סגור
מוסף שבועי 5.8.21 יפתח רון טל
יפתח רון־טל. מסרים ליו"ר מגדל שיעזוב את תפקידו (צילום: יונתן בלום)

בלעדי
אם יודח ממגדל, רון־טל עשוי לחזור לכס יו"ר חברת החשמל

תוצאות הבחירות עשויות לשחק תפקיד בגורלו של יו"ר מגדל ביטוח, יפתח רן־טל. גורמים בליכוד ומקורבים לרון־טל קיימו שיחות לא פורמליות, שבהן הוצע לו לחזור לחברת החשמל שפועלת ללא יו"ר. רון־טל מגלה עניין, אך ימשיך להיאבק על תפקידו במגדל

יו"ר מגדל ביטוח, יפתח רון־טל שעומד בפני הדחה מהחברה, עשוי לחזור בתסריט כזה אל תפקידו הקודם כיו"ר חברת החשמל. תוצאות הבחירות לכנסת והניצחון של הליכוד והימין, מציבים בפני רון־טל המזוהה עם המחנה שמסתמן כמנצח פלטפורמה נוחה לחזרה לתפקיד, ול"כלכליסט" נודע כי גורמים בליכוד וגורמים המקורבים לרון־טל קיימו שיחות לא פורמליות בעניין. בשיחות לא פורמליות עם גורמים שונים לא הסתיר רון־טל את העניין שלו בתפקיד אבל בשלב זה הוא נלחם על מקומו במגדל.
לרון־טל קשר טוב עם מרבית הדירקטורים בחברת החשמל, שעליו שמר לכל אורך התקופה שלו במגדל ובעיקר בשבועות האחרונים. מאז עזיבתו של רון־טל, לפני כ־15 חודשים, פועלת חברת החשמל ללא יו"ר. חזרה של רון־טל לתפקיד, אם תתרחש, תהיה אחד האירועים המוזרים במשק הישראלי, שכן לפני שעזב לטובת תפקיד יו"ר מגדל, הוא כיהן כהונה יוצאת דופן באורכה, של כעשר שנים, בהן הפך לדמות הדומיננטית בחברה.
רון־טל לא נענה בשלב זה למסרים שהועברו אליו לסיים את תפקידו בהסכמה. האסיפה למינוי דירקטורים לחברת הביטוח וחידוש הכהונה של חלק מהקיימים תכונס בכל אופן במהלך נובמבר. ל"כלכליסט" נודע כי אליהו הודיע חד־משמעית לרון טל בשיחה ביניהם לאחרונה: "אני לא מתכוון לחדש את הכהונה שלך".
תחת ממשלת המעבר המכהנת היום הובאו ארבעה שמות לדיון כיו"ר, אבל בין שרת האנרגיה קארין אלהרר ושר האוצר אביגדור ליברמן לא הושגו הסכמות על אף אחד מהשמות וכולם ירדו מהפרק. האחרון שבהם היה אילן בירן שלפני חודש הסיר את מועמדותו לתפקיד על רקע עיכוב בחתימתו של ליברמן על המינוי אף שפורמלית השר תמך בו.
לפני כן נפסלה מועמדותה של אמי פלמור על ידי ועדת גילאור, בהמשך מונה דב בהרב שהתפטר בטריקת דלת עוד בטרם נכנס לתפקיד, ולבסוף נפלה מועמדותו של איציק בנבנישתי כשהתפרסמה נבחרת הדירקטורים החדשה שאינו נכלל בה. בירן נמנה עם חברי הנבחרת החדשה.
שלשום התפטר מתפקידו שגיא יוגב מנכ"ל מגדל, כשברקע לצעד היו מכשולים שהציב בפניו דירקטוריון מגדל ביטוח להובלת צעדים בהם תוכנית אסטרטגית ורכישת סוכנויות ביטוח. יוגב הוא הבכיר ה־12 במגדל שעוזב את התפקיד (יו"ר או מנכ"ל) ב־8 השנים האחרונות, מאז רכישת השליטה בה על ידי שלמה אליהו.
עם זאת, גורמים במגדל סבורים כי דווקא העזיבה של יוגב מחזקת את רון־טל מול הכוונה של אליהו שלא להביא את מינויו מחדש של רון־טל ליו"ר מגדל להצבעה באסיפה הכללית הקרובה של מגדל החזקות, אחרי שנה בלבד בתפקיד ובכך למעשה להדיח אותו. רון־טל נלחם על מקומו במגדל, הן מסיבות עקרוניות כשככל הנראה גם הנושא הכספי נמצא בתמונה.
העזיבה של יוגב מציבה את בעל השליטה ואת חנן מלצר, השופט בדימוס, שמונה בידי אליהו לתפקיד יו"ר מגדל החזקות, בפני בעיה קשה. בין דירקטוריון מגדל החזקות, החברה־האם, לדירקטוריון מגדל ביטוח והנהלת החברה ישנם יחסי העבודה "צולעים״ ודירקטוריון החזקות לא קיבל למשל את תוכניות העבודה של הנהלת החברה אף שביקש אותן לפני כחודש וחצי.
התפטרות או הדחה של רון־טל תידרש לתגובה מיידית של הפיקוח על הביטוח שכן עזיבה כפולה, הן של יו"ר והן של מנכ"ל, יכולה לאיים על היציבות של מגדל. בראש רשות שוק ההון מכהן כמינוי זמני עמית גל, ולא ברור אם בידיו הכח והסמכות לנקוט בצעד דרמטי ולהכניס בעל תפקיד חיצוני למגדל. יוגב ורון־טל פסלו ודחו על הסף כל אפשרות כי שיקול זה היה חלק מההחלטה של יוגב.

הרשות שוקלת פעולות נגד מגדל

האם ההתפטרות של שגיא יוגב מתפקיד מנכ"ל מגדל ביטוח תעלה את החברה על פסים של התנגשות חמורה יותר מול הרגולטור שלה, רשות שוק ההון? השבוע התפטר יוגב ובכך הפך למנהל ה־12 שעוזב את החברה מאז ששלמה אליהו רכש את השליטה בה ב־2012. גם היו"ר יפתח רון־טל עשוי להיות מודח בידי בעל השליטה בקרוב. ל"כלכליסט" נודע כי בכירים ברשות רואים בחומרה רבה את המתרחש במגדל ביטוח בימים אלו והם בוחנים את אפשרויות התגובה של הרגולטור מול החברה, כאשר כולן נשקלות. נשק יום הדין הוא מינוי נאמן למגדל ביטוח, מה שירחיק את אליהו מהחברה.