סגור

לקראת פלישה רוסית: צבא אוקראינה נהנה מגיוס המונים בקריפטו

תרומות במטבעות דיגיטליים בשווי מאות אלפי דולרים זורמות לארגונים פרטיים וקבוצות מתנדבים, כך דווח ב-CNBC; הפעילים משתמשים בתרומות למימון ציוד רפואי ורחפנים לצבא האוקראיני, וכן לפיתוח אפליקציית זיהוי פנים שמטרתה להבחין במרגלים רוסים

קמפיינים של מימון המונים בביטקוין ומטבעות דיגיטליים נוספים מסייעים לאוקראינה להתכונן לפלישה רוסית, בעוד המתיחות בין שתי המדינות נמשכת. רוסיה אף הציבה לאחרונה כ-100 אלף חיילים לאורך הגבול בין המדינות.


באתר CNBC דיווחו כי תרומות בשווי מאות אלפי דולרים זורמות לארגונים פרטיים ולקבוצות מתנדבים באוקראינה, כך לפי דו"ח של חברת אליפטיק (Elliptic), שעוסקת בכלים לניתוח בלוקצ'יין לבנקים ופלטפורמות מסחר בקריפטו.

2 צפייה בגלריה
נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי
נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי
נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי
(צילום: איי פי)

הפעילים משתמשים במטבעות הווירטואליים למגוון מטרות, כולל העברת ציוד לצבא האוקראיני, כמו ציוד רפואי ורחפנים, וכן מימון לפיתוח אפליקציית זיהוי פנים שאמורה להבחין בין חייל למרגל רוסי. "מטבעות הקריפטו משמשים למימון המונים של המלחמה, עם הסכמה שבשתיקה מצד הממשלות", אמר טום רובינסון, המדען הראשי של אליפטיק.
ברוסיה אמנם מכחישים כי בכוונתם לפתוח במלחמה, אך ארצות הברית ובריטניה שולחות לאוקראינה נשק במטרה לסייע במקרה של פלישה אפשרית.
"מטבעות קריפטו מתאימים במיוחד למטרות גיוס בינלאומיות, מכיוון שאינם מכבדים את הגבולות הלאומיים והם עמידים לצנזורים – אין רשות מרכזית שיכולה לחסום את העסקאות בתגובה לסנקציות", הוסיף רובינסון. "היתרון של גיוס הון בקריפטו הוא שקשה יותר להחרים אותו", ציין בפני האתר גם בועז סובארדו, אנליסט בתחום הפינטק מלונדון.
לפי הדו"ח של אליפטיק, קבוצות המתנדבים והארגונים הפרטיים גייסו מעט יותר מ-570 אלף דולר במטבעות קריפטו, מרביתם גויסו בשנה החולפת.
אחת הקבוצות אחריה עקבו באליפטיק נקראת Come Back Alive, והיא החלה לקבל תשלומים בקריפטו ב-2018 ומספקת לצבא ציוד, הכשרות ומלאי רפואי. לפי הקבוצה, התרומות בביטקוין עלו ל-200 אלף דולר במחצית השנייה של 2021. קבוצה נוספת, הנקראת Ukrainian Cyber Alliance, אמרה כי היא מגייסת אך ורק בקריפטו, ובשנה האחרונה קיבלה תרומות בביטקוין, את'ר, ליטקוין ואחרים בשווי של קרוב ל-100 אלף דולר. מאז 2016 הקבוצה עוסקת בהתקפות סייבר נגד יעדים רוסיים.

2 צפייה בגלריה
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במסיבת עיתונאים אחרי הפגישה עם נשיא ארה"ב ביידן
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במסיבת עיתונאים אחרי הפגישה עם נשיא ארה"ב ביידן
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
(צילום: איי פי)

סובארדו ציין כי לגיוס הון בקריפטו עבור מטרות שנויות במחלוקת יש היסטוריה ארוכה החל מוויקיליקס ועד לסיוע לאלכסי נבלאני, יריבו של ולדימיר פוטין.
במקביל, באוקראינה נוקטים בצעדים כדי לאמץ באופן רשמי מטבעות קריפטו. הנשיא ולדימיר זלנסקי חתם בשנה שעברה על חוק שסלל את הדרך לבנק המרכזי במדינה להנפיק מטבע דיגיטלי משל עצמו. בפרלמנט גם עובדים על חוק שאמור להפוך קריפטו לחוקי ולפקח עליו. ב'קייב פוסט' אף דיווחו כי השנה מתכוונים במדינה לפתוח את שוקי הקריפטו לעסקים ומשקיעים. עם זאת, מלחמה עם רוסיה עלולה לעכב או לבטל את התוכניות הללו.