סגור

לווייתן ממשיך להיות העוגן של קבוצת דלק - תשובה יקבל 125 מיליון שקל מעוגת הדיבידנד

הקבוצה סיימה את הרבעון עם ירידה מתונה של 4.7% ברווח הנקי ל-403 מיליון שקל - צמיחה חזקה במכירות לווייתן קיזזה את הנסיגה באיתקה; דלק תחלק לבעלי המניות דיבידנד של 250 מיליון שקל - כמחצית מהסכום לבעל השליטה

קבוצת דלק העלתה השנה הילוך במימוש התוכנית שלה להפוך לחברת אנרגיה בינ"ל - באמצעות כניסה חזקה של איתקה שבשליטתה לפעילות בים הצפוני. בינתיים הפעילות בישראל ממשיכה להיות הזרוע היותר צומחת שלה (אף שעם הכנסות נמוכות יותר ביחס לפעילות הבינ"ל).
החברה שבשליטת יצחק תשובה ובניהול עידן ולס חתמה את הרבעון השלישי עם רווח של נקי של 403 מיליון שקל, ירידה מתונה של 4.7% ביחס לרבעון המקביל, אז עמד הרווח על 423 מיליון שקל. ההכנסות הרבעוניות הסתכמו ב-2.6 מיליארד שקל, ירידה של 16.1% בהשוואה לרבעון המקביל.
על רקע התוצאות הכריזה קבוצת דלק על חלוקת דיבידנד של 250 מיליון שקל לבעלי המניות, ובראשם תשובה, שמחזיק בכ-50% ממניות החברה. הדיבידנדים קודמים שחולקו השנה מעמידים את תשואת הדיבידנד של החברה ב-12 החודשים האחרונים על 11%, הגבוהה במדד ת"א 35.
הירידה ברווח הנקי ובהכנסות מיוחסת בעיקר לתוצאות של איתקה: החברה הבת שפועלת בים הצפוני ונסחרת בלונדון הניבה לקבוצה ברבעון רווח נקי של 188 מיליון שקל, ירידה של 28.5% בהשוואה לתקופה המקבילה. מנגד, רווחי ניומד אנרג'י, המחזיקה ב-45% במאגר לווייתן, קפצו ב-20.3% ל-284 מיליון שקל.
שורה ההכנסות של איתקה רשמה ירידה חזקה של 32.7%, ל-385 מיליון דולר. זאת בשל נסיגה בכמות שווה ערך חביות נפט וכן בשל ירידה במחיר הגז הטבעי.
התפוקה הנמוכה יותר היא תוצאה של תקלות תפעוליות והפסקות ייצור במספר מאגרים שבבעלות איתקה (שלא מופעלים על ידה), וכן בשל עבודות תחזוקה מתוכננות במאגרים אחרים שלה. איתקה גם הפחיתה 71 מיליון דולר על ירידת ערך של נכסי נפט וגז - בשל הירידה במחירי האנרגיה. בקבוצת דלק מדגישה כי נכון להיום רוב המאגרים חזרו לפעול כסדרם.
מנגד, במאגר הגז לווייתן התפוקה גדלה והוא מכר יותר גז: 3.1 BCM בסיכום הרבעון השלישי, מול 2.9 BCM ברבעון המקביל.
גם המחיר הממוצע ליחידת חום עלה מעט, מ-6.1 דולרים לפני שנה ל-6.21 דולרים ברבעון המדווח. בהתאם, ההכנסות ממכירת גז, בניכוי תמלוגים, עמדו על מעט יותר ממיליארד שקל ברבעון, עלייה של 8.7% ביחס לרבעון המקביל. בנוסף, הוצאות המימון נחתכו בשיעור חד של 82% ל-15 מיליון שקל בלבד, בעיקר בזכות פירעון מוקדם של אג"ח ושערוך חיובי של תמלוגים.
המגמה הזו, של צמיחה עודפת בישראל, מאפיינת את דו"חות קבוצת דלק ברבעונים האחרונים, אולם יתכן שהתמונה תשתנה בקרוב. באוקטובר, מעט לאחר סוף הרבעון, השלימה איתקה את המיזוג שלה עם נכסי ENI האיטלקית (בפועל עם נכסי החברה הבת הבריטית של ENI).
לאחר המיזוג, קבוצת דלק מחזיקה ב-52.5% מהחברה הממוזגת - שקודם לכן החזיקה ב-89%, אך בחברה עם פעילות קטנה מהותית. המיזוג יגדיל את כושר ההפקה של החברה ב-100,000 חביות ביום, בעוד שהממוצע של איתקה ברבעון השלישי, טרם המיזוג עמד על 62 אלף חביות.
החוב הפיננסי נטו של הקבוצה ירד ב-200 מיליון שקל והוא מסתכם כעת ב-2.7 מיליארד שקל, רחוק מאוד מחוב של כ-8 מיליארד שקל שאיים על יציבותה בשיא מגפת הקורונה. במקביל, ההון העצמי חצה רף של 10 מיליארד שקל, ובמידה רבה הדבר מסביר את התיאבון העסקי המחודש של הקבוצה, שבשיא המגפה מימשה נכסים רבים, וכעת חזקה לעמדת הרוכשת.
במסגרת זו, קבוצת דלק רכשה את השליטה בחברת המטעים והנדל"ן מהדרין, שאותה היא פועלת להכניס גם לתחום האנרגיה הירוקה, ואף ביצעה הצעת רכש שהגדילה את חלקה מ-45% ל-55% במהדרין; במקביל, ובתום התחשבנות על הלוואת מוכר עם הקרנות הזרות שרכשו ממנה את השליטה בחברת הביטוח הפניקס (ממנה החלו הקרנות להיפרד השנה), קבוצת דלק הפכה, בהשקעה של 220 מיליון שקל, לבעלת 4.9% בהפניקס, הגוף המוסדי בעל שווי השוק הגבוה בישראל.