיר השוק — אך מאז צללה המניה ביותר מ־50%
לא מעט גבות הורמו כשחברת הביטוח הדיגיטלית ווישור גלובל טק (WeSure Global Tech), שבראשה עומד אמיל וינשל, חתמה על הסכם לרכישת השליטה (67%) בחברת הביטוח המסורתית איילון מידי יורשי לוי רחמני. העסקה הושלמה ביוני לפי שווי של 668 מיליון שקל לאיילון ביטוח, שהיה כפול כמעט בהשוואה לשווי השוק שלה באותה העת (377 מיליון שקל), כאשר ווישור משלמת 448 מיליון שקל תמורת המניות.
מבחינה פיננסית העסקה היתה גדולה על ווישור לבדה, ולכן הצליח וינשל, שהיה בעבר מנכ"ל איילון, לרתום לביצועה את בני הזוג צבי וענת ברק, בעלי השליטה בחברת קיסריה החזקות. הזוג עשה אקזיט בהיקף של כ־350 מיליון שקל, כשמכר כ־40% מקיסריה לחברה האמריקאית CareFusion בשנת 2013.
העסקה מול משפחת ברק לצורך רכישת השליטה באיילון לא היתה המקורית שתוכננה, ובסופו של דבר, במרץ האחרון היא הזרימה 270 מיליון שקל לווישור במסגרת הקצאת מניות פרטית, שהביאה אותה לאחזקה של 37.3% בחברת הביטוח הדיגיטלית. בכך נהפכה משפחת ברק לבעלת המניות השנייה בגודלה בחברה אחרי היו"ר וינשל והמנכ"ל ניצן צעיר הרים, שמחזיקים יחד ב־39.5%.
העסקה בוצעה לפי מחיר מניה של 6.3 שקלים, ששיקף פרמיה גבוהה של 60% על מחיר השוק, אולם מאז, לא רק שמניית ווישור לא השלימה את הפער מול המחיר בעסקה, אלא שהיא אף צנחה ביותר מ־50% — למחיר של 2 שקלים בלבד. זאת בשעה שמדד ת"א־ביטוח ירד באותה תקופה ב־18% בלבד. וכך, שווי השוק הנוכחי של ווישור עומד על 218 מיליון שקל בלבד ושווי האחזקות של משפחת ברק עומד על כ־80 מיליון שקל. כלומר, על הנייר מדובר בהפסד של כ־190 מיליון שקל למשפחת ברק.
בסביבת ווישור תולים את תשואת החסר המשמעותית של המניה בכך שהעיסוק של החברה הוא, למעשה, במחקר ופיתוח טכנולוגי, אפילו יותר מאשר בביטוח, ולכן — לפי התפיסה העצמית שלה — יש להשוותה לחברות הטכנולוגיה שנסחרות בוול סטריט. הגם שמדובר באמירה משונה מעט, נוכח העובדה שהכנסותיה של החברה נשענות על מכירת ביטוח, הרי שגם מול הבנצ'מרק הזה ווישור משיאה תשואת חסר. מתחילת השנה ירדה מניית החברה ב־50% בעוד מדד נאסד"ק ירד ב־34%. אולם לכך יש להוסיף את העובדה שמחזורי המסחר בווישור קטנים מאוד — פחות מ־100 אלף שקל ביום בממוצע — דבר שהופך את המניה שלה רגישה יותר לשינויים.
בהשוואה לחברות הביטוח הדיגיטליות הישראליות הגדולות יותר, שאינן נסחרות בארץ, הביצועים של ווישור טובים יותר. מניית למונייד, שפועלת בעיקר בארה"ב, ירדה השנה ב־66%, ושווי החברה הגיע לשפל של כמיליארד דולר. זאת לאחר שהחברה איבדה 92% משווי השיא שאליו הגיעה בפברואר 2021. נכון לעכשיו, הצניחה במניית למונייד מהווה רוח נגדית לתוכניות העתידיות של ווישור להנפיק בנאסד"ק ולהפוך לדואלית. על רקע המומנטום השלילי, וכצעד של הבעת אמון, רכשו באחרונה וינשל וצעיר הרים מניות של ווישור מחוץ לבורסה בהיקף של כ־860 מיליון שקל.
לדברי גורמים בשוק, הירידה במניית ווישור היא בראש ובראשונה תוצאה של היעדר אמון בחלום האמריקאי של הנהלת החברה. ווישור פועלת על מנת לשווק פוליסות ביטוח בארה"ב, ווינשל אף עבר להתגורר שם כדי לקדם את פעילות החברה. ווישור אמורה למכור פוליסות באמצעות חברת הביטוח האמריקאית AM Trust, אך בשלב זה המכירות טרם החלו. משקיעים בחברה העלו גם סימני שאלה באשר למידת הדיגיטליות של ווישור, זאת נוכח העבודה שבעת חידוש פוליסה החברה פונה דרך נציגים ללקוחות הקיימים — פרקטיקה שעולה בקנה אחד עם פעילות של חברות ביטוח מסורתיות יותר.
בכל הנוגע לפעילות של ווישור בישראל, מדובר באפיקים מסורתיים למדי. החברה מתמקדת בעיקר בענף ביטוחי הרכב — חובה ורכוש, צד ג' ומקיף — תחום שבשנה וחצי האחרונות מסב הפסדים לחברות הביטוח, בעקבות העלייה בגניבות רכב ובמספר התאונות, וזאת בשל החזרה של הישראלים לכבישים לאחר שהוסרו מגבלות הקורונה. לכך יש להוסיף את העלייה במחירי חלקי החילוף ואת מחירי הפוליסות שירדו בזמן הקורונה וחלקן עדיין בתוקף.
ברבעון השלישי של השנה רשמה ווישור הפסד של 23.5 מיליון שקל לעומת רווח נקי של 1.8 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2021. ההפסד הוא גם תוצאה של פעילות ווישור בשוק ההון, מה שעולה בקנה אחד עם המשוואה המסורתית של חברות הביטוח — כשהשוק עולה הן מרוויחות, כשהשוק יורד הן מפסידות. ההפסד בשורה התחתונה נרשם למרות זינוק נאה בהכנסות ובפרמיות, שהסתכמו ב־110 מיליון שקל ברבעון השלישי — זינוק של כמעט 62%.
גם החברה־הבת איילון ביטוח סובלת ממומנטום שלילי שמכביד על ווישור. מאז רכישת השליטה ביוני האחרון צנחה מניית איילון ב־50%, והיא נסחרת כיום בשווי שוק של 237 מיליון שקל. כלומר, ווישור רכשה את השליטה בחברה לפי שווי של כמעט פי 3.
איילון, שאותה מנהל שרון רייך, היא חברת ביטוח ותיקה, שהחליטה בשנים האחרונות להתמקד בעיקר בביטוחי בריאות וביטוח כללי, שכולל בעיקר את ביטוחי הרכב והדירה, וזאת על פני הביטוחים שממוקדים יותר בשוק ההון. משום כך, לא נהנתה איילון בשנים האחרונות מהמגמה החיובית הכללית בשוק ההון, אך בשני הרבעונים האחרונים הדבר דווקא שיחק לטובתה, שכן בעת שהשווקים רעדו היא הציגה שורה תחתונה חיובית, בעוד מרבית חברות הביטוח רשמו הפסדים. הרווח הנקי של איילון ברבעון השלישי הסתכם ב־75 מיליון שקל לעומת הפסד של 59 מיליון שקל בתקופה המקבילה. ההכנסות ברבעון עלו ב־8% לרמה של 871 מיליון שקל.
גורמים בשוק טוענים כי המניה סובלת מכך שהחברה פועלת לטייב את תיק המבוטחים שלה בענף הרכב, באמצעות העלאת מחירים, ומהמשך העבודה באמצעות סוכנים. טיוב התיקים לא מסתיים בהכרח ברווחים גבוהים יותר, ובמקרים רבים הדבר כרוך בהקטנת המכירות. זה מה שקרה לביטוח ישיר, למשל, שאיבדה חצי משווי השוק שלה.
ל"כלכליסט" נודע כי ווישור בוחנת אפשרות לרכוש מיורשי לוי רחמני 7,100 מ"ר על פני 7 קומות בבית איילון ביטוח במתחם הבורסה ברמת גן, ולהעביר לשם את משרדיה מכפר סבא. היקף העסקה עשוי להגיע ל־145 מיליון שקל.
מווישור נמסר: ״חברת ווישור פועלת על בסיס אסטרטגיה ארוכת טווח, ובהתאם גם כניסת משפחת ברק לגרעין השליטה בחברה בוצעה כחלק מראייה כוללת לשנים הבאות. ווישור ממקדת כיום את פעילותה בהמשך פיתוח הטכנולוגיה ומנועי הצמיחה שלה בשווקים בישראל ובארה״ב, בביסוס שיתוף הפעולה שלה בארה״ב עם חברת AmTrust, ובהטמעת פעילות איילון וגיבוש אסטרטגיה עסקית עדכנית בראיית הקבוצה.
בנוגע למחירי המניות, שוקי ההון בכל העולם סבלו בשנה באחרונה ממגמה שלילית גורפת, בעיקר בעקבות העלאות ריבית והתפתחות אינפלציה, ובהתאם נתח נכבד מהמניות בשווקים ספגו ירידות שערים חדות, לרבות מניות מהמגזר הפיננסי״.