במעמקי מכרה הקריפטוהכירו את DAO: הלהיט החדש בעולם הקריפטו
במעמקי מכרה הקריפטו
הכירו את DAO: הלהיט החדש בעולם הקריפטו
קבוצת אנשים מתארגנת למטרה מסוימת ומי שמנהל אותה הוא קוד, שמקבל החלטות לפי תנאים שנקבעו מראש. האם אפשר לנהל את העולם כשהקוד הוא החוק? כתבה 12 בסדרה
גם אם התחלתם להרגיש בנוח עם מושגים כמו בלוקצ'יין ו־NFT שכבשו את תשומת הלב התקשורתית ב־2021 היכונו להפתעה ב־2022. זו צפויה להיות שנת ה־DAO (ארגון אוטונומי מבוזר, Decentralized Autonomous Organization). לפי הערכות, היום יש יותר מ־4,000 קבוצות כאלו שמאגדות כ־1.7 מיליון משתתפים ומנהלות נכסים ביותר מ־8 מיליארד דולר. קבוצה כזו שזכתה לאחרונה לתשומת לב מיוחדת היא ConstitutionDAO שהתאגדה כדי לרכוש במכירה פומבית עותק היסטורי של החוקה האמריקאית. סביב הרצון לרכוש את הפריט הזה התאגדו כ־17 אלף איש שגייסו יחד 40 מיליון דולר וניסו להגשים את מטרתם באמצעות ממשל אוטומטי (קוד). בסופו של דבר הם לא זכו במכירה הפומבית, אך ההתגייסות המהירה והאוניברסלית וההון הרב שגויס הדגימו את כוחו של ה־DAO.
מהו בעצם DAO? דאו היא קבוצה שמגלמת את היישום הקולקטיבי של חזון הביזור. תארו לכם עולם, נקרא לו ווב 3, שבו אפשר לקחת תהליכים אנושיים דורשי אמון ותיווך, לסדר אותם מחדש על ידי העלאתם לבלוקצ'יין ולנהל אותם באמצעות חוזים חכמים (תנאים מוסכמים הכתובים בקוד). מערכת מסוג זה, יש המאמינים, יכולה לארגן סביבה קבוצת אנשים זרים לחלוטין כך שישתפו פעולה להגשמת מטרה משותפת. כדי להצטרף לדאו יש לרכוש NFT, שהוא אסימון ייחודי ייעודי לפרויקט (קצת בדומה למניה). אחזקה באותו אסימון משמעותה חברות באותו דאו וזכאות להצביע על האופן שבו ינוהל (ניהול הקוד, ניהול המטרות, ניהול הכסף).
החוזה החכם שמנהל את הדאו קובע בתנאיו את זכויות ההצבעה בהתאם להשקעה. ייתכן דאו שבו כל משקיע מקבל קול אחד ולא משנה מהו היקף ההשקעה שלו או דאו שבו ככל שההשקעה גבוהה יותר כך הזכויות גדלות.
ברוב ההתארגנויות האלו מספיק רוב יחסי כדי לאשר הצעה, אך לאחר השגת תוצאת ההצבעה יש תקופת חסד שבה חברי הדאו יכולים לפרוש אם הם לא מסכימים עם התוצאה. אם יש יותר משיעור מסוים של פרישה, ההצבעה נדחית אוטומטית. האסימונים שניתנים (NFT) הם סחירים, ומשמשים תמריץ להצלחת הפרויקט, ממש כמו בעלי מניות שרוצים לראות את החברה שבה השקיעו מצליחה ואת ערך המניה שברשותם עולה.
החוזה אוטומטי ואינו תלוי ביוצריו
דאו נחשבים אוטונומיים מפני שהם עצמאים מיוצריהם. פעילותם מונחית לפי הכללים המוטבעים בקוד. אף מנכ"ל, יו"ר או ועד מנהל לא אחראי על קבלת ההחלטות. במקרה של ConstitutionDAO למשל נדרשו חברי הדאו להחליט מה לעשות עם הכסף שנאסף. כל המשתתפים בדאו מסכימים מלכתחילה שהשתתפותם כפופה לחלוטין לקוד, מה שמכונה Lex Cryptographia, או "הקוד הוא חוק". דאו רבים נוצרים באמצעות פלטפורמות כמו Aragon או DAOhaus שמציעות מעין תבניות מוכנות מראש שבהן כבר מוגדרים תנאים להצבעה, מערכות שונות לקבלת החלטות ואפשרות להקים תתי קבוצות. תפעול הדאו נעשה על גבי רשת את'ריום שגובה עבור על כך עמלות (אם כי יש אלטרנטיביות זולות יותר).
לדאו יש כמה סגולות שנעדרות מהתארגנויות עסקיות אחרות. כך למשל הוא מאפשר לכאורה לשפר את אי־השוויון המבני שקיים בשווקים המסורתיים, כך שמשקיעים קטנים יכולים לאגד את המשאבים שלהם ולהתחרות נגד שחקנים חזקים. בכך זהו לכאורה כלי שמאפשר ליחידים לפרוח בגרסה דיגיטלית ועדכנית של הרעיון הנושן - הקואופרטיב. כמו הקואופרטיב גם הדאו הוא מעין תאגיד בבעלות קולקטיבית עם מערכת כללים ועקרונות פשוטים שמאפשרים שיתוף פעולה ומייצרים גישה לשווקים גדולים ותחרות נגד ענקים. העובדה שהכל כפוף תחת קוד ושאכיפת הכללים נעשית באופן אוטומטי מייתרת את הצורך להסתמך על אנשים ועל ההנחה שיפעלו "בתום לב". מנגנון זה גם מייתר את הצורך במערכות משפטיות או רשויות אחרות שיפתרו מחלוקות. שהרי, כאמור, הקוד הוא החוק.
