הירידות בוול סטריט לא נפסקות: נאסד"ק ננעל בשפל של שנתיים
הירידות בוול סטריט לא נפסקות: נאסד"ק ננעל בשפל של שנתיים
גם הערב המשיכו המדדים בניו יורק את המגמה השלילית מסוף השבוע ונסחרו באדום: נאסד"ק ירד ב-1%, S&P 500 איבד 0.8% ודאו נחלש ב-0.3%; נעילה מעורבת באירופה: תשואת אגרת החוב הבריטית ל-30 שנה זינקה ב-32 נ"ב ל-4.71%, כשברקע החשש מסיום תוכנית הרכישות; מניית יצרנית הטנדר החשמלי ריביאן צנחה ב-10.3% בעקבות ריקול ענק; הדולר נסחר מול השקל ב-3.56 שקלים
דיווח שוטף מהשווקים המובילים בעולם: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, איגרות החוב ועדכוני האנליסטים
23:00 - המדדים המובילים בניו יורק ננעלו הערב בירידות שערים: נאסד"ק איבד 1% וננעל בשפל של שנתיים, S&P 500 נחלש ב-0.8%, ודאו ג'ונס הפחית מערכו 0.3%. הירידות בנאסד"ק נגרמו בין היתר כתוצאה מהנפילה במניות השבבים אנבידיה ו-AMD שאיבדו מערכן 3.4% ו-1.1%. בלטה במסחר הערב: מניית יצרנית הטנדר החשמלי ריביאן צנחה ב-10.3% בעקבות הריקול הענק שעליו הכריזה לאחר נעילת המסחר ביום שישי, וכולל כמעט את כל כלי הרכב שלה.
22:00 - מחיר הנפט הגולמי מסוג WTI ננעל היום בירידות, על רקע נתוני מאקרו חלשים מסין שמעלים חששות להאטה בביקוש לאנרגיה. מחיר הזהב השחור מסוג WTI ירד ב-1.6% (1.51 דולר) ונקבע על 91.1 דולר לחבית. הירידה נרשמה לאחר הזינוק ביום שישי - אז עלה הנפט ב-4.7%.
21:30 - מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן ג'יימי דימון מזהיר את המשקיעים כי הוא צופה שהשווקים יישארו תנודתיים בעתיד הנראה לעין ומעריך כי ה-S&P 500 עשוי "לרדת בקלות בעוד 20%", כאשר הפדרל ריזרב ימשיך להעלות את הריבית. כשנשאל על ידי CNBC האם הוא מצפה שהמניות יירדו, אמר דימון שהוא לא יכול לומר בוודאות, אבל שקל לדמיין את ה-S&P 500 יורד בעוד 20% כשהשווקים הפכפכים והופכים לעוד יותר "בלתי מסודרים", ככל ששערי הריבית ממשיכים לטפס. "זה באמת תלוי בעניין הזה של ה'נחיתה הרכה' או 'הקשה', ומכיוון שאני לא יודע את התשובה לזה קשה לענות... זה יכול להיות עוד 20% קלים", אמר.
20:50 - מחירי הזהב והכסף ננעלו הערב בירידות, לאחר ששתי המתכות היקרות רשמו שבועיים של עליות רצופות. מחיר החוזים על הזהב למסירה בדצמבר ירדו ב-2% (34.1 דולר) ומחיר המתכת היקרה הסתכם ב-1,675.2 דולר לאונקיה. מחיר הכסף למסירה בדצמבר השיל מערכו 3.2% (64 סנט לאונקיה) ונקבע על 19.615 דולר לאונקיה - מחיר הנעילה הנמוך ביותר של הכסף מאז 30 בספטמבר.
19:10 - מדד הבנצ'מארק הפן-אירופי ירד היום ב-0.3%, בעוד הבורסות המובילות באירופה ננעלו במגמה מעורבת. מניות הטכנולוגיה הובילו את הירידות ואיבדו 1.7%, בעוד מניות הקמעונאות והכימיקלים עלו בשיעור דומה. הקאק הצרפתי והפוטסי הבריטי איבדו 0.5%, בעוד מדד הדאקס הגרמני ננעל ביציבות.
18:50 - תשואות האג"ח הבריטית זינקו היום, על רקע החששות שהשוק איננו מוכן עדיין לסיום תוכנית רכישות האג"ח השבוע. תשואת איגרת החוב ל-30 שנה זינקה ב-32 נקודות בסיס ל-4.71%, בעוד האיגרת ל-10 שנים עלתה ב-27 נקודות בסיס ל-4.5%.
