סגור
אנדרו ביילי נגיד הבנק המרכזי של אנגליה בריטניה
מושל הבנק האנגלי אנדרו ביילי (צילום: בלומברג)

הבנק האנגלי העלה את הריבית ב-0.50% - ההעלאה החדה ביותר מאז 1995

מושל הבנק אנדרו ביילי מחריף את המלחמה באינפלציה ומקפיץ את הריבית בפעם השישית ברציפות, מ-1.25% ל-1.75%; הבנק העלה את תחזית האינפלציה לחודשים הבאים ל-13%; לשיטת הוועדה המוניטרית, מיתון הוא בלתי נמנע: "אנגליה צפויה להיכנס למיתון החל מהרבעון הרביעי של השנה. ההכנסה הריאלית של משקי הבית צפויה לרדת בחדות ב-2022 וב-2023, ונתוני הצריכה יהפכו לשליליים"

העלאת הריבית החדה ביותר באנגליה ב-27 השנים האחרונות: הבנק המרכזי בממלכה (BOE) העלה את הריבית ב-50 נקודות בסיס (0.50%), מ-1.25% ל-1.75% - רמתה הגבוהה ביותר מאז דצמבר 2008 (אז עמדה על 2%) ובהתאם לתחזיות בשוק.
הפעם הקודמת שהבנק העלה ריבית בשיעור של 50 נקודות בסיס היתה ב-1995, אז עוד היה בשליטה מעשית של משרד האוצר. שנתיים מאוחר יותר, ב-1997, קיבל הבנק מעמד עצמאי ונותק מהשליטה של ממשלת אנגליה, ומאז ועד היום כבנק בעל עצמאות לא בוצעה העלאה בסדר גודל כזה.
ההחלטה היום התקבלה בוועדה המוניטרית של הבנק ברוב של שמונה תומכים ומתנגדת אחת: הכלכלנית סילוונה טנריירו (Silvana Tenreyro), חברה חיצונית בוועדה, הצביעה בעד העלאה של 0.25% (טנריירו היא פרופסור בכלכלה ב-London School of Economics and Political Science).
זו העלאת ריבית שישית ברציפות באנגליה מאז החל הבנק, בראשות המושל אנדרו ביילי בסייקל הניצי, בהעלאות ריבית בדצמבר שעבר במטרה להילחם באינפלציה. ההעלאה הראשונה היתה מ-0.1% ל-0.25%, ואלה שבאו אחריה ב-0.25%.
הבנק מציין באופן מפורש בהודעה המוניטרית כי אנגליה צפויה להיכנס למיתון עד סוף השנה: "קצב העלייה בתוצר הולך ומאט. העלייה האחרונה במחירי הגז גררה קיצוץ חד בתחזית לפעילות הכלכלית בבריטניה ובאירופה. אנגליה צפויה להיכנס למיתון החל מהרבעון הרביעי של השנה. ההכנסה הריאלית של משקי הבית לאחר מס צפויה לרדת בחדות ב-2022 וב-2023, ונתוני הצריכה יהפכו לשליליים".
הבנק מבהיר כי הנסיקה במחירי הגז (והכפלת התשלום הביתי ממאי האחרון) והפגיעה בהכנסות משקי הבית "יובילו לעלייה נוספת במדד המחירים לצרכן בטווח הקצר. המדד צפוי לעלות יותר מהתחזית הקודמת, מ-9.4% בחודש יוני ל-13% ברבעון הרביעי, ולהישאר ברמות גבוהות מאוד לאורך רוב שנת 2023, לפני שהוא יחזור ליעד של 2% בעוד כשנתיים".
במסיבת העיתונאים אמר ביילי כי הפלישה הרוסית לאוקראינה והמלחמה הן הגורם העיקרי לאינפלציה הדוהרת בבריטניה. "יש מחיר כלכלי למלחמה... אך היא לא תמנע מאתנו לנקוט מדיניות מוניטרית שתוריד את האינפלציה חזרה ליעד של 2%", אמר מושל הבנק.
תחזית האינפלציה של הבנק לחודשים קדימה עודכנה כאמור כלפי מעלה, ל-13%, מול 11% בתחזית קודמת. זהו עדכון שישי ברציפות מאז החל הבנק בסבב העלאות הריבית. התחזית הראשונה מדצמבר שעבר, במקביל להעלאת הריבית הראשונה, עמדה על אינפלציה של 6% באפריל 2022, היא עודכנה בישיבה של פברואר ל-7.25% בחודשים הבאים, בהמשך ל-8%, ל-10% ובישיבה האחרונה ביוני כאמור ל-11%.
כבר בהחלטה האחרונה בישיבה של יוני שלושה מתוך תשעת חברי הוועדה המוניטרית בבנק האנגלי תמכו בהעלאה של 0.50%, כשהאינפלציה עמדה אז על 9.1% (נתון מאי בחישוב שנתי). תמונת המצב במדד המחירים הפכה מאז לגרועה עוד יותר.
לפני 10 ימים יצא נתון האינפלציה המעודכן של חודש יוני, ומדד המחירים טיפס ל-9.4% בחישוב שנתי (שיא של 40 שנה), הרחק מיעד הבנק העומד על 2%. מחירי המזון והאנרגיה המשיכו לטפס, ויוקר המחיה הוא כמובן העניין הבוער ביותר בשיח הציבורי.
מושל הבנק אנדרו ביילי אמר לאחר פרסום נתוני האינפלציה, בנאום ניצי מאוד שנשא ב-19 ביולי, שבהחלט על הפרק בישיבה הבאה העלאה של 50 נקודות בסיס בריבית, ולזה בדיוק השוק ציפה.
בנקים רבים בעולם מובילים היום מדיניות של הידוק מוניטרי, כולם במטרה משותפת להוריד את האינפלציה, ובראשם כמובן הפד האמריקאי. רק בשבוע שעבר הודיע הפד על העלאת ריבית חדה של 0.75%, לטווח שבין 2.25% עד 2.5%. האינפלציה הדוהרת בארצות הברית הגיעה ביוני ל-9.1%.