סגור
רני צים בעל השליטה  יו"ר רני צים מרכזי קניות
רני צים. חוסר ודאות וצורך במימון היטו את הכף (צילום: מאיר אדרי )

רני צים רוצה לרכוש את פעילות האנרגיה המתחדשת של החברה שבשליטתו

חברת הנדל"ן המניב רני צים מרכזי קניות נוטשת את הפעילות בתחום האנרגיה המתחדשת, ומי שמעוניין להיכנס בנעליה באופן פרטי הוא בעל השליטה (54%) רני צים יחד עם מנכ"ל החברה הציבורית אבישי אברהם וסגן יו"ר החברה יואב קפלן

בפעם השנייה בתוך שלוש שנים תופס רני צים את מקומה של החברה הציבורית שבשליטתו בפעילות בתחום האנרגיה המתחדשת. חברת הנדל"ן המניב רני צים מרכזי קניות נוטשת את הפעילות בתחום האנרגיה המתחדשת, ומי שמעוניין להיכנס בנעליה באופן פרטי הוא בעל השליטה (54%) רני צים יחד עם מנכ"ל החברה הציבורית אבישי אברהם וסגן יו"ר החברה יואב קפלן.
בנובמבר 2022 אישר דירקטוריון רני צים מרכזי קניות את כניסתה של החברה לפעילות בתחום האנרגיה המתחדשת מתוך כוונה לבחון השקעות אפשריות בתחום בישראל ובחו"ל. הדירקטוריון אישר את הקמתה של חברה־בת ייעודית שתעסוק בנושא - רני צים אנרגיה מתחדשת. באותה תקופה תחום האנרגיה המתחדשת נחשב על ידי חברות רבות כמנוע צמיחה, ולצדה של רני צים גם חברות נדל"ן אחרות כדוגמת מגה אור וביג נכנסו לתחום.

ביקורת על הפעילות שאיננה נדל"ן

החברה רכשה בתמורה ל־750 אלף יורו חברה פרטית בבולגריה שהחלה בהליכים להקמת פרויקט סולארי קרקעי בהיקף של כ־60 מגה־ואט, אך הפרויקט טרם אושר ואין ודאות כי האישורים להקמתו יתקבלו. מעבר לכך, לחברה עדיין אין פעילות. כעת, שמונה חודשים לאחר הקמת החברה־הבת ותחילת הפעילות בתחום ולאחר שסביבת הריבית השתנתה וההתלהבות מתחום האנרגיה המתחדשת התמתנה, החליטו ברני צים להפסיק את פעילות האנרגיה המתחדשת. להחלטה תרמה גם ביקורת שספגו בחברה על התפזרותה אל מחוץ לפעילויות הליבה שלה. הדירקטוריון נימק את החלטתו בצורך להתמקד בתחום הפעילות העיקרי שהוא הנדל"ן בישראל. זאת, לאור השלכות המצב הכלכלי ועליית הריבית שהביאה לעלייה בהוצאות המימון; ומכיוון שאופי הפעילות בתחום האנרגיה המתחדשת, המצוי בשלביו הראשונים, מלווה בחוסר ודאות שמשפיע על הכדאיות הכלכלית ועל צורך בהשגת מימון לרבות הזרמת הון מהותית מצדה של החברה־האם.
ועדת הביקורת של החברה, שבה חברים חזי צאיג, נורית פלג ואמיר אריאל, מונתה לבחון חלופות למכירת תחום פעילות האנרגיה המתחדשת ולנהל מו"מ על תנאי המכירה בהתאם לטובת החברה, ועתידה לבחון גם את ההצעה של צים.
זו הפעם השנייה בתוך שלוש שנים שהחברה הציבורית רני צים מפסיקה את פעילותה בתחום האנרגיה המתחדשת ובעל השליטה נכנס בנעליה. ביוני 2020 ביטלה החברה את הסכם העקרונות להשקעה בחברת ברנמילר אנרג'י להקמת חברה משותפת לייזום פרויקטים בישראל בתחום האנרגיה. הרקע לכך היה השלכות הקורונה ורצונה של החברה להשקיע את רוב התשומות בליבת עסקיה. בעקבות זאת, ובאישור הדירקטוריון, רכש צים באופן פרטי 18% ממניות ברנמילר בתמורה ל־17 מיליון שקל.
צים לא רווה נחת מהשקעתו בברנמילר, שכן מאז הרכישה מניית החברה איבדה 86% מערכה ונסחרת כיום לפי שווי של 55 מיליון שקל בלבד והחזקתו בה מגיעה ל־6 מיליון שקל. בפברואר 2022 החלה ברנמילר להיסחר גם בנאסד"ק ובספטמבר הקרוב ייפסק המסחר במנייתה בתל אביב.

האינטרסים שמאחורי העסקאות

רכישת פעילות שקשורה לחברה ציבורית על ידי בעל השליטה שלה, כפי שמסתמן במקרה הזה, עשויה לעורר שאלות בדבר האינטרסים שמאחורי העסקאות. שכן, אם החברה מצאה כי הפעילות אינה טובה עבורה, אילו יתרונות מוצא בה בעל השליטה, ובעיקר להפך: אם העסקה טובה לבעל השליטה, מדוע היא אינה מספיק טובה עבור החברה.
גורמים המקורבים לחברה אמרו ל"כלכליסט" כי לאור המשבר בשוק היא נדרשה להיענות לקריאות להיפטר מפעילויות שאינן בתחום הנדל"ן. לדברי גורם בשוק ההון, מהלך המכירה לבעל השליטה אינו מטריד במיוחד את בעלי המניות מפני שההחלטה הסופית תתקבל על ידי האספה הכללית ברוב מיוחד של בעלי מניות המיעוט. גורם אחר אמר כי בניגוד למקרים שאירעו בעבר, במקרה הנוכחי יש פחות חשש מהטיה לטובתו של בעל השליטה מפני שלא מדובר במקרה שבו יש לו פעילות פרטית שמתחרה באופן ישיר בפעילותה של החברה הציבורית.