אפקט דידי: ה-SEC יקשה על חברות סיניות להירשם למסחר בוול סטריט
אפקט דידי: ה-SEC יקשה על חברות סיניות להירשם למסחר בוול סטריט
משקיעים אמריקאים בחברות טכנולוגיה שרשומות בסין חוו לאחרונה מפלות כואבות, בשל הלחץ הרגולטורי מבייג'ינג; עתה, הרשות לני"ע בארה"ב רוצה לשים לזה קץ, ולדרוש מאותן חברות שיחשפו את קשריהן עם השלטון הסיני ואת רמת הסיכון למשקיעים; מניית דידי נפלה ב-30% מאז הנפקתה בסוף יוני
הרשות לני"ע בארה"ב תדרוש מעתה חשיפה מלאה יותר של מידע מחברות שרשומות בסין ומעוניינות להנפיק מניות ולגייס כסף ממשקיעים אמריקאים. ברקע, אותן חברות נמצאות תחת פיקוח הדוק של בייג'ינג, כפי שנוכחנו לדעת מדוגמאות כמו דידי ועליבאבא, והמשקיעים האמריקאים שרוכשים מניות של אותן חברות שרשומות בסין, לא תמיד מודעים לסיכון שמהווה בייג'ינג להשקעה שלהם.
יחד עם זאת, מדגיש יו"ר הרשות גארי ג'נסלר, הדרישות מכוונות בעיקר לחברות מעטפת (שאין בהן פעילות ונמצאות במצב של שימור, כמו שלד בורסאי), ונמצאות בקשר ישיר עם הממשל הסיני ומחויבות להיענות לדרישות שלו. משקיעים אמריקאים עשויים שלא להבחין בכך שהם מחזיקים במניות של חברות שכאלה, במקום בחברות פעילות כפי שקיוו, הוסיף ג'נסלר.
המהלך הנוכחי מסמן הקשחה ברורה מצד הרגולטור האמריקאי שנאבק במשך שנים מול חברות מסין שאינן ששות לחשוף מידע בהתאם לסטנדרטים בארה"ב.
עם זאת, הדגש המעניין יותר הוא על ענקיות הטכנולוגיה שנסחרות בוול סטריט ורשומות בסין, וחשות את נחת זרועו של הרגולטור מבייג'ינג. כאמור, פלטפורמת הנסיעות השיתופיות של דידי DiDi Global, שהונפקה לאחרונה בניו יורק, היא הדוגמא הטרייה והבולטת מכולן - המניה ספגה מפלה של יותר מ-30% מאז שהונפקה בסוף יוני האחרון, עד כדי כך שבחברה שקלו (לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל שהוכחש בשלב מאוחר יותר) לשוב ולהיות חברה פרטית, על מנת להוריד את הרגולטור הסיני מהגב שלה, ולפצות את המשקיעים על ההפסדים.
לפי הדיווח, החברה, שהמטה שלה שוכן בבייג'ינג, מנהלת דיונים עם בנקאים, רגולטורים ומשקיעים מרכזיים על השאלה כיצד תוכל לפתור חלק מהבעיות שצצו לאחר ההנפקה.
דידי גייסה סביב 4.4 מיליארד דולר בהנפקה הציבורית הראשונה (IPO) לאחר שמכרה מניות במחיר של 14 דולר למניה. זו הייתה ההנפקה הגדולה ביותר של חברה סינית מאז ההנפקה של עליבאבא ב-2014. ביום המסחר הראשון המניה טיפסה למחיר של 18 דולר, אך יומיים לאחר מכן הפתיע מנהל הסייבר הסיני כשהודיע כי פתח בחקירה נגד החברה ומנע ממנה להוסיף משתמשים חדשים בסין.
כמה ימים לאחר מכן הוסלמו הצעדים והרגולטורים הסינים הורו למפעילי חנויות אפליקציות להסיר 25 אפליקציות של החברה. בעקבות זאת צנחה המניה של דידי בניו יורק, וננעלה על מחיר של 8.87 דולר, שהעניק לחברה שווי שוק של 43 מיליארד דולר. אך לאחר הדיווח על התכנית להפוך את החברה לפרטית התחזקו המניות למחיר של 10.02 דולר - זינוק של 15%.
במקביל הוגשו נגד דידי תביעות ייצוגיות מצד המשקיעים בטענה שהחברה פרסמה הצהרות כוזבות ומטעות לפני ההנפקה. לפי הדיווחים, הרגולטורים בסין הזהירו את דידי מספר שבועות לפני ההנפקה על החקירה המתוכננת והציעו לה לדחות את ההנפקה, אך הפרטים הללו לא נחשפו בזמן.
לפי הדיווח הנוכחי, דידי תממן את הפיכתה לחברה פרטית באמצעות ההון שגייסה בהנפקה בארה"ב. אולם, גובה התשלום שיציעו למשקיעים עדיין לא נקבע. לפי ההערכות הוא יהיה גבוה מהמחיר של 14 דולר למניה של ההנפקה. לטענת המקורבים, בדידי ביקשו מהחתמים העיקריים שלה לבחון את תגובת המשקיעים לתכנית, וכן לבדוק את טווח התשלומים שיסכימו לקבל. בכל מקרה, התכנית עדיין בשלב הדיונים ותזדקק לאישור הדירקטוריון של דידי ומשקיעים מרכזיים מלפני ההנפקה, כמו קרן ויז'ן של סופטבנק.
לאחר הפרסום מסרו בדידי כי "השמועות על ההפרטה של דידי הן כוזבות". כמו כן, הוסיפו שהם משתפים פעולה עם חקירה מנהל הסייבר.
עליבאבא, שהוקמה על ידי ג'ק מא, צברה לאורך השנים מגוון של נכסי תקשורת בטלוויזיה, בדיגיטל, במדיה החברתית ובתחום הפרסום. ההשקעות הבולטות של החברה כוללות אחזקה בפלטפורמת Weibo – המקבילה הסינית לטוויטר, ובמספר אתרי חדשות סינים פופולאריים דיגיטלים ומודפסים, ביניהם סאות' צ'יינה מורנינג פוסט - שנחשב לעיתון מוביל באנגלית המתפרסם בהונג קונג. חלק מהאחזקות הן גם בחברות הנסחרות בארה"ב. לעליבאבא גם מיזמים משותפים עם כלי תקשורת ממשלתיים, ביניהם סוכנות הידיעות שינחואה.
גם הצרות בעליבאבא הגיעו עד למשקיעים - המניה נחתכה מתחילת השנה ב-18%
בחודש מרץ, הממשלה בסין ביקשה מענקית המסחר המקוון עליבאבא למכור את נכסי המדיה שלה, זאת בשל חששה מההשפעה הגוברת של החברה על דעת הקהל במדינה, כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, שמתבסס על אנשים המעורים בנושא.
הדיונים מתנהלים, כך לפי הדיווח, מאז תחילת השנה, לאחר שהרגולטורים הסינים עברו על רשימה של נכסי מדיה שבבעלות החברה, שעיקר פועלה הוא כאמור בתחום המסחר המקוון. לטענת המקורבים, הבכירים הופתעו מהיקף האינטרסים התקשורתיים של עליבאבא ולכן ביקשו מהחברה לפתח תוכנית לצמצום אחזקות המדיה שלה. עם זאת, הממשלה לא פירטה אילו נכסים ספציפית עליה למכור.
באפריל הרשויות בסין הטילו קנס בסך של 18.23 מיליארד יואן (2.8 מיליארד דולר) נגד עליבאבא, וזאת במסגרת חקירת הגבלים עסקיים שנוהלה נגד ענקית המסחר המקוון. לפי הרשויות, החברה ניצלה את כוחה כמונופול. מדובר בקנס הגדול שהוטל אי פעם במדינה במסגרת חקירה מסוג זה, ובצעד נוסף שהרשויות נוקטות כנגד תאגידי הענק במדינה, לרבות עליבאבא עצמה.