סגור

פרשנות
העצבנות בוול סטריט: הזינוק בתשואות האג"ח מדאיג את המשקיעים

עיני המשקיעים נשואות לתשואות האג"ח ל־10 של ממשלת ארה"ב, שנושקות ל־5%, דבר שלא נראה מאז 2007. הפד אותת שלא יעלה את הריבית כעת, אך שהיא תישאר גבוהה בשל המאבק באינפלציה והסיכונים הגלובליים, כולל המלחמה מול חמאס. בשוק חוששים מכדור שלג

שוק המניות הגדול בעולם, זה של וול סטריט, מגלה עצבנות יתרה בימים אלו. לנגד עיני המשקיעים עומד מספר אחד שמגלם את רוב החששות: 5%. כלומר, שתשואת האג"ח של ממשלת ארה"ב לעשר שנים תגיע ל־5%, דבר שלא נראה כמותו מאז אמצע 2007. החששות האלו מתודלקים על ידי האינפלציה בארה"ב; הריבית שנועדה להיאבק בה; והמלחמה בין ישראל לחמאס, שדוחפת מעלה את מחירי הנפט, ומעוררת חששות בשל הסיכוי שתהפוך למלחמה גלובלית.
שלשום (חמישי) האג"ח עשו את דרכן לשם, והגיעו לתשואה של 4.99%, אולם מאז, על רקע נאום של יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול, חלה רגיעה קלה והאג"ח נסחרות כיום בתשואה של 4.91%. ככל שתשואות האג"ח הממשלתיות של ארה"ב – נייר הערך הבטוח בעולם – מטפסות, כך האטרקטיביות של המניות יורדת. אבל התנועה בימים אלו, נוכח שלל נתונים מאקרו־כלכליים, אינה חד־כיוונית, ולכן השוק מגלה תנודתיות גבוהה. הדבר בא לידי ביטוי בכך שנתח נכבד מהמניות במדד הדגל האמריקאי, S&P 500, נמצאות מעל ממוצע 200 הימים הנע שלהן. כלומר, המסחר במרבית המניות ער במיוחד.
פאוול נאם ביום חמישי במנהטן מול המועדון הכלכלי של ניו יורק והעביר בצורה ברורה מסר שלפיו יהיה צורך להשאיר את הריבית ברמה גבוהה למשך זמן ארוך כדי להביא את האינפלציה ליעד שלה – 2%. נכון לספטמבר, היא עומדת על 3.7%. אומנם מדובר על נתון נמוך משמעותית בהשוואה לשיא האינפלציה שנרשם ביוני אשתקד (9.1%), שהיווה את הנתון הגבוה זה 40 שנה, אולם עדיין מדובר על נתון שרחוק מהיעד.
הריבית בארה"ב, שעלתה 11 פעמים מאז מרץ 2022, עומדת כיום על טווח של 5.5%-5.25%. היא עלתה בקצב המהיר ביותר מאז שנות השמונים של המאה הקודמת, והיא לא רק דוחפת את תשואות האג"ח הממשלתיות מעלה, אלא גם מעיקה על שוק המניות. בשל הקצב שבו היא עולה, היא מייצרת מצב שבו שוק האג"ח נע בתיאום עם שוק המניות – מה שעל פניו לא אמור לקרות.
כך, מתחילת השנה הניב מדד S&P 500 תשואה של 10.5%, לאחר שמוקדם יותר השנה היא כבר עמדה על 18.5%. זאת, לאחר שבחמשת ימי המסחר האחרונים המדד הניב תשואה שלילית של 2.7%, ובחודש האחרון תשואה שלילית של 2.4%. כשבוחנים את המדד בנטרול שבע ענקיות הטכנולוגיה, תשואת המדד מתחילת השנה היא שלילית בשיעור של 3%.
מדדי האג"ח נפלו גם הם על רקע עליית התשואות, ולפי ניתוח שפורסם ב"וול סטריט ג'ורנל", התוצאה היא שתיק ההשקעות הפופולרי בקרב החוסכים, שמורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח, נפל ב־17% בשנה האחרונה – התשואה הגרועה ביותר לפחות מאז 1937.
אומנם בעקבות הנאום של פאוול בשוק מעריכים כעת שהריבית לא תועלה בנובמבר, וייתכן שאף לא בדצמבר, אבל המשקיעים גם מבינים שהריבית הגבוהה כאן כדי להישאר עוד זמן מה. ריבית כזו צפויה לספק רוח גבית לתשואות האג"ח הממשלתיות, ובשוק חוששים שהמשך עליית התשואות תצליח לשבור את המגמה החיובית מתחילת השנה, ולשלוח את השוק מטה בעקביות.