סגור
עירן טאוס מנכ"ל נובולוג
עירן טאוס מנכ"ל נובולוג (צילום: סיון פרג')

עירן טאוס עוזב את נובולוג אחרי שש שנים וזינוק של 80% בהכנסות

ההון העצמי של קבוצת שירותי הבריאות זינק במהלך כהונתו כמנכ"ל מ-86 מיליון שקל ל-462 מיליון, ושווי השוק עלה ב-62% ל-926 מיליון שקל; אך בחודשים האחרונים המניה נפלה והניבה תשואת חסר לעומת המדדים

עירן טאוס, מנכ"ל קבוצת שירותי הבריאות נובולוג בשש השנים האחרונות, מסיים את תפקידו ויעזוב באוקטובר הקרוב. זאץ לאחר שהצטרף לחברה באוגוסט 2017, מעט לאחר הנפקתה.
במהלך כהונתו של טאוס צמחה החברה, והכנסותיה עלו מ-2017 שבה החל בכהונתו ועד לסוף 2022 ב-80% והגיעו ל-1.5 מיליארד שקל. זאת כשטאוס הוביל מסע רכישות של חברות הפועלות במגזר הבריאות והרחיב את תחומי הפעילות של הקבוצה. במקביל, הרווח התפעולי של נובולוג עלה מתחילת כהונתו ב-127% ל-79 מיליון שקל, והרווח הנקי עלה ב-129% ל-51 מיליון שקל. ההון העצמי של נובולוג קפץ בתקופה זו, מ-86 מיליון שקל ל-462 מיליון.
שווי השוק של הקבוצה עלה במהלך שנים אלה מ-572 מיליון שקל עד לשיא של 1.8 מיליארד שקל בסוף חודש יולי האחרון, אך מאז ירד ב-50% ונובולוג נסחרת כיום לפי שווי של 926 מיליון שקל, גבוה ב-62% משוויה עם כניסתו של טאוס לתפקיד.
עם זאת, ולאור הירידות שספגה בחודשים האחרונים, הניבה מנית נובולוג תשואת חסר ביחס למדדים שבהם היא נכללת, 126% מאז כניסתו של טאוס לתפקיד לעומת 171% של מדד ת"א 90 ו-136% של מדד ת"א. ב-12 החודשים האחרונים ירדה מנית נובולוג ב-41% לעומת 29% שירד ת"א 90, כשהמגמה מתחילת השנה אף חריפה יותר, ירידה של 33% לעומת 10% בלבד של המדד.
כשלאווירה המשברית בשווקים לאור השתוללות האינפלציה, עליית הריבית וחוסר הוודאות הנוגעת למצב הכלכלי, הצטרפו, לדברי גורם בשוק ההון ששוחח עם "כלכליסט", גם חששות של המשקיעים כי הרכישות הרבות שביצעה נובולוג, 11 חברות שנרכשו מאז כניסתו של טאוס לתפקיד וחברה נוספת שרכישתה עדיין לא הושלמה, יבואו על חשבון רווחיותה.
בהקשר זה, חטיבת הבריאות, השנייה בגודלה מבין שלוש החטיבות של הקבוצה, ספגה ב-2022 ירידה של 19% ברווח התפעולי שלה למרות עלייה של 43% בהכנסות בעקבות הטמעת תוצאותיהן של שתי חברות שנרכשו. זאת, לאחר שהפסידה במכרז של אחת מקופות החולים לאספקת טיפול ביתי לחולים מונשמים וכתוצאה מהפסקת פרויקט מטעם המכון הביולוגי שבמסגרתו סיפקה שירותי מעבדה, כשאספקת שירותי מעבדה לשב"ס מצויה בשלביה הראשונים.
עם כניסתו של טאוס לתפקיד עסקה נובולוג בעיקר בהפצת תרופות ואביזרים רפואיים, ושירותים לוגיסטיים לניסויים קליניים, ומעט לאחר מכן החלה לעסוק גם בתחום הטיפול הביתי (Home Care).
ב-2020 הוא הוביל שינוי ארגוני שבמסגרתו עברה החברה למבנה של שלוש חטיבות הפועלות במגזרי פעילות שונים. חטיבת הלוגיסטיקה שהיא העיקרית (85% מההכנסות ו-69% מהרווח התפעולי ב-2022) עוסקת במתן שירותי לוגיסטיקה בתחום הבריאות, בעיקר בכל הנוגע לאחסון והפצת תרופות של חברות תרופות, לצד מתן שירותי לוגיסטיקה לניסויים קליניים (כ-1,000 כאלו ב-2022) ועיקור (סטריליזציה) של ציוד רפואי. לצידה פועלת חטיבת שירותי הבריאות (13% מההכנסות ו-20% מהרווח התפעולי) שמספקת שירותי רפואה ותמיכה מבוססי טכנולוגיה בתחום הטיפול הביתי, שירותי רפואה מותאמת אישית ושירותי מעבדה.
החטיבה הקטנה מהשלוש היא חטיבת הדיגיטל שאמונה על הנגשת מידע רפואי וכלים טכנולוגיים בזירה הדיגיטלית כולל שירותי זימון תורים, ניהול יומנים וניהול מפגשי טלה-רפואה.
במהלך שנות כהונתו בנובולוג קיבל טאוס תגמולים בעלות של כ-17 מיליון שקל, מהם 12.4 מיליון עלות השכר הקבוע ומענקים והשאר כתגמול מבוסס מניות. לפני כן כיהן כמנכ"ל חברת כימוביל המספקת שירותים לתעשייה, ובתפקידי ניהול נוספים. דירקטוריון נובולוג הקים ועדת איתור בראשות היו"ר רמי דר לבחירת מחליפו של טאוס.
בעל השליטה בנובולוג הוא מייסדה אהוד פוזיס שמחזיק ב-27% מהמניות, כשלצידו המחזיקים העיקריים הם הגופים המוסדיים הפניקס שמחזיק ב-15% ומגדל והראל שמחזיקים כ"א ב-14%. מ-2013 ועד להנפקתה של החברה החזיקה קרן פימי בשליטה בה (50%), אך כחלק מההנפקה מכרה 60% מאחזקותיה בה ובאפריל 19 מימשה את שארית האחזקה (15%).