המדינה תגייס 12.5 מיליארד שקל באג"ח בדצמבר
המדינה תגייס 12.5 מיליארד שקל באג"ח בדצמבר
הגיוס אומנם נמוך מבנובמבר, אך צפוי להתבצע בשלושה שבועות בלבד. סמנכ"ל הבורסה: "אם תחזית הגירעון בשנה הבאה לא תוחמר, הנפקות דצמבר יעברו בצורה טובה"
העלייה החדה בגיוסי החוב של המדינה למימון הוצאות המלחמה צפויה להימשך גם בחודש דצמבר. אגף החשכ"ל במשרד האוצר פרסם בימים האחרונים את רשימת המכרזים לחודש הקרוב, וממנה עולה כי הוא מתכנן לגייס אג"ח בהיקף של 12.5 מיליארד שקל.
מדובר אומנם בירידה של 10.7% לעומת גיוסי נובמבר, שעמדו על 14 מיליארד שקל, אך זה עדיין זהו סכום גבוה משמעותית לעומת ממוצע הגיוס החודשי בחודשים שלפני פרוץ המלחמה, שעמד על 8-6 מיליארד שקל בחודש. לשם השוואה, בדצמבר 2022 גויסו 2 מיליארד שקל בלבד.
ראוי לציין כי הגיוסים בדצמבר יתבצעו על פני תקופה קצרה יותר, של שלושה שבועות בלבד, היות שלקראת סוף החודש חלה תקופת החגים בחו"ל. משום כך, בעוד בנובמבר כל הנפקה עמדה על 3.7-3.3 מיליארד שקל, בדצמבר יהיה מדובר על 4.4-3.7 מיליארד שקל בכל הנפקה, מה שעשוי להיות מאתגר יותר.
העלייה החדה בגיוסי החוב נובעת כמובן מהמלחמה. לפי תחזית בנק ישראל, עלות המלחמה עלולה להגיע ל־160 מיליארד שקל, מה שיגדיל בחדות את הגירעון, וגורם למשרד האוצר להגדיל באופן משמעותי את היקף גיוסי האג"ח.
שאלת המפתח היא האם העלייה הצפויה בגיוסי האג"ח תלחץ כלפי מעלה את תשואותיהן, מה שעלול לייקר את הוצאות המימון של המדינה, ולהשפיע על כלל מחירי האשראי במשק, שכן תשואות האג"ח מהוות בנצ'מרק למחירי כלל ההלוואות.
בינתיים, אפשר להתעודד מגיוסי נובמבר. למרות העלייה החדה בהיקף, הם עברו בצורה חלקה יחסית עם ביקושים יציבים. "הגיוסים בנובמבר עברו הרבה בצורה הכי טובה שאפשר לייחל", אומר יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר, מנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה. "היה כאן גם מזל, כי התשואות בארה"ב ירדו בצורה חדה בתוך חודש. כך, למשל, תשואות האג"ח ל־10 שנים ירדו בארה"ב מ־5% ל־4.3%, מה שנתן רוח גבית להשקעה בחוב ממשלתי ארוך בארה"ב ובישראל. כרגע, השוק מתנהל בתרחיש שיהיה כאן גירעון של 5% בשנה הבאה, והמלחמה תימשך במתכונתה הנוכחית הממוקדת בעזה. אם התסריט הזה יימשך, אז גם ההנפקות של דצמבר צפויות לעבור בצורה טובה להערכתי. אולם אם פתאום יהיה אירוע משמעותי בצפון, שיחמיר את תחזיות הגירעון לשנה הבאה, אזי תהיה לזה משמעות על היקף הגיוסים הצפוי, וזה יכול להשפיע על תוצאות ההנפקות", אומר פגוט.
פגוט מציין עוד שכאשר בוחנים את גיוסי החוב של המדינה, לא מספיק לבחון רק את היקף הגיוס, אלא גם את המח"מ שלו. החודש מתוכנן גיוס של אג"ח ממשלתיות לטווח קצר של פחות משנה בהיקף של 2.5 מיליארד שקל, שמהווה 20% מהגיוס, בעוד בחודש נובמבר הוא היווה פחות מ־15% מהגיוס.
"אין דין גיוס אג"ח ממשלתי קצר כדין גיוס אג"ח ממשלתי ארוך. הרבה יותר קל לגייס אג"ח קצר, שכן יש ביקוש טבעי עצום לאג"ח מסוג זה בנקודת הזמן הזו בכלל ובפרט מצד הקרנות הכספיות שנמצאות בפריחה", אומר פגוט ובכך רומז שהסיכוי להשלמת גיוס החוב החודש אפילו טוב יותר לעומת נובמבר. "מצד שני, אם גייסת אג"ח ממשלתיות ל־30 שנה, זה נותן שקט לתקופה ארוכה יותר. ועדיין, לטעמי האוצר עושה חכם כשהוא מגייס יותר איגרות חוב קצרות, ולא מקבע לעצמו חוב בריביות גבוהות", אומר פגוט.