סגור

ל־ETF על הביטקוין יש מנגנון עקום שמוחק את התשואה

ה־ETF שהשיקה ProShares לפני שבועיים כבר מנהלת 1.2 מיליארד דולר. הבעיה: הקרן רוכשת חוזה ביוקר, מוכרת בזול ומפסידה את ההפרש. פער זה גוזר למחזיקים הפסד של 8% בשנה ותשואת חסר של 9% מול הביטקוין


מוצר ההשקעה החדש של מנהלת קרנות הסל ProShares מדגים היטב את הסיכונים הטמונים במכשירי השקעה על מטבעות קריפטוגרפיים. ProShares השיקה ב־20 באוקטובר ETF (תעודת סל) על החוזים העתידיים על הביטקוין, שנסחרים בבורסת הסחורות של שיקגו CME.
בשלושת ימי המסחר הראשונים התעודה, תחת הסימול BITO, הגיעה למחזור מסחר כולל של 2.5 מיליארד דולר; לאחר מכן התייצבו מחזורי המסחר על כ־250 מיליון דולר ביום. נכון לסוף אוקטובר מנהלת ה־ETF כ־1.22 מיליארד דולר

צורת הניהול של ה־ETF כוללת אחזקת חוזים עתידיים על הביטקוין כדי ליצור חשיפה אליו, ובמקביל אחזקת מזומן. החוזים העתידיים פוקעים במועד מסוים, ולכן כדי לנהל את ה־ETF מנהלת הקרן רוכשת בכל יום מסחר את החוזה שיפקע בחודש הבא, ומוכרת חוזה בהיקף זהה שפוקע בחודש הנוכחי.
היקף הרכישה הוא אחד חלקי מספר ימי המסחר בחודש, כדי לגלגל את כל החוזים באותו החודש. כלומר, בכל יום מסחר בחודש הקרוב ירכוש מנהל הקרן את החוזה על הביטקוין לדצמבר בכ־60 מיליון דולר, וימכור בהיקף זהה את החוזה לנובמבר. כל חוזה ב־CME הוא על 5 ביטקוין, ולכן אותם 60 מיליון דולר מהווים כ־200 חוזים ביום — 3% עד 5% ממחזור המסחר הכולל בחוזה העתידי בבורסה זו. היקף הרכישה והמכירה ישתנה כתלות בכמות הכסף שמנהלת ה־ETF.
פעילות מסחר זו יצרה פער בין מחיר החוזה לחודש הקרוב, שאותו מנהלת ה־ETF מוכרת, ובין מחיר החוזה לחודש הבא, שאותו היא רוכשת. הפער בין מחיר החוזה על הביטקוין שפוקע בדצמבר ובין זה שפוקע בנובמבר, נכון ליום שישי האחרון, היה סביב 0.65%. פער זה אף היה גבוה יותר בתחילת השבוע שעבר.
אם פער זה יוותר על כנו, המשמעות היא שה־ETF תאבד בכל חודש כ־0.65% מערכוה (כיוון שהיא רוכשת את החוזה היקר ומוכרת את החוזה הזול). מדובר על ירידת ערך של כ־8% בשנה. יחד עם דמי ניהול של 0.95% על ה־ETF בשנה, היא צפויה להשיג תשואת חסר של כ־9% בשנה לעומת הביטקוין. תשואת החסר בפועל תלויה ביחס בין מחירי החוזים העתידיים שייסחרו בעתיד. כך שמדובר בכלי השקעה בעייתי, שצפוי להשיג תשואת חסר מהותית ביחס לביטקוין. מנגנון הניהול של ה־ETF בשילוב עם היקף הנכסים הגדול המנוהל גורמים לבעייתיות זו.
שווי כל מטבעות הביטקוין כעת הוא כ־1.16 מיליארד דולר. שווי 100 המטבעות המבוזרים המובילים מגיע לכ־2.36 טריליון דולר — נמוך רק במעט משווי השוק של ענקיות כמו מיקרוסופט או אפל. מדובר בשווי עצום ביחס לטכנולוגיה למסחר במטבעות ולשווי הכלכלי הנובע מהמסחר הצנוע בהם. מרבית הפעילות במטבעות המבוזרים, והביטקוין בראשם, הוא רכישת המטבע בתקווה שערכו יעלה. רכישות אלה, שמאחוריהן עומדים כיסים עמוקים כמו גם הציבור, הקפיצו את המחיר של אותם מטבעות.
אולם אם המטבעות הללו לא יתפסו נתח משמעותי בכלכלה מבחינת השימוש בהם לרכישת סחורות ושירותים — סביר שבעוד כמה שנים יתערער המודל של "החזק ואל תמכור", ותיתכן צניחה בערך של אותם מטבעות. כלי ההשקעה BITO מצריך משנה זהירות, אך ישנו סיכון גדול בכניסה למטבעות מבוזרים בכל אמצעי השקעה. זאת לאור המתח בין שווי השוק העצום שלהם ועלות כרייתם, אל מול השימוש הכלכלי הדל בהם.
הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

1 צפייה בגלריה
ביטקוין וול סטריט
ביטקוין וול סטריט
הנפקת קרן הסל על הביטקוין
(צילום: בלומברג)