סגור
נגיד בנק ישראל אמיר ירון דולרים מט"ח
נגיד בנק ישראל אמיר ירון - מול שוק המט"ח (צילומים: אוראל כהן רויטרס)

תנודתיות במט"ח: הדולר יורד חזרה ל-3.72 שקלים

מוקדם יותר נסחר תמורת 3.74 שקלים; היורו ללא תנועה מהותית, נסחר בסביבת 4.06 שקלים; המשקיעים ממתינים להחלטת הריבית של בנק ישראל בשני הקרוב - ברקע למסחר גם החלטת הממשלה לאשר את עסקת החטופים

השקל במסחר תנודתי בשוק המט"ח המקומי היום, ימים ספורים לקראת החלטת בנק ישראל וכשברקע החלטת הממשלה לאשר את עסקת החטופים. הדולר שב ל-3.72 שקלים אחרי שעלה כמעט ל-3.74 שקלים. תנועה קלה ביורו, נסחר ב-4.06 שקלים. בשווקים הגלובליים, היורו יציב, על 1.090 שקלים.
לפי רוב ההערכות, הבנק צפוי ביום שני הקרוב להותיר את הריבית ללא שינוי, על 4.75% - כך, בין היתר, לפי התחזיות של פועלים, פסגות ומיטב, שמציינים כי תיתכן הורדת ריבית בפגישה הבאה, של 1 בינואר.
לידר הוא היוצא מן הכלל - בסקירה השבועית שפרסם ביום ראשון ציין בית ההשקעות כי "מגמת הייסוף בשקל עשויה לתמוך בהורדת ריבית כבר בפגישת בנק ישראל של 27 בנובמבר". בכל מקרה, אם בשני הקרוב ואם בפגישה של ינואר, תהיו זו הורדת ריבית ראשונה של הבנק מאז פברואר 2020.
הדילמה של הנגיד אמיר ירון אינה פשוטה. המשקיעים הזרים תופסים היום את ישראל כמקום מסוכן להשקעה לנוכח המלחמה בעזה ולכן דורשים ריביות גבוהות. עלות ה־CDS של ישראל (חוזי הביטוח של ישראל לחמש שנים שמעידים על פרמיית הסיכון של ממשלת ישראל) זינקה פי שניים מתחילת השנה.
אם בחודש אוקטובר מחיר ה־CDS היה סביב 50 נקודות, בסוף אוקטובר הם נסחרו כבר לפי שווי של 140 נקודות, אך מאז ירדו ל־124. מהלך של הורדת ריבית בשעה שהמשקיעים הזרים תופסים את ישראל כמקום שאינו יציב עלול להסתיים במשיכת כספים מחוץ לישראל ולהגדיל את אי־היציבות.
הממשלה כאמור אישרה הלילה את עסקת החטופים עם חמאס שתצא לפועל בימים הקרובים. לפי מתווה העסקה, חמאס ישחרר 50 ילדים, אימהות ונשים מבוגרות, במהלך ארבעה ימי הפוגה בלחימה. בקבוצה זו ייכללו רוב הילדים והאימהות הישראלים המוחזקים בעזה, ובמהלך ימי ההפוגה אמור חמאס לנסות לאתר כמה אימהות וילדים נוספים שלטענתו הוא אינו יודע מי מחזיק בהם. ביום הרביעי יודיע אם מצא אותם, ואם כן יוכל להחזירם לישראל בתמורה ליום הפוגה נוסף.
אתמול בערב פורסם פרוטוקול ישיבת הפד האחרונה, שבו הוחלט להותיר את הריבית ללא שינוי, על 5.5%. לדברי רונן מנחם, כלכלן השווקים הראשי מזרחי טפחות, הפרוטקול חיזק את ההערכות לפיהן הפד ימשיך במדיניות הזהירה שלו.
"דרכו של הפד לא אצה. הפרוטקול מצביע פעם נוספת על זהירות מופלגת מפני נקיטת עמדה נחרצת בדבר בלימת האינפלציה וסיום סבב העלאות הריבית", אומר מנחם.
החברים עדיין סבורים כי הפעילות הכלכלית והתעסוקה טרם התמתנו מספיק על מנת להגיע למסקנה זו. לפי הנתונים בשטח עד כה – הם צודקים. האינדיקציות להמשך מעלות תמונה חד משמעית פחות", הוסיף מנחם.