האם רשת בתי הקולנוע השנייה בגודלה בעולם בדרך להסדר חוב?
האם רשת בתי הקולנוע השנייה בגודלה בעולם בדרך להסדר חוב?
מניית סינוורלד, שמפעילה 9,500 מסכים בעולם, בהם רשת יס פלאנט בישראל התרסקה ב־80% בשבוע האחרון, אחרי שפורסם כי היא בדרך לבקשת הגנה מפני נושים. לרשת, שנשלטת ע"י מוקי וישראל גרידינגר מחיפה, יש חוב ברוטו של 9 מיליארד דולר לנושים
דווקא לאחר שהתעוררו תקוות כי משבר הקורונה מאחורי ענף הקולנוע, מגיעה הקריסה של רשת בתי הקולנוע השנייה בגודלה בעולם, סינוורלד. החברה שנשלטת בידי מוקי וישראל גרידינגר הישראלים מחיפה, עומדת להגיש לבית המשפט בקשה להגנה מפני הנושים, שכלפיהם יש לה חוב ברוטו של 8.9 מיליארד דולר. סכום עצום ששימש לרכישות הגדולות של החברה שהביאו אותה למעמדה, עם 9,500 מסכים ברחבי העולם, בהם רשת יס פלאנט בישראל.
ביום רביעי האחרון צנחה מניית סינוורלד במסחר בלונדון ב־60%, לאחר שהחברה דיווחה בצורה פורמלית כי היא נערכת לארגון מחדש של חובותיה, וכי צפוי דילול משמעותי של בעלי המניות בעקבות צעד זה. המניה התאוששה ביום חמישי בעלייה של 15% אבל בשישי שוב צנחה ב־58% והשלימה קריסה של 80% בשבוע, לאחר ש"הוול סטריט ג'ורנל" דיווח כי החברה שכרה את שירותיו של משרד עוה"ד מפירמת Kirkland & Ellis ויועצים מ־AlixPartners עבור הליך פשיטת הרגל, וסינוורלד, שבשיאה לפני המגפה נסחרה בשווי של 4.4 מיליארד דולר, ירדה כבר לשווי 50 מיליון דולר.
מגפת הקורונה הביאה לסגירתם של בתי הקולנוע בעולם בשל החשש מהידבקויות המוניות. החברות נאלצו לעצור את פעילותן וחזרו בתחילת 2021, עם שוך המגפה, ובהדרגה. בעוד AMC, הרשת הגדולה בעולם, הצליחה לגייס 2.2 מיליארד דולר בהנפקות הון של מניות, שאיפשרו לה לשרוד, הרי שסינוורלד לא ביצעה גיוס כזה, ככל הנראה לאור איתותים מהשוק שיקשו עליה את הגיוס, והיא נותרה עם חוב ענק שבמונחי נטו עומד על 4.8 מיליארד דולר.
הצניחה במחיר המניה של סינוורלד כבר הנחיתה מכה אישית משמעותית על משפחת גרידינגר. במרץ 2020 האחים מוקי וישראל, שמחזיקים יחד בשליטה בחברה, נאלצו למכור 8% מהמניות שבידיהם, בשל חוב אישי של עשרות מיליוני שקלים לבנק ברקליס. ההלוואה שניטלה מברקליס ב־2014 היתה הלוואת מרג'ין קול (Margin Call). כלומר, הלוואה שבה נקבע כי אם המניה יורדת מתחת למחיר מסוים, הבנק יכול להעמיד את הבטוחות שניתנו לו למכירה. לאחר המכירה מחזיקים השניים בכ־20% ממניות סינוורלד ששוויין עומד על 10 מיליון דולר בלבד, לאחר שרק לפני שלוש שנים עמד על כמיליארד דולר. האחים גרידינגר הם למעשה אנשי העסקים הישראלים שקיבלו את המכה הגדולה ביותר במשבר הקורונה.
עם שובם של הסרטים למסכים באפריל 2021, היו כאמור תקוות שהרשת תתאושש. מספר המבקרים באולמות שלה ב־2021 זינק ב־75% לעומת התקופה המקבילה ל־95 מיליון איש. אבל בשבועות האחרונים החלו דיווחים על כך שבהיעדרם של סרטי בלוקבאסטר, מושכי קהל, ההתאוששות לא תימשך גם ב־2022. החברה שמפעילה את הרשתות סינוורלד ופיקצ'רהאוס בבריטניה, וריגל בארה"ב, רשמה הפסד של 708 מיליון דולר ב־2021, זאת אף שהכפילה את ההכנסות ל־1.8 מיליארד דולר לעומת הפסד של 3 מיליארד דולר ב־2020.
הרשת שהוקמה בידי משפחת גרידינגר מחיפה מובלת על ידי מוקי גרידינגר, נכדו של המייסד משה גרידינגר. ב־1997 פרץ גרידינגר את גבולות ישראל והתרחב למזרח אירופה, שם הקים שורה של מגה־פלקסים (מתחמים עם יותר מ־15 מסכים), תחילה בהונגריה, ואז בפולין, רומניה וצ'כיה, תחת המותג "סינמה סיטי אינטרנשיונל". הרשת נהפכה לגדולה ביותר במזרח אירופה, וב־2014 נהפכה לשנייה בגודלה בכל אירופה, כשחתמה על מיזוג ענקי עם רשת בתי הקולנוע הבריטית סינוורלד. סינוורלד, שנסחרת בבורסת לונדון, שילמה כחצי מיליארד ליש"ט על העסקה, שהפכה את האחים גרידינגר לבעלי המניות הגדולים בחברה החדשה (כ־20%), ואת מוקי למנכ"ל שלה.
ב־2018 סינוורלד רכשה את רשת "ריגל" האמריקאית בכ־3.6 מיליארד דולר, עסקת ענק שהפכה את סינוורלד, כאמור, לרשת הקולנוע השנייה בגודלה בעולם אחרי AMC. בתחילת 2020 ניסה גרידינגר לקנות את רשת בתי הקולנוע הקנדית סינפלקס ב־1.65 מיליארד דולר, מהלך שהיה הופך את סינוורלד לרשת הגדולה בעולם. אולם מגפת הקורונה טרפה את הקלפים, מניית סינוורלד צללה והחברה נאלצה לבטל את העסקה והיא נתבעת ב־1.5 מיליארד דולר בידי סינפלקס.
מדוע החליטה החברה, אם אכן הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל" יתגשם, ללכת למהלך הגנה מפני נושים? מהלך כזה ישאיר סיכוי בידי האחים גרידינגר ליהנות משווי עתידי גבוה יותר של החברה במקרה של התאוששות. החלופה היא העברה של החברה כולה לידי נושיה. במקרה של הגנת נושים ממנה בית המשפט נאמן שינהל את החברה.
ככל הנראה, החברה מקיימת במקביל מגעים מול בעלי החוב שלה וגם מול קרנות גדולות בינלאומיות, להסדר שבמהלכו יוזרם לחברה הון שיאפשר לה לבצע הסדר חוב גדול ואת המשך פעילותה. במקרה כזה צפוי דילול עד אחוזיפ בודדים לבעלי המניות הקיימים. במקביל הודיעה החברה כי הפעילות העסקית שלה לא תיפגע כתוצאה מהמהלך הפיננסי, וזאת בניסיון להרגיע את 45 אלף העובדים שלה ב־10 המדינות שבהן היא פועלת בארה"ב, בבריטניה, במרכז ובמזרח אירופה ובישראל.