סגור

בלעדי
עסקה ראשונה תחת ווליו בייס: גדות כימיקלים רוכשת את מרקורי

גדות, שמייצרת ומפיצה כימיקלים, רכשה 73% ממרקורי, שמפיצה בישראל את מוצרי חטיבות מדעי החיים והכימיה של מרק. שווי העסקה: 70‑80 מיליון שקל. גדות רכשה את הנתח של משפחת שומרוני. המנכ"ל אורי שומרוני יישאר בתפקיד וכשותף

חיבור אסטרטגי עם ענקית התרופות מרק: גדות כימיקלים (לשעבר גדות מכליות) מבצעת רכישה ראשונה מאז עברה לשליטה של קבוצת ווליו בייס. ל"כלכליסט" נודע כי גדות רכשה 73% מחברת מרקורי מוצרי מדע ותעשייה. שווי העסקה מוערך ב־70‑80 מיליון שקל.


מרקורי, שהוקמה ב־1970, משמשת כמפיצה בישראל של מוצרי חטיבות מדעי החיים (Merck life science) והכימיה (Merck performance materials) של ענקית התרופות הבינלאומית מרק. גדות רכשה את הנתח של משפחת שומרוני, שרכשה את הבעלות על מרקורי בסוף שנות השבעים של המאה הקודמת. אורי שומרוני, שהצטרף לחברה ב־1981, מנהל אותה ויישאר בתפקיד המנכ"ל וכשותף של גדות גם לאחר הרכישה.

1 צפייה בגלריה
עופר לינצ'בסקי מנכ"ל גדות מיכליות
עופר לינצ'בסקי מנכ"ל גדות מיכליות
עופר לינצ'בסקי מנכ"ל גדות מיכליות
(צילום: אוראל כהן)

מרקורי פועלת מראש העין ומעסיקה כ־60 עובדים. היא מחזיקה במגוון רחב של רישיונות והיתרים הנדרשים לצורכי שיווק חומרים מסוכנים וחומרי גלם וחומרים פעילים לייצור תרופות. בנוסף, היא מוכרת פיגמנטים לתעשיות הקוסמטיקה והדפוס, ומוצרי מעבדה, כמו כימיקלים וריאגנטים למחקר במדעי החיים. עם לקוחות החברה נמנות אוניברסיטאות ויצרניות מוצרי קוסמטיקה מקומיות. לחברה מעל 100 לקוחות בתעשיות הפארמה, הקוסמטיקה, הדשנים, המזון, הפלסטיק ואחרות. מכירותיה מוערכות במעל 100 מיליון שקל בשנה.
עבור גדות, המנוהלת בידי עופר לינצ'בסקי, מדובר בעסקה שמרחיבה את המכירות שלה בתחום סינרגטי לפעילותה המסורתית. גדות פועלת בשני תחומים עיקריים: סחר והפצת כימיקלים ימית ויבשתית; ושירותי ייצור עבור תעשיית השמנים. עבור גדות מדובר בחיבור אסטרטגי למרק, שיכול להביא לה פעילויות נוספות מול החברה. פעילותה המרכזית של מרק הבינלאומית היא בייצור תרופות, אבל החברה הגרמנית הוותיקה מחזיקה גם בחטיבות וחברות־בנות בתחומים נוספים של מדעי החיים וייצור חומרי גלם לתעשיית האלקטרוניקה. שתיים מהתרופות המובילות שלה, רביף לטרשת נפוצה וארביטוקס לסרטן, פותחו במכון ויצמן. מרק מחזיקה בישראל כמה אתרי ייצור, שניים בירושלים, וכן ברחובות וביבנה, שעיקרם חומרים ביולוגיים למחקר ופיתוח. כמו כן החברה מפעילה מעבדת מו"פ בתחום של כימיה פיזיקלית וחממה טכנולוגית.
גדות נשלטת בידי קבוצת ווליו LBH תשתיות, שרכשה 40% ממניותיה מידי קרן טנא בשנה שעברה. העסקה בוצעה לפי שווי של 280 מיליון דולר לגדות. לרוכשת חברה קבוצת משקיעים בראשות מנורה מבטחים, הכוללת גם את הכשרה ביטוח של אלי אלעזרא, שלמה ביטוח שבשליטת משפחת שמלצר, והפמילי אופיס גורן קפיטל עם חלק מלקוחותיו.
קרן טנא נשארה עם מניות של גדות וכמוה המשקיעים שחברו עמה ב־2014 לרכישת החברה: לאומי פרטנרס, הראל, עמיתים ומנורה מבטחים. בזמנו נרכשה גדות תמורת 73.5 מיליון דולר מידי בנק דיסקונט, שמכר את מניות החברה במסגרת כינוס נכסים, לאחר נפילת חברת אמפל של יוסי מימן, שרכשה את גדות בנובמבר 2007 תמורת 550 מיליון שקל.
תחילה תכננה קרן טנא להשלים בסוף 2020 הנפקה ראשונית (IPO) של גדות בבורסה בתל אביב, לפי שווי של 350-300 מיליון דולר, אבל שוק ההון לא קיבל את השווי וההנפקה נדחתה. ניסיון נוסף להנפיק נעשה באמצעות בנק ההשקעות ג'פריס, אבל גם הוא לא יצא לפועל ובסופו של דבר נמכרה השליטה בחברה כאמור.
גדות היא חברה פרטית, שתוצאותיה הכספיות לשנת 2021 אינן ידועות עדיין. את 2020 סיימה החברה עם הכנסות של 447 מיליון דולר ורווח תפעולי של 33.3 מיליון דולר — גבוה ב־60% לעומת 2019. הרווח הנקי של גדות עמד ב־2020 על 18.3 מיליון דולר.