סגור

בלעדי
אייפקס ישראל יוצאת לגיוס של 600 מיליון דולר לקרן שנייה

קרן הפרייבט אקוויטי הישראלית תחל בקרוב את הרוד שואו בקרב מוסדיים בישראל וגופי השקעה זרים. הקרן השנייה של אייפקס בישראל תתמקד גם היא בחברות בינוניות בשווי של עד 100 מיליון דולר. התשואה השנתית של הקרן הראשונה עומדת על כ־50%

אייפקס ישראל יוצאת לגיוס ענק: ל"כלכליסט" נודע כי קרן AMI (ראשי תיבות של Apax Mid—Market Israel) תחל את הרוד־שואו במהלך החודשיים הקרובים בקרב גופים מוסדיים בישראל וכן גופי השקעה זרים, וזאת במטרה לגייס 600 מיליון דולר לכל הפחות עבור הקרן השנייה שלה. מדובר באחד הגיוסים הגדולים ביותר שערכה בישראל קרן פרייבט אקוויטי. את הגיוס מובילה מנכ"לית אייפקס ישראל, זהבית כהן.


אייפקס ישראל יוצאת לגיוס שבע שנים לאחר שהחלה לגייס את הקרן הראשונה שלה, שאותה סיימה לגייס שנה לאחר מכן, ב־2015. באותה עת גייסה אייפקס ישראל 500 מיליון דולר, בעוד שהכוונה הראשונית היתה לגייס 300 מיליון דולר. עם המשקיעים בקרן הראשונה נימנו קרן הפנסיה של עובדי התאגיד האמריקאי ג'נרל אלקטריק, חברת החשמל הישראלית, קרן הפנסיה הוותיקה עמיתים, בנק הפועלים ובנק לאומי. עם משקיעי הקרן הראשונה נמנה גם מוטי בן־משה, בעל השליטה בקבוצת רבוע כחול, שהשקיע בה 50 מיליון דולר. אייפקס העולמית, שמושבה בבריטניה, השקיעה 100 מיליון דולר בקרן הישראלית הראשונה, והשותפים בפירמה השקיעו 40 מיליון דולר מכספם.
2 צפייה בגלריה
אינפו אי־קומרס
אינפו אי־קומרס
(צילום: עמית שעל)

בדומה לקרן הראשונה, גם הקרן השנייה של אייפקס ישראל תתמקד בהשקעות בחברות ישראליות בינוניות (שווי של 25–100 מיליון דולר) מתחומי הטכנולוגיה, הטלקום, הצרכנות והבריאות.

יוצאת לגיוס על רקע ההשקעה בגלובל־אי

כהן ואייפקס ינסו, בין היתר, לרכוב בגיוס הנוכחי על ההצלחה של אחת ההשקעות שביצעה הקרן הראשונה, והחזירה לבדה סכום כפול מכל כספי ההשקעה. מדובר בהשקעה בחברת גלובל־אי, שפיתחה פתרונות תשלום עבור חברות אי־קומרס. ב־2018 השקיעה הקרן הראשונה 20 מיליון דולר בחברה הישראלית שהונפקה בנאסד"ק במאי האחרון, ומאז מנייתה זינקה פי 3, כך ששווי החברה חצה את רף 10 מיליארד הדולרים, ושווי המניות של אייפקס ישראל הגיע ליותר ממיליארד דולר — פי 50 על ההשקעה המקורית. בימים אלה יוצאת גלובל־אי להנפקת סקנדרי, שבה תמכור אייפקס מניות בכ־150 מיליון דולר, במסגרת מכירות בהיקף של כמיליארד דולר שיבצעו בעלי המניות הקיימים.
מהנתונים שהעבירה אייפקס ישראל למשקיעי הקרן הראשונה שלה, ושהגיעו לידי "כלכליסט", עולה כי עד היום ביצעה הקרן השקעות בהיקף כולל של 360.4 מיליון דולר, וחילקה למשקיעים דיבידנדים בהיקף של 264 מיליון דולר. שווי הפורטפוליו של הקרן עומד על 1.55 מיליארד דולר, ונכון ליוני האחרון, התשואה השנתית של הקרן עומדת על 49.4%. הרווחים המצטברים של הקרן הראשונה של אייפקס ישראל, נכון לאותו מועד, מסתכמים ב־1.18 מיליארד דולר. כלומר, מכפיל השקעה של 4.3 על מלוא הקרן.

