סגור
שקל דולר שקלים דולרים מט"ח
מט"ח (צילום: Igal Vaisman / Shutterstock)

הדולר מטפס יום רביעי ברצף מעל ל-3.72 שקלים, הנגיד: "הפיחות העודף בשקל נמשך"

המטבע האמריקאי קופץ ב-0.8% לעומת השער היציג אתמול, היורו עולה ב-0.5% ל-4.025 שקלים; צה"ל תפס את ציר פילדלפי; אמיר ירון: "פרמיית הסיכון של המדינה עלתה (תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים בשיא מ-2011) בזמן שהפיחות העודף בשקל נמשך ומוביל לעליות מחירים, אך יש לנו יתרות של 200 מיליארד דולר והשוק מבין שיש לנו מספר מחסניות"

הדולר ממשיך לטפס יום רביעי ברצף, ועולה היום ב-0.8% ל-3.722 שקלים. המטבע האמריקאי עלה מוקדם יותר מעל ל-3.73 שקלים. היורו עולה ב-0.5% ל-4.025 שקלים.
תשואות האג"ח האמריקאיות בשיא של חודש, אך תשואת אג"ח ישראל ל-10 שנים בשיא מ-2011 על 5.09%. המשקיעים צופים ריבית גבוהה לזמן ממושך יותר, הן בשוק המקומי והן בשוק האמריקאי.
ציר פילדלפי בשליטת צה"ל. כמו כן, סוריה דיווחה אמש על "תקיפה ישראלית" באזור חומס, שם, לפי הדיווחים - היעד היה משאיות של חיזבאללה שנשאו נשק. על פי הדיווחים, שלושה פעילי חיזבאללה ממוצא סורי נהרגו בתקיפה. משרד ההגנה הסורי טען כי ישראל תקפה גם מבנה בעיר החוף בניאס, שם נהרגה ילדה ונפצעו 10 בני אדם נוספים.
בשווקים הבינלאומיים היורו והפאונד יורדים כל אחד ב-0.1% מול הדולר שנחלש ב-0.4% מול הין. מול סל 6 המטבעות המוסילים הדולר עולה ב-0.1% ל-105.110 נק'.
עיקרי דבריו של נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, לפני זמן קצר בכנס "המשק הישראלי לאחר ה-7/10" במכללה למינהל: "אי אפשר לתת צ'ק פתוח בנושא ההוצאות הבטחוניות, חייבים למצוא את האיזון הנכון בין הדברים.
"אתם ודאי ערים לדיון הביטחון בראייה צופת פני עתיד. אין ספק שיהיה צורך בעוד הוצאות, שכן כלכלה זקוקה לביטחון וביטחון זקוק לכלכלה. עם זאת חשוב להדגיש - אי אפשר לתת צ'ק פתוח בנושא ההוצאות הבטחוניות, חייבים למצוא את האיזון הנכון בין הדברים".
עוד ציין הנגיד כי "הייתי הראשון שקרא להקמת הוועדה הציבורית לתקציב הביטחון והקמתה כעת היא צעד נכון במבט קדימה, אך היה מוטב שהיא הייתה קמה כבר בינואר. טוב שזה סוכם עכשיו ונכונה לה עבודה רבה וחשובה. העלויות הבטחוניות והאזרחיות מסתכמות במאות מיליארדי שקל - זה נטל כבד. אני מקווה שהוועדה תבחן תהליכים בראייה שנתית ואחר כך הממשלה צריכה לוודא שיבוצעו ההתאמות הנכונות כל שזה יוביל לירידת היחס חוב תוצר לאחר המלחמה.
"המלחמה עלתה עד עכשיו 250 מיליארד שקל והיא כוללת 40 מיליארד הפסד מסים, הוצאות מלחמתיות כגון ימי מילואים ותחמושת ועוד סיוע אזרחי. אם כל זה היה הסיפור וכל זה היה נסגר אז היינו עולים ליחס חוב תוצר של 67 אחוזים ולאחר מכן היה יורד חזרה.
"פרמיית הסיכון של המדינה עלתה בזמן שהפיחות העודף בשקל נמשך, כאשר פיחות כמובן מוביל לעליות מחירים. עם זאת,יש לנו יתרות של 200 מיליארד דולר והשוק מבין שיש לנו מספר מחסניות".
אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים: "בטווח הארוך השקל צפוי לחזור ולהתחזק, בטווח הקצר השקל צפוי להמשיך ולהיסחר בתנודתיות ובהתאם לאירועים.
"מחד, דיבורים על הפסקת אש ו/או הפסקת המלחמה כליל צפויים להערכתי להוריד את שער הדולר ל-3.5 ואף מתחת לזה. מאידך, הסלמת המלחמה עלולה להוביל לעלייה של שער הדולר לאזור 3.8 ואף למעלה מכך.
"ניתן לראות, אם כך, כי הסיבות שהביאו לעלייה בשער הדולר/התחזקות השקל הן קצרות מועד, ואכן ללא הרפורמה המשפטית וללא המלחמה, בהתבסס על הנעשה בשווקים, שערו הריאלי של הדולר 'צריך' להיות סביב 3.2-3.3 שקלים. קשה עד בלתי אפשרי לנבא תנועות מט"ח בטווח הקצר אך הכיוון לטווח הארוך בהיעדר שינויים קיצוניים הוא די וודאי".