הדולר שוב חוצה את הרף: עולה ל-3.80 שקלים
הדולר שוב חוצה את הרף: עולה ל-3.80 שקלים
המטבע האמריקאי מתחזק לשיא נוסף של 3.5 שנים, ברקע ההערכות כי הפד ימשיך בהעלאות הריבית; בשווקים הגלובליים: היואן הסיני נחלש לאחר שהבנק הסיני הוריד את הריבית; מזרחי טפחות: "המדיניות המרחיבה של הבנק הסיני מחלישה את היואן ועלולה לגרום ליציאת הון מהמדינה"
הדולר שומר על שיא של 3.5 שנים מול מקבילו הישראלי - עולה ל-3.80 שקלים. היורו מטפס ל-4.138 שקלים. בשווקים הבינלאומיים - היואן הסיני נחלש מוקדם יותר ל-7.30 יואן לדולר, אך עתה המטבע הסיני יציב מול האמריקאי על רמה של 7.28 דולר ליואן.
לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, "נתון חלש מאוד של הצריכה הפרטית בתמ"ג והיחלשות האינפלציה היו אמורים להספיק כדי לשכנע את בנק ישראל להשאיר את הריבית ללא שינוי בהחלטתו בעוד שבועיים, אולם הפיחות המהיר של השקל עוד עשוי לשנות את ההחלטה".
זבז'ינסקי מסביר כי אף שמצד אחד מאז החלטת הריבית הקודמת השקל לא נחלש בשיעור חריג מדי - כ-2.6% מול הדולר וכ-1.5% מול היורו - מן הצד השני "המגמה שמתפתחת לאחרונה בשערי החליפין עשויה להטריד את בנק ישראל".
"בניגוד להתנהגות מתחילת השנה - שהקפיצות בשער החליפין התרחשו על רקע חדשות פוליטיות - בשבועיים האחרונים לא היו מחוללי זעזועים כאלה.
גם הקשר בין שער החליפין לשוק המניות האמריקאית, שלא עבד מתחילת השנה, לא יכול להסביר את היחלשות השקל. הירידות ב-S&P 500 מתחילת החודש היו יכולות להסביר לא יותר משליש מפיחות השקל בתקופה זו", מוסיף זבז'ינסקי, שעובר לשורה התחתונה: "אם בשבועיים הקרובים השקל ימשיך להיחלש באותה מהירות שהייתה מתחילת החודש, בנק ישראל עשוי להעלות את הריבית, למרות נתוני הצמיחה והאינפלציה".
מבט לעולם: הבנק המרכזי של סין חתך את הריבית על ההלוואות לשנה, והותיר במפתיע את הריבית לחמש שנים ללא שינוי. הבנק (People’s Bank of China) קיצץ בריבית לשנה, הרלבנטית בעיקר לחשבונות משקי בית ותאגידים, ב-10 נקודות בסיס, מ-3.55% ל-3.45%. התחזיות היו לקיצוץ חד יותר של 15 נקודות בסיס.
"זוהי הריבית הכי נמוכה בתולדות סין, ולמעשה בעשור האחרון היא לא עלתה ולו פעם אחת", הגיב על ההחלטה רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות.
הבנק הותיר ללא שינוי את הריבית לחמש שנים, המנחה בעיקר את ריבית המשכנתאות, על 4.2%. בשוק ציפו להורדה של 15 נקודות בסיס, לנוכח משבר החוב בענף הנדל"ן – כשקאנטרי גארדן על סף חדלות פירעון, ואוורגרנד הגישה בשבוע שעבר בקשה להגנה מפני נושים בבית משפט בניו יורק.
"הבנק המרכזי של סין פועל במציאות מורכבת", אומר מנחם. "עליו לסייע ככל הניתן לכלכלה המקרטעת, שחולשתה תפסה הן את העולם והן את סין עצמה בהפתעה גמורה. אף שהתוצר עלה ב-6.3% ברבעון השני, מדובר ברמה לא גבוהה מספיק, בהינתן שבשני הרבעונים הקודמים הוא צמח רק ב-4.5% וב-2.9% בהתאמה. זאת מעבר לעובדה שהציפיות לרבעון השני היו לצמיחה גבוהה יותר של 7.1%.
גם המעבר ללחצים לירידת מחירים (מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.3% ב-12 החודשים האחרונים) מצריך מדיניות מוניטרית מרחיבה ככל האפשר, שתגדיל את הנזילות והאשראי בשוק. מנגד, היואן הולך ונחלש - רמתו כנגד הדולר ירדה לשפל של תשעה חודשים, על אף מנגנון הקיבוע של המטבע הסיני למטבע האמריקאי. לסין חשובה מאוד איתנות היואן, והשלטונות קראו לבנקים לסייע בשמירה על ערכו. ככל שהריבית בסין יורדת, נפתחים פערים בינה לבין ריביות אחרות בעולם – שעולות – מה שמחליש עוד את היואן ועלול לגרור יציאה של הון זר מהמדינה, בניגוד גמור לרצונם של השלטונות".