הבנק המרכזי של אנגליה הודיע היום (ב') כי יגדיל את היקף הרכישות היומיות שלו ויישם צעדים נוספים "כדי לתמוך בסיום מסודר" לתוכניות החירום לרכישת אג"ח שהוכרזו בחודש שעבר, במטרה למנוע משבר פיננסי בבריטניה. כעת בכוונת הבנק הבריטי לרכוש עד 10 מיליארד ליש"ט באג"ח, לעומת מגבלה של 5 מיליארד ליש"ט שעליה הודיעה קודם.
17:20 - המדדים המובילים בוול סטריט עברו בשעה זו לירידות. נאסד"ק יורד בשעה זו ב-0.6%, S&P 500 מאבד 0.3%, דאו ג'ונס עולה קלות ב-0.1%.
16:30 - חג שמח מוול סטריט, לפחות בינתיים: המדדים המובילים פותחים את המסחר בניו יורק בעליות שערים קלות: דאו ג'ונס עולה ב-0.5%, S&P 500 מוסיף לערכו גם הוא 0.4% ונאסד"ק מתחזק ב-0.1%. רוב המניות נסחרות בשעה זו ביציבות, יוצאת דופן היא מניית יצרנית הטנדר החשמלי ריביאן שצונחת בכ-8% בעקבות ריקול ענק של כ-13 אלף כלי רכב שעליו הודיעה החברה ביום שישי לאחר הנעילה. לפי וול סטריט ג'ורנל, הריקול נוגע לרוב כלי הרכב שייצרה ריביאן, ונובע מ"מחברים שהותקנו בצורה לא נכונה ועלולים לגרום לנהגים לאבד שליטה על מערכת ההיגוי". עוד יורדת בוול סטריט מניית פייפאל שנחלשת ב-3.5%.
14:05 - החוזים על המדדים המובילים בוול סטריט מאותתים על פתיחת מסחר שלילית ועל ירידות של עד 0.5%. באירופה המסחר עבר להתנהל במגמה מעורבת, כאשר פוטסי וקאק נחלשים ב-0.3% כל אחד ואילו מדד דאקס הגרמני עבר לעליות של 0.5%, לאחר שגם הוא ירד מוקדם יותר היום. הדולר מתחזק בשעה זו בכ-0.6% לרמה של 3.56 שקלים. היום לא נקבע שער יציג במסחר במטבע חוץ בשל החג.
13:30 - היום הוכרזו הזוכים בפרס נובל לכלכלה לשנת 2022 - הפרופסורים בן ברננקי (Ben Bernanke), דאגלס דיאמונד (Douglas Diamond) ופיליפ דיבוויג (Philip Dybvig). הפרס הוענק על תרומתם לחקר הבנקאות ומשברים פיננסיים. כל אחד מהזוכים בפרס יקבל מענק של 10 מיליון קרונות שבדיות (883 אלף דולר).
ברננקי היה יו"ר הפד בשנים 2014-2006, בין היתר במהלך המשבר הפיננסי של 2008 ועובד כיום במכון ברוקינגס בוושינגטון הבירה. דיאמונד הוא פרופסור בבית הספר לעסקים של אוניברסיטת שיקגו בות', ודיבוויג הוא פרופסור בבית הספר לעסקים אולין של אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס.
ועדת הפרס ציינה שעבודתם בתחילת שנות ה-80 "שיפרה באופן משמעותי את ההבנה שלנו לגבי תפקידם של הבנקים בכלכלה, במיוחד בזמן משברים פיננסיים", בכך שהראתה מדוע חיוני להימנע מקריסות בנקים. הוועדה הוסיפה שהתובנות היו "יקרות מפז" במהלך המשבר הפיננסי של 2008-2009 ובמהלך מגיפת הקורונה.
11:20 - המדדים מושפעים היום בעיקר משתי סיבות - האינפלציה העולמית והניסיונות של הבנקים המרכזיים בעולם לבלום אותה, וההסלמה בין אוקראינה לרוסיה. בהודעה רשמית שיצאה מקייב נמסר כי 75 טילים שוגרו מרוסיה לאוקראינה, כאשר 41 מהם יורטו.
הדולר מתחזק בשיעור של 0.5% מול היורו ומול הפאונד ונסחר מול השקל ב-3.57 שקלים. היום לא נקבע שער יציג במסחר במטבע החוץ בשל החג.
