הוזלת דמי הניהול סייעה למיטב דש להפוך לבית ההשקעות הגדול בארץ
הוזלת דמי הניהול סייעה למיטב דש להפוך לבית ההשקעות הגדול בארץ
עלייה של 21% בהכנסות וזינוק של 115% ברווח ברבעון השלישי הקפיצו את המניה ב־8% ומיטב חצה את רף 2 מיליארד השקלים ועקף את ילין לפידות
בשנים האחרונות מיטב דש, בית ההשקעות הגדול בישראל, שמנהל נכסים בהיקף של 312 מיליארד שקל, בחר להתמקד בצמיחה בענף הגמל והפנסיה שנעשתה בעיקר ע"י הצעת דמי הניהול הזולים ביותר עבור קרנות השתלמות וקופות גמל.
דמי הניהול הממוצעים של מיטב בקופות הגמל ב־2023 נאמדו ב־0.47%, לעומת בתי ההשקעות המתחרים שגבו דמי ניהול שנעו בין 0.6% ל־0.7%. האסטרטגיה הוכיחה את עצמה, ומיטב צמח מנכסים מנוהלים של 44 מיליארד שקל ב־2020 ל־97 מיליארד שקל בענף הגמל ומ־15 מיליארד שקל ל־53 מיליארד שקל בענף הפנסיה.
מדובר באסטרטגיה שאינה קונצנזוס בענף בתי ההשקעות. IBI, לדוגמה, בחר שלא להתרחב בענף הגמל, ואף מכר את מחלקת הגמל לבית ההשקעות הלמן־אלדובי, שנמכר לאחר מכן להפניקס, מאחר שבעל השליטה דייב לובצקי סבר כי לאורך זמן דמי הניהול הנמוכים בענף הגמל, לצד רגולציה כבדה, אינם מיטיבים עם הרווחיות.
בעקבות העלייה החדה בהיקף הנכסים בענף הגמל, קופות הגמל וקרן הפנסיה של מיטב הפכו להיות מנוע ההכנסות המרכזי של בית ההשקעות.
על רקע הזינוק בהיקף הנכסים בגמל, שווי חברת הגמל והפנסיה של מיטב הוערך על ידי מעריך שווי חיצוני ב־1.19 מיליארד שקל. זאת, לעומת שווייה בספרים של מיטב, שנאמד ב־719 מיליון שקל.
הזינוק בשווי של מיטב גמל ופנסיה מכין את השטח לקראת הנפקתה. הנהלת מיטב הראתה שהיא יודעת לבצע הנפקה של חברות־בנות, כאשר בינואר השנה הנפיקה את מיטב טרייד לפי שווי של 220 מיליון שקל והציפה ערך לבעלי המניות.
בכיר במיטב הודה אתמול כי ההנהלה בוחנת את הנפקת מיטב גמל ופנסיה, לצד צעדים נוספים להצפת ערך – אך הבהיר כי כרגע אין פעילות קונקרטית להביא את החברה לאחוזת בית. אם אכן יחליט מנכ"ל מיטב אילן רביב להנפיק את החברה־הבת, תהיה זו ההנפקה הגדולה ביותר בענף בתי ההשקעות מאז הנפקת אלטשולר שחם גמל ופנסיה ב־2019 לפי שווי של 900 מיליון שקל.
ההכנסות הכלליות של מיטב מדמי ניהול, עמלות ומתן אשראי הסתכמו ב־332 מיליון שקל ‑ עלייה של 21% לעומת הכנסות של 274 מיליון שקל ברבעון המקביל.
בית ההשקעות רשם רווח רבעוני שהסתכם ב־71 מיליון שקל ברבעון השלישי של השנה, יותר מכפול מרווח של 33 מיליון שקל ברבעון המקביל. הכפלת הרווח הרבעוני הזניקה את מיטב לשווי שיא של כל הזמנים, לאחר שהמניה הוסיפה 8% בעקבות התוצאות, ולראשונה בית ההשקעות נסחר בשווי של יותר מ־2 מיליארד שקל.
בעקבות הזינוק במניה, הפך מיטב לבית ההשקעות בעל השווי הגבוה ביותר מבין בתי ההשקעות הנסחרים כשהוא חולף על פני ילין לפידות, שנסחר לפי שווי של 1.96 מיליארד שקל. השווי של ילין לפידות נגזר משווייה של החברה הציבורית אטראו, שפעילותה היחידה היא החזקה של 50% ממניות בית ההשקעות. שווי אטראו באחוזת בית הוא 980 מיליון שקל.
בית ההשקעות IBI נסחר לפי שווי 1.95 מיליארד שקל, אלטשולר שחם נסחר לפי שווי 1.3 מיליארד שקל, מור נסחר לפי שווי של 950 מיליון שקל ואילו אנליסט נסחר לפי שווי של כחצי מיליארד שקל.
בעלי השליטה במיטב הם משפחת סטפק (27.9%) וקרן (BRM (28.4% של ניר ואלי ברקת. שווי ההחזקות של בעלי השליטה נאמד ב־573 מיליון שקל ו־585 מיליון שקל בהתאמה.