סגור
שאול נאוי
שאול נאוי. טוען שנתן לאחיו את המניות ללא חתימה על הסכם כתוב (צילