סגור
שחף ארליך מנכ"ל טריא כנס פינטק
שחף ארליך מנכ"ל טריא. הקשיים הופכים לבעיה (צילום: אלי לו)

בלעדי
טריא עצרה את המימון לפרויקט של קבוצת רכישה בירושלים

חברת האשראי החוץ־בנקאי ומפעילת פלטפורמת ה־P2P הודיעה לחברי קבוצת אור וברכה, שבונים 120 דירות בשכונת גילה, כי אין ביכולתה להמשיך ללוות את הקבוצה בשל קשיי הנזילות שאליהם נקלעה. טריא הייתה אמורה להעביר עוד 37 מיליון שקל

קשיי הנזילות של טריא הופכים לבעיה עבור רוכשי הדירות. ל"כלכליסט" נודע כי חברת האשראי החוץ־בנקאי, שמפעילה גם פלטפורמת הלוואות בין עמיתים (P2P), הקפיאה את המימון לפרויקט אור וברכה שמוקם במסגרת קבוצת רכישה בשכונת גילה שבירושלים.
טריא עצרה את המימון בשל קשיי הנזילות שלה, שאינם מאפשרים לה להמשיך ולהעביר את הכספים לקבלנים שבונים את הפרויקט, שאמור להתאכלס באוגוסט בשנה הבאה. לפני כשבועיים טריא מסרה הודעה על כך לחברי קבוצת הרכישה וכעת מנסה לסייע במציאת חברת אשראי חוץ־בנקאי אחרת שתממן את הפרויקט.
מדובר בפרויקט של 120 דירות שנבנה על ידי קבוצת רכישה שבה חברים 85 משפחות. לפי דו"ח שמאות מלפני שבועיים, דרושים עוד 187 מיליון שקל על מנת להשלים את בניית הפרויקט. רוב הסכום, 106 מיליון שקל, מיועד להגיע לידי הקבלן נטע ליפשיץ. טריא מממנת את הפרויקט באמצעות העמדת הלוואות לחברי קבוצת הרכישה. הלוואות אלה מקבילות במידה רבה למשכנתאות.
לפי ההסכם שנחתם לפני שנתיים, טריא תעמיד מימון של 50 מיליון שקל לפרויקט. נכון לעכשיו, טריא צריכה להעביר עוד 37 מיליון שקל אך לפני שבועיים הודיעה שאין ביכולתה להמשיך ללוות את הקבוצה. בהתאם לחוזה שנחתם, טריא יכולה לפרוש ממימון הפרויקט אם היא נקלעת לקשיי נזילות.
אם יימצא גורם מממן חלופי, סביר שניתן יהיה להמשיך בבניית הפרויקט, אולם הדבר עלול לעלות לחברי הקבוצה במחיר של עלויות נוספות. לפני שנתיים, טריא חתמה על הסכם להעמדת ההלוואות בריבית צמודה נמוכה יחסית, של 6%–8%, כשהריבית במשק הייתה אפסית.
מי שייכנס בנעליה צפוי לדרוש ריבית גבוהה יותר נוכח עליית הריבית במשק שעומדת כיום על 4.75%, לעומת 0.1% לפני שנה וחצי. לפרויקט יש ביטוח בהיקף של 92 מיליון שקל בחברת הביטוח הראל, כך שגם אם הפוליסה תופעל, חברי הקבוצה צפויים לספוג התייקרות בעלות הכוללת.
"מדובר בפרויקט רווחי ולכן אני לא חושב שנגיע לבעיה. נוכל למצוא גופי מימון אחרים וגם טריא עוד לא זנחו אותנו", אמר ל"כלכליסט" גורם המקורב לקבוצת הרכישה. "טריא לא הגיבו בזמן לעליית הריבית, וזה מה שהכניס אותם לבעיה".
טריא היא חברת אשראי חוץ־בנקאי שפועלת גם בתחום ה־P2P. נכון לסוף הרבעון הראשון של 2023, תיק האשראי של החברה עמד על 3.4 מיליארד שקל, לעומת כמעט 3 מיליארד שקל בסוף 2021. עד 2022 הביקוש להלוואות P2P היה במגמת עלייה לנוכח הריבית האפסית במשק, והלוואות אלו הניבו תשואות של 6%–4%. אולם מאז שבנק ישראל החל להעלות את הריבית, באפריל 2022, שוק האשראי הצרכני הפך ליותר מסוכן ופחות אטרקטיבי, ומספר בקשות המשיכה שהגיעו מלקוחות טריא זינק. בקשות המשיכה מהפלטפורמה ברבעון הראשון הסתכמו ב־400 מיליון שקל לעומת 178 מיליון שקל השקעות חדשות. ב־11 במאי החברה דיווחה כי בקשות המשיכה ברבעון השני נכון למועד הדיווח הסתכמו ב־235 מיליון שקל לעומת השקעה של 43 מיליון שקל.
בשנים האחרונות התמקדה טריא בראשות המנכ"ל שחף ארליך במתן אשראי לקבוצות רכישה ו־80% מהתיק שלה מגובה בנדל"ן. הפסקת מתן אשראי חדש על ידי טריא נועדה לאזן את הפער בין בקשת הפדיונות של לקוחות החברה לבין ההון המושקע.
נוסף לעצירת מתן אשראי, החברה פועלת למכור חלק מתיק האשראי שלה. בימים אלו היא נמצאת במו"מ מול בנק לאומי כדי שירכוש את המשכנתאות שחילקה, מהלך שאמור להגדיל את הנזילות במערכת. כמו כן, החברה נמצאת במשא ומתן מול חברות ביטוח על מנת למכור חלק מההלוואות הצרכניות שחילקה.
בקרוב טריא תצא בתוכנית התייעלות, במסגרתה תפטר עשרות עובדים ותקצץ בתוכניות השיווק והפיתוח. לפי הודעת החברה, למהלכים אלה "צפויה להיות השפעה מהותית על ההכנסות והרווחיות של החברה ב־2023".
מניית טריא צללה אתמול בבורסה בת"א ב־23.6%. החברה נסחרת כיום לפי שווי של 129 מיליון שקל, לאחר שאיבדה כמעט 70% מערכה ב־12 חודשים, לעומת ירידה של 19.2% במדד היתר.
מטריא נמסר בתגובה: ״טריא עומדת בהתחייבויותיה לקבוצות הרכישה והטענות המובאות אינן נכונות. ייתכן שגורמים בעלי אינטרס ועניין מפיצים שמועות לא מבוססות. טריא פועלת לאפשר לקבוצות הרכישה לפעול במקום ובזמן שהן מבקשות, גם באמצעות הכנסת שותפים נוספים והשקעות לפלטפורמה. במקביל, טריא פועלת להגדלת המקורות בפלטפורמה, במטרה ללוות קבוצות נוספות, אך עושה זאת באחריות ותוך הבטחת האינטרסים של משקיעיה ועל כך לא תתפשר״.