10:35 - המסחר בבורסות אירופה נפתח הבוקר בירידות שערים, בהמשך לסנטימנט העולמי השלילי, כאשר המשקיעים מעריכים שנתוני התעסוקה שפורסמו בסוף השבוע בארה"ב יעודדו את הבנק הפדראלי להמשיך במדיניות העלאת הריבית האגרסיבית שאימץ בחודשים האחרונים.
המדדים פוטסי, דאקס וקאק יורדים ב-0.5%, 0.3% ו-0.7% בהתאמה בבורסות בלונדון, פרנקפורט ופריז. החוזים על המדדים בניו יורק מאותתים גם הם על פתיחת מסחר שלילית מאוחר יותר היום, כאשר עיני המשקיעים בוול סטריט נשואות לנתון האינפלציה שיתפרסם ביום חמישי השבוע וכן לתחילת עונת הדוחות.
ירידות נרשמו גם בבורסות דרום-מזרח אסיה הבוקר, על רקע הידוק המגבלות האמריקאיות על יצוא טכנולוגי לסין. מניות השבבים הסיניות הובילו את הירידות - מדד האנג סנג נחלש בכמעט 3% ומדד שנגחאי איבד 1.7%. הבורסות ביפן, דרום קוריאה, טייוואן ומלזיה סגורים בשל חגים.
8:30 - המסחר בבורסות אסיה נפתח הבוקר (ב') בירידות שערים. מדד האנג סנג בהונג קונג מוביל את הירידות, כאשר מניות השבבים הסיניות הנסחרות שם נופלות על רקע מגבלות אמריקאיות חדשות על ייצוא טכנולוגי לסין (ראו הרחבה בהמשך).
יצרנית המוליכים למחצה הסינית SMIC נופלת ב-2.8%, בעוד שחברת Hua Hong Semiconductor יורדת ב-8%. חברת Shanghai Fudan Microelectronics Company מתרסקת ב-18% במסחר הבוקר, לאחר שמוקדם יותר במהלך המסחר כבר ירדה ב-25%.
מדד האנג סנג מאבד בשעה זו 2.5%, כאשר מדד ההייטק בהונג קונג נחלש ב-3.5%. בסין, מדד שנגחאי המשולב נחלש כעת ב-0.5%. מדד CSI 300, העוקב אחרי 300 המניות הגדולות ביותר בסין יורד ב-0.9%. השווקים ביפן, דרום קוריאה, טייוואן ומלזיה סגורים בשל חגים.
מאוחר יותר השבוע תתפרסם החלטת הריבית של הבנק המרכזי בדרום קוריאה. סינגפור צפויה לפרסם את תחזית הצמיחה שלה לרבעון השלישי וסין תפרסם נתוני אינפלציה. בנוסף, יצרנית השבבים הטיוואנית TSMC תפרסם את דוחותיה וארה"ב תפרסם את נתוני האינפלציה של ספטמבר.
ביום שישי האחרון ננעלה וול סטריט באדום לאחר שהשוק צופה כי הפד ימשיך במדיניות ריבית אגרסיבית אחרי ירידה בשיעור האבטלה בארה"ב: נאסד"ק נפל ב-3.8%, דאו ג'ונס איבד 2.1%, ו-S&P 500 נחלש ב-2.8%. הירידות היום קיזזו את העליות השבועיות במדדים המובילים ל-0.8%, 2% ו-1.5% בהתאמה.
מניות השבבים רשמו ירידות חדות לאחר ש-AMD פרסמה אזהרת רווח ואיבדה 13.8%, וכן פורסמו מגבלות חדשות בארה"ב על יצוא טכנולוגי לסין. אנבידיה נחלשה ב-8%. גם מניות טכנולוגיות אחרות סבלו: טסלה איבדה 6.3%, מיקרוסופט - 5.1% ואמזון - 4.8%.
ממשל ביידן פרסם בסוף השבוע שורה של תקנות ייצוא נוקשות, שכוללות סעיף שימנע מסין להשיג מוליכים למחצה שמיוצרים באמצעות ציוד אמריקאי, בכל מקום שהוא בעולם - מה שמרחיב מאוד את יכולת הפיקוח האמריקאית על ההתקדמויות הטכנולוגיות של סין. כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס.
התקנות, שחלקן נכנסו לתוקף מיידית, נסמכות על הגבלות שפורטו לחברות KLA, Lam Research, ו-Applied Materials, ועל פיהן על החברות להפסיק מיד משלוחי ציוד למפעלים שנמצאים בבעלות סינית מלאה, המייצרים שבבים מתקדמים.