השקל נופל אחרי הצניחה בתמ"ג: הדולר מזנק מעל ל-3.67 שקלים
השקל נופל אחרי הצניחה בתמ"ג: הדולר מזנק מעל ל-3.67 שקלים
אתמול עוד נסחר המטבע האמריקאי סביב 3.62 שקלים; היורו ממריא ל-3.976 שקלים; אתמול דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על נפילה של 19.4% בתוצר ברבעון הרביעי של 2023 - הרבעון הראשון של המלחמה
השקל נחלש משמעותית היום (ג') בשוק המט"ח המקומי, בהמשך לירידות שרשם אתמול ביום עם מחזורי מסחר נמוכים ברקע החופשה בשוקי וול סטריט.
הדולר מזנק ל-3.672 שקלים (מ-3.62 שקלים אתמול), היורו טס ל-3.976 שקלים.
בשווקים הבינלאומיים מטפס היורו ב-0.5% מול הדולר וצמד המטבעות נסחר ברמה של 1.08 דולר ליורו.
אתמול דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על צניחה של 19.4% בתוצר (בחישוב שנתי) ברבעון הרביעי של 2023 - הרבעון הראשון של מלחמת חרבות ברזל. הירידה משקפת ירידה של 70% בהשקעות, 42% ביבוא, 27% בצריכה הפרטית ו-18% ביצוא, ועלייה חדה של 88% בהוצאה לצריכה ציבורית.
ברבעון הראשון נרשמה צמיחה של 2.6%, ברבעון השני 2.9% וברבעון השלישי 1.8%, וכאמור ברבעון הרביעי נרשמה ירידה של 19.4%. התוצר לנפש ירד ברבעון הרביעי ב-20.7% בחישוב שנתי. הירידה בתמ"ג העסקי ברבעון הרביעי כמובן חריפה בהרבה ועומדת על 32.3% בחישוב שנתי.
"למרות הכותרת המפחידה, נזכור כי מדובר למעשה בנתון במונחים שנתיים. כלומר לאן התוצר היה מגיע אם במשך ארבעה רבעונים היינו רואים התכווצות כמו היום", כתב בתגובה לנתונים יוני פנינג, אסטרטג עסקאות ראשי בחדר המסחר של בנק מזרחי טפחות.
"הגריעה עצמה בתוצר, לעומת רמת הפעילות המשקית ברבעון השלישי של 2023, עומדת על סדר גודל של 5%. מעבר להיות נתון זה מתון לכשעצמו, בטח ביחס לתקופת מלחמה, הוא גם משקף תוצר דומה עדיין לציפיות הראשוניות של הסקטור הציבורי, וחלק מגופי הדירוג הבינלאומיים, להשפעת המלחמה על התוצר ברבעון הזה.
"מעבר לזה, במידה רבה נתון התוצר הנוכחי מבוסס על נתונים מתחילת הרבעון - אוקטובר ונובמבר. רמת הפעילות המקומית, נזכיר, המשיכה להתאושש בדצמבר, עם צמצום מתקפות הרקטות על המדינה. להערכתנו נראה את זה בא לידי ביטוי באופן משמעותי בעדכון של נתוני התוצר המקומיים, בחודש הבא".