ניהול על בסיס תמריצים כלכליים
נראה כי למודל הדאו יש מה להציע, שכן הוא מאפשר כלים חדשים לפעולה קולקטיבית במרחב חדש - דיגיטלי. אוהדיו אף מדמיינים עתיד שבו דאו יארגנו את כל רמות החיים. זאת אכן אפשרות. עם זאת ראוי לשים לב כי משמעות הדבר היא הטמעת תמריצים כלכליים באופן רדיקלי באינטראקציות יומיומיות.
חוזה חכם, שיותר מדויק לכנותו "חוזה אוטומטי", לא מצליח לפתור בעיות ניהול בסיסיות. כך, למשל, העובדה שחברי הקולקטיב לא מכירים זה את זה ולמעשה אנונימיים לגמרי משמעותה שגם השאיפות והמוטיבציות של אותם חברים נסתרות מעמיתיהם. חוסר הידיעה מביא לכך שאותם סדרי עדיפויות, ערכים ופתרונות שונים שמוצעים במסגרת ניהול הארגון המבוזר יכולים לעיתים לייצר כאוס ובסופו של דבר – משבר ופיצול בארגון.
כמו הקואופרטיב גם הדאו הוא מעין תאגיד בבעלות קולקטיבית עם מערכת כללים ועקרונות פשוטים שמאפשרים שיתוף פעולה ומייצרים גישה לשווקים גדולים ותחרות נגד ענקים
מה בכל זאת משמר את רוב הדאו שלמים? הרצון לשמור על ערך האסימון. לעיתים רק החשש מפיצול והרצון העז לשמור על שלמות הארגון ועל הערך הכלכלי של האסימון מסייעים לקהילות הדאו לפעול תחת קונצנזוס. האסימון יכול להיסחר בשוק החופשי, והמסחר בו מנוהל על פי העיקרון שככל שהדאו מצליח יותר כך ערך האסימון עולה וכך גדלים הרווחים הפוטנציאליים לחבר הקהילה בדאו. תמריצים כלכליים מגדירים את פעילות הארגון. הכלכלה מחליפה את הפוליטיקה. הקוד מחליף את האדם. סביב רעיונות אלה חי ונושם שוק הקריפטו, וסביבם נלהבי השוק מדברים על "ווב 3", העתיד של האינטרנט שבו יפורקו ההיררכיות הנצלניות של האינטרנט ויבוזרו לציבור.
מלבד רעיון האלגוריתם, אין דבר חדש במבנה תמריצים זה כמערכת שסביבה מארגנים חברה אנושית. קוראים לזה קפיטליזם – גישה לגיטימית, שלא לומר דומיננטית, בעולם המודרני המערבי. אך האם באמת אפשר לייצר חברה שוויונית ודמוקרטית יותר באמצעות אותה שיטה - הצמדת הפעולה האנושית לתמריצים כלכליים? במיוחד אם התמריצים הכלכליים הם אלו שיצרו את החברה הלא שוויונית שאוהדי שוק הקריפטו יוצאים נגדה? שיטה שהקימה בנקים טורפניים ותאגידי ענק שכל פעולתם מונחית על ידי רווח ואף פעם לא על ידי שאלות של צדק ואי־שוויון? לא בטוח.
ניהול שכולו מונע מתמריצים כלכליים מעלים אפשרויות שונות כסבירות, למשל כאלה שקשורות לטובת הכלל, לשינויי אקלים או למעשים שתכליתם רק סולידריות חברתית. אם דאו ירצה שחבריו יפעלו יחדיו מעבר לתמריצים כלכליים ושמחיר האסימון שיתקבל כחברות בו לא ינחה את החלטות, הוא ייאלץ להקים ועד מנהל עם סמכויות כדי להבטיח שההחלטות מתקבלות לא רק על סמך שיקולים כלכליים, וזה כבר לא ארגון מבוזר.
מי שמעריך שמנגנונים אוטומטיים ואוטונומיים שמנוהלים על בסיס תמריצים כלכליים, ללא פוליטיקה וללא בני אדם, יכולים לפתור את בעיות העולם הישן, הריכוזי והלא שוויוני, ימצא ב־DAO כלי לתיקון העולם. אך מי שמעריך שפוליטיקה דווקא נדרשת כדי לתקן את העולם הישן ימצא כי כלים טכנולוגיים אוטומטיים אלה רק משחזרים בצורה מועצמת את הבעיות של העולם הישן. יכול להיות שהתשובה באמצע. אולי כלכלת קריפטו בוגרת יותר תוכל לסייע לבניית חברה שוויונית יותר – אם תדע לקדם מטרות שלא באמצעות תמריצים כלכליים.
- דעה רווחת: DOA יקדמו חברה שוויונית ודמוקרטית באמצעות מבנה ממשל תאגידי חדש
- בפועל: לא ברור אם תמריצים כלכליים שנשענים על תפיסות קיימות יכולים לקדם חברה שוויונית יותר
- חוזה חכם - תוכנה שפועלת כשמתקיימים תנאים קבועים מראש. משמש לרוב כדי לבצע הסכם באופן אוטומטי, כך שהמשתתפים בטוחים בהתקיימותו ללא מעורבות של מתווך