בלעדי לכלכליסטארקין מכר לאקירוב 2% מכלל החזקות ב־85 מיליון שקל
בלעדי לכלכליסט
ארקין מכר לאקירוב 2% מכלל החזקות ב־85 מיליון שקל
בדרך להפוך לבעל השליטה? אלרוב נדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב רכשה מחוץ לבורסה בשתי מנות 1.35 מיליון מניות של כלל החזקות, החברה־האם של כלל ביטוח. חלקו של אקירוב עלה ל־13.2%. מורי ארקין ירד ל־1.8%
אלפרד אקירוב ממשיך להגדיל את הנתח שלו בכלל החזקות — החברה־האם הציבורית של חברת הביטוח כלל ביטוח. אתמול דיווחה החברה לבורסה כי אלרוב נדל"ן שבשליטת אקירוב רכשה מחוץ לבורסה בשתי מנות, בתחילת השבוע ובסוף השבוע שעבר, 1.35 מיליון מניות של כלל החזקות תמורת כ־85 מיליון שקל. לאחר שתי הרכישות עלה אקירוב לאחזקה של 13.2% בכלל החזקות.
ל"כלכליסט" נודע כי המוכר הוא מורי ארקין, שיישאר עם אחזקה של 1.8% בכלל החזקות. אקירוב רכש את המניות במחיר של 64.5 שקל למניה, דיסקאונט קל על מחיר הסגירה של מניית כלל החזקות ביום חמישי האחרון — 65.9 שקל.
זו אינה הפעם הראשונה שבה אקירוב רוכש מניות מארקין. במאי האחרון הוא רכש ממנו 2% תמורת 77 מיליון שקל. באותה רכישה התבצע מהפך. עד אז ארקין היה בעל המניות הגדול בכלל החזקות, עם אחזקה של 8%, ולאחר המכירה לאקירוב הוא ירד לאחזקה של 6% בעוד אקירוב עלה ל־8%.
בתחילת יולי נחשף ב"כלכליסט" שאקירוב הגיש בקשה לרשות שוק ההון לעלות לאחזקה של עד 15% בכלל החזקות. באותה העת הוא החזיק ב־9.9%. כ־10 ימים לאחר הגשת הבקשה, שאושרה, הוא כבר רכש מניות בשוק ב־7 מיליון שקל ועלה לאחזקה גבוהה במעט מ־10%. מאז המשיך לאסוף מניות בשוק, ועם הרכישה מארקין הגיע כאמור לאחזקה של 13.2% מכלל החזקות, שמבססת אותו כבעל המניות הגדול בחברה.
אקירוב נכנס לראשונה להשקעה בכלל החזקות בפברואר 2021, אז רכש 5% ממניותיה, באמצעות אלרוב, ב־130 מיליון שקל. ארקין נכנס לראשונה לכלל ביטוח במאי 2020, אז רכש יחד עם אייל לפידות (5%), אז מנכ"ל שיכון ובינוי, ויקיר גבאי (5%), בעל השליטה באראונדטאון, 18%, תוך שהוא הופך לבעל המניות הפרטי הגדול בכלל החזקות (8%), שנסחרת ללא גרעין שליטה.
כעת אקירוב נמצא בעמדת זינוק להשתלטות על כלל החזקות, אם ירצה בכך. אולם על מנת להוציא מהלך כזה לפועל יהיה עליו לבקש היתר שליטה מרשות שוק ההון שבראשה עומד משה ברקת — מהלך הכרוך ב"התפשטות" בפני הרגולטור, שבמסגרתה אקירוב יידרש לחשוף בפני ברקת שלל נתונים פיננסיים מקיפים הנוגעים אליו ולעסקיו.
מי שלא צלח את המבדקים האלו היה אדוארדו אלשטיין, בעת שהיה בעל השליטה באי.די.בי, שהחזיקה בשליטה בכלל ביטוח. מניות הקונצרן עברו לידי נאמן בתקופה שבה נוחי דנקנר שלט בו, וכשהוא עבר לאלשטיין, שמאז הספיק לאבד את אי.די.בי, הוא ניסה לקבל היתר שליטה, אך סורב סופית בדצמבר 2019.
שמו של אקירוב נקשר בסערה שפקדה את כלל ביטוח בשנה שעברה, בעת שהמנכ"ל יורם נוה האשים את היו"ר לשעבר דני נוה בכך שפעל להחלפתו בלחץ של בעלי מניות פרטיים בחברה, בהם אקירוב. השופט בדימוס יורם דנציגר, שנשכר על מנת לבחון את טענות הצדדים, קבע שלא היתה מעורבות פסולה של אקירוב ושל יתר בעלי המניות, בהם ארקין ולפידות. בסופו של דבר, היו"ר דני נוה הוא שעזב את החברה.
לאקירוב וכלל ביטוח היסטוריה של דם רע. עד אפריל האחרון כלל ביטוח היתה בעלת המניות הגדולה ביותר באלרוב אחרי אקירוב, והחזיקה בנתח של 13%. לאורך השנים התרחשו שלל התנגשויות בין משפחת אקירוב לכלל ביטוח, בשל ביקורת שמתחה כלל ביטוח על המימון שהעמידה אלרוב לחברה־הבת שלה, לוקה, שפועלת בתחום המלונות באירופה ושבה שותף בנו של אקירוב, ג'ורג'י אקירוב. כלל ביטוח יצאה נגד המצב שבו אקירוב הבן לא נדרש להעמיד את חלקו במימון ואלרוב העמידה את המימון עבורו.
כלל ביטוח אף סירבה לאשר את המימון, שנדרש לקבל אישור כעסקת בעלי עניין.
בשל כך, נשמעו טענות כי רכישת מניות כלל ביטוח על ידי אקירוב נבעה מיצר נקמנות. אקירוב שלל זאת מכל וכל בראיון ל"כלכליסט". אולם באותה העת הוא גם אמר כי ייתכן שרכישת המניות של חברת הביטוח היתה טעות. כעת, כאמור, הוא מבקש להגדיל את חלקו בה.
הסכסוך בין אקירוב לכלל ביטוח שנסב על לוקה הגיע לסיומו כשכלל ביטוח מכרה את כל מניותיה באלרוב לחברת הנדל"ן ישראל קנדה, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, ב־382 מיליון שקל. העסקה בין ישראל קנדה לכלל ביטוח נחשפה לראשונה ב"כלכליסט".