סגור
בניין מגדל אמות משפט תל אביב
בניין מגדל אמות משפט בתל אביב (צילום: ויקימדיה)

מנכ"ל אמות: "חברות בינלאומיות מחפשות בת"א נכסים של עשרות אלפי מ"ר"

שמעון אבודרהם אופטימי לגבי ההתאוששות בשוק המשרדים; בינתיים, מחירי השכירות בחוזים החדשים שחתמה אמות ירדו ב-1%, אך הרווחיות מהם גבוהה יותר; חברת הנדל"ן המניב רשמה ברבעון השלישי שיפור נוסף במדדים התפעוליים; תחלק בתחילת דצמבר דיבידנד של 127 מיליון שקל

אמות, חברת הנדל"ן המניב שבשליטת אלוני חץ (51%), נסחרת כיום לפי שווי של 8.8 מיליארד שקל והיא חברת הנדל"ן הרביעית בגודלה מבחינת שווי בבורסת ת"א, כשלפניה עזריאלי (34.5 מיליארד שקל), מליסרון (14.6 מיליארד) וביג (11 מיליארד שקל).
בשנה החולפת עלתה מניית החברה ב-11%, כשהיא מפגינה ביצועי חסר ביחס למניותיהן של שלוש האחרות ואף ביחס למדד ת"א מניב ישראל שבו ארבעתן נכללות, שעלה באותה התקופה ב-30%.
בעוד שלוש האחרות נסמכות בפעילותן במידה רבה על נכסים מסחריים, אצל אמות אלה מהווים רק 17% משווי הנכסים (וסופרמרקטים 5% נוספים), והסתמכותה על נכסי המשרדים (49% משווי הנכסים) חושפת אותה לקשיים שנרשמו בשנתיים האחרונות בשוק זה.
למרות זאת, בכל הקשור לתוצאותיה התפעוליות אמות מסכמת את הרבעון השלישי של 2024 עם שיפור נוסף. ה-NOI (הכנסות תפעוליות נטו) וה-FFO (תזרים המזומנים מפעילות ריאלית – המדד המקובל לבחינת רווחיותן של חברות נדל"ן מניב) עלו, ולצד זאת אמות רשמה גם עלייה ברווח הנקי החשבונאי בהשפעת שיערוכים שביצעה.
מעבר לכך, בשיחת הוועידה שקיים לסיכום הרבעון השלישי של השנה, הביע מנכ"ל אמות שמעון אבודרהם אופטימיות בנוגע להתאוששות בשוק המשרדים.
לדבריו: "השוק מראה סימני התאוששות. יש עלייה בעניין מצד שוכרים פוטנציאלים בענף המשרדים (הענף העיקרי של החברה, עם 49% משווי הנכסים ו-49% מה-NOI), ועלייה בחוזים שנחתמו מול שוכרים חדשים. חברות יורדות מהגדר וחותמות על חוזים. כאשר כאלה ממגזרים ספציפיים, כמו הביטחוני, הסייבר וה-AI, מתרחבות וחברות בינלאומיות מחפשות כאן נכסים של עשרות אלפי מ"ר".
עם זאת, הוא סייג כי "עיקר ההתעוררות מורגשת בתל אביב ועדיין לא באזורים אחרים, ויש עלייה בבקשות להסכמים לתקופות קצרות ולגמישות בשטח ובתקופת ההשכרה, כמו גם להשכרות as is וללא השקעות בביצוע התאמות".
השוני ברמות הגמר (כששוכרים מבקשים לחדש חוזים או לחתום על כאלה חדשים מבלי לבצע התאמות בנכסים) הוביל לכך שברבעון השלישי, שבמהלכו חתמה אמות על 66 חוזי שכירות חדשים בנכסי המשרדים שלה (וסה"כ 187 חוזים מתחילת השנה), נמשכה הירידה שנרשמה כבר בסיכום המחצית הראשונה במחירי השכירות, של 1% ביחס לתקופות המקבילות אשתקד.
אולם אבודרהם ציין לחיוב כי מכיוון שאמות לא נדרשת בחוזים כאלה לביצוע עבודות בנכסים, או לכאלה בהיקף נמוך – הרווחיות עבורה מהם גבוהה.
עם זאת, מיקודה של ההתעוררות בביקושים בתל אביב מוביל לכך שאמות עדיין מתקשה באכלוס נכסים חדשים שלה הממוקמים מחוצה לה. כך, בפרויקט ToHa2 בתל אביב (50%, עם גב ים) שהקמתו עתידה להסתיים בסוף 2026, נחתמה מוקדם יותר השנה עסקת גוגל בתמורה שנתית של 115 מיליון שקל.
לעומת זאת, בפרויקט התעסוקה שאותו אמות מקימה עם אלייד (50%) במתחם הלח"י בבני ברק, שבו 87 אלף מ"ר שמיועדים לתעסוקה והקמתו עתידה להסתיים בשנה הבאה, עדיין לא נחתם אף חוזה (בעוד 70% משטחי המסחר כבר הושכרו) אך מתקיימים מספר משאים ומתנים.
בדומה לכך, בקמפוס אמות בחולון שהקמתו הסתיימה כבר בתחילת 2022 ובו 47 אלף מ"ר (חלקה של אמות) שיעור האכלוס מגיע ל-35% בלבד. אולם, בשיחת הוועידה ציין אבודרהם כי מתקיימים לגביו כמה משאים ומתנים מתקדמים.
ה-NOI של אמות מנכסיה המניבים עלה ברבעון השלישי ב-3.5% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ל-264 מיליון שקל, מהם 261 מיליון מנכסיה הקיימים, בהשפעת המדד שעלה ועלייה במחירי השכירות.
בהשפעת השיפור ב-NOI, ה-FFO עלה ב-4% ל-209 מיליון שקל. בסיכום ינואר-ספטמבר ה-NOI עלה ב-3% ל-778 מיליון שקל, וה-FFO עלה ב-2% ל-616 מיליון שקל. אמות רשמה ברבעון שיערוכים חיוביים בשווי נכסיה של 315 מיליון שקל, בהשפעת העלייה במדד.
במקביל, הוצאות המימון של אמות עלו בהשפעת המדד ב-81% ל-163 מיליון שקל. אלה, יחד עם השיפור ב-NOI הביאו את הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ל-351 מיליון שקל, לעומת 126 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בסיכום ינואר – ספטמבר הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות עלה ב-48% ל-666 מיליון שקל.
אמות תחלק בתחילת דצמבר דיבידנד של 127 מיליון שקל.