הצד הטוב של עליית האינפלציה: הגדלת תקרת ההפקדות לחסכונות עם הטבת מס
הצד הטוב של עליית האינפלציה: הגדלת תקרת ההפקדות לחסכונות עם הטבת מס
חציית האינפלציה את רף ה־5% צפויה להתבטא בהעלאת ההפקדות המותרות למוצרי חיסכון המקנים זכאות להטבות מס. עליית השכר הממוצע במשק ב־12.5% תשפיע על ההפקדה לקרן פנסיה מקיפה
אינפלציה גבוהה אמנם פוגעת בכלכלה, אבל אפילו בה יש צד חיובי. עליית האינפלציה צפויה להעלות את רף ההפקדות למוצרים פנסיוניים, המקנים זכאות להטבת מס — תקרה שמתעדכנת בתחילת כל שנה. התקרה אמנם קבועה לפי חוק המס, אולם היא מתעדכנת בהתאם להשפעת מדד המחירים. בשנים האחרונות היתה עלייה זניחה בתקרות ההפקדות הנושאות הטבת מס, שכן האינפלציה היתה נמוכה. אולם היות שבשנה האחרונה היא כבר חצתה את רף ה־5%, צפויה גם תקרת ההפקדות לגדול באופן יחסי.
החודש צפויה רשות המסים לפרסם רשמית את התקרות החדשות, אולם אפשר כבר כעת לחשב אותן על בסיס נתוני האינפלציה הקיימים. כך, למשל, תקרת ההפקדה לקרן השתלמות לעצמאים, הפטורה ממס רווחי הון, תעלה השנה בכ־1,000 שקל ל־19.9 אלף שקל. גם התקרה השנתית בהפקדה לקופת גמל להשקעה צפויה לרשום עלייה נאה של 3,800 שקל, מ־72.6 אלף שקל ל־76.4 אלף שקל.
למרות הטלטלות בשווקים בשנים האחרונות, שמרו הגיוסים למוצרים הללו על יציבות והיו חיוביים. זאת, ככל הנראה, בשל התבגרות ציבור המשקיעים, הרואים באפיקים האלה השקעה לטווח בינוני־ארוך, ולכן פחות מתרגשים מתנודות חדות בשנה מסוימת. עם זאת, בקופ"ג להשקעה חלה ירידה מסוימת, כשהיקף הצבירה ב־12 החודשים האחרונים עמד על 7.5 מיליארד שקל לעומת יותר מ־11 מיליארד שקל ב־2021, שהיתה שנת שיא בשווקים.
בנוסף להשפעת האינפלציה, יש מקרים שבהם תקרת ההפקדה צפויה לעלות בשל נתון אחר שעלה בשנה האחרונה — השכר הממוצע במשק. בשבוע שעבר עדכן ביטוח לאומי את השכר הממוצע, שעלה ב־12.5% ל־11,870 שקל. זהו זינוק משמעותי, שכן בשנים האחרונות הוא עלה בקצב שנתי של 4%-1% בלבד. השכר הממוצע במשק משפיע על כמה נתונים, כמו תקרת ההפקדה בקרן פנסיה מקיפה (הזכאית להגנת המדינה על התשואה בחלק מהחיסכון). תקרה זו מחושבת על בסיס 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק, ובעקבות העלייה בשכר הממוצע, היא צפויה לגדול השנה ב־500 שקל בחודש ל־4,866 שקל.