סגור

יצרניות הנפט מתעלמות מארה"ב: יגדילו את התפוקה רק בקצב מדורג

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן האשים את אופ"ק ובנות בריתה בכך שסירובן להעלות את הייצור הוביל לעלייה חדה במחירי האנרגיה בארה"ב וברחבי העולם. באופ"ק+ מסרו כי יגבירו הדרגתית את ייצור הנפט ב-400 אלף חביות ביום

אופ"ק ובנות בריתה (אופ"ק +) הסכימו להמשיך עם הייצור ברמה הנוכחית, זאת על אף העליות במחירי הנפט והלחץ האמריקאי לסייע בצינון השוק. באתר CNBC דווח שהחברות בקרטל הסכימו להמשיך את התוכנית שאושרה באוגוסט להעלות באופן הדרגתי את ייצור הנפט ב-400 אלף חביות בכל יום.

שר האנרגיה הרוסי אלכסנדר נובאק אמר כי הם לא מעלים את הייצור על אף תלונות ובקשות מצד צרכניות כמו ארה"ב, הודו ויפן, מכיוון שהעדיפו לשמור על האיזון בשוק ועוקבים אחר שינויים פוטנציאליים בביקוש.

1 צפייה בגלריה
שדה נפט בדרום עיראק שבו פעילה אקסון מוביל
שדה נפט בדרום עיראק שבו פעילה אקסון מוביל
שדה נפט בעיראק. המחירים ממשיכים לטפס
(צילום: איי פי)

"מאוגוסט ועד עכשיו הוספנו 2 מיליון חביות של ייצור נוסף לשוק", אמר נובאק. "אז כפי שתכננו אנחנו מעניקים לשוק יותר ויותר נפח בעודו מתאושש, ובו זמנית אנחנו רואים גם שיש ירידה עונתית בביקוש ברבעון הרביעי וברבעון הראשון של כל שנה. יש גם סימנים מסויימים כמו ירידה בביקוש למוצרי נפט באיחוד האירופי באוקטובר".
נובאק המשיך והסביר כי "זה מדגיש את העובדה שהביקוש העולמי לנפט עדיין נמצא תחת לחץ מזן הדלתא ובשל הגבלות שעוד נותרו בחלק מהמדינות".
מחירי הנפט טיפסו לאחרונה לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2014, והדבר מהווה מכה למדינות המייבאות נפט. מחירו של הנפט מסוג WTI זינק בשבוע שעבר לשיא של שבע שנים - 85.4 דולר לחבית. מדובר בזינוק של 75% מראשית השנה.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כבר האשים את אופ"ק ובנות הברית שבסירובן להעלות את הייצור הובילו לעלייה חדה במחירי האנרגיה בארה"ב וברחבי העולם.
עם זאת, סוואהיל אל מצראווי, שר האנרגיה של האמירויות, הדגיש את חשיבות המדינות הצרכניות ליצרניות. "הן השותפות שלנו, אנחנו עובדים איתן כדי להנדס התאוששות חלקה אחרי המגפה", אמר. "לכן זה מאוד מהותי עבורנו כקבוצה של יצרניות לנקוט בצעדים הנכונים, ולהגיב לחששות שהועברו אלינו ממדינות רבות". עוד הוסיף כי הוא מעריך שיהיה עודף במלאי עד הרבעון הראשון של השנה הבאה.
שרים נוספים שהשתתפו בפגישה ציינו במסיבת העיתונאים כי המחירים המאמירים של סחורות כמו גז ופחם, רק מוכיחים את החשיבות של הפיקוח על שוק הנפט מצד אופ"ק ובנות הברית. "תסתכלו על שוק הגז. תסתכלו על הפחם, היעדר מישהו שמושל בשוק מקשה על המדינות הצרכניות כשיש עליות עצומות במחירים", אמר אל מצראווי. "זה לא קרה לנפט באותה עוצמה בגלל הקבוצה הזו".
שר האנרגיה הסעודי עבדול עזיז בן סלמן חיזק את הדברים וטען כי הנפט אינו הבעיה. "הבעיה היא שסקטור האנרגיה עובר טלטלות והתעשייה הוכתה. אנשים מחכים לסימנים מהשוק שהם צריכים להשקיע. הם צריכים ביטחון ואמון שההשקעות האלה יתגמלו את בעלי המניות. הבהירות אבדה".