2 צפייה בגלריה
זהבית כהן מנכלית קרן ההשקעות הפרטית אייפקס פרטנרס ישראל
זהבית כהן מנכלית קרן ההשקעות הפרטית אייפקס פרטנרס ישראל
מנכ"לית אייפקס ישראל זהבית כהן. אחד מגיוסי הפרייבט אקוויטי הגדולים בישראל
(צילום: אוראל כהן)

הקרן הראשונה השקיעה ב־10 חברות. שתיים מתוכן הן חברות שבהן השקיעה הקרן במחצית הראשונה של 2021 — קומקאס וגסטי. קומקאס מייצרת פתרונות מחשוב מתקדמים בתוכנת ERP מבוססת ענן עבור עסקים וארגונים, ואייפקס ישראל השקיעה בה כ־28 מיליון דולר וקיבלה בתמורה 55% מהמניות. גסטי מציעה תוכנה לניהול נכסים עבור לקוחות שונים ברחבי העולם. אייפקס הובילה גיוס של 50 מיליון דולר באפריל האחרון, כשהחלק שלה בחברה היה שווה באותה עת 12 מיליון דולר.
באותו חודש מכרה אייפקס ישראל את מלוא אחזקותיה בחברת השוואת המחירים באינטרנט זאפ תמורת 300 מיליון שקל (כ־90 מיליון דולר), זאת לאחר שהשקיעה בה לפי שווי של 145 מיליון שקל. בצירוף דיבידנדים, אייפקס ישראל רשמה תשואה של פי 2.4 על ההשקעה.
פרט לגלובל־אי, הקרן הראשונה של אייפקס ישראל ביצעה עוד השקעה מוצלחת בתחום השירותים הדיגיטליים. מדובר בהשקעה בחברת גו גלובל טרוול, שמספקת שירותים דיגיטליים בתחום הנסיעות עבור חברות עסקיות. AMI השקיעה 68.8 מיליון דולר בחברה, שבה היא מחזיקה ב־87.3% כיום.
הקרן מימשה חלק מהאחזקות שלה בגו גלובל טרוול, וכיום עומד שווי האחזקות שנותרו לה על 195 מיליון דולר, כולל דיבידנד של 8 מיליון דולר שהחברה חילקה. עם זאת, גו גלובל טרוול נפגעה ממשבר הקורונה והרווח הנקי שלה ירד בשנה שעברה ב־30%.
שתי השקעות מוצלחות פחות של הקרן הן אלה שביצעה בחברת ההסעדה שולץ (28.3 מיליון דולר, שירדו לטמיון) וברמט טרום, העוסקת בייצור, תכנון, אספקה והרכבת אלמנטים מתועשים לענף הבנייה. אייפקס רכשה 51% מהמניות תמורת 29.7 מיליון דולר, וכיום משוערכת האחזקה לפי שווי של 27.2 מיליון דולר.

ההשקעה בפסגות לא כלולה בקרן הראשונה

הקרן הראשונה של אייפקס ישראל, שמציגה תשואות פנטסטיות למשקיעים, אינה כוללת את אחת ההשקעות הבולטות שלה בארץ — בית ההשקעות פסגות, שאותו מכרה השנה לאלטשולר שחם גמל ופנסיה, החברה־הבת הציבורית של בית ההשקעות אלטשולר שחם, תמורת 910 מיליון שקל, בעסקה שהסבה לה הפסד לא קטן. מדובר על הפסד של 25%—30% על ההון העצמי שהשקיעה (373 מיליון יורו) בעת שרכשה את פסגות ב־2.5 מיליארד שקל בתוספת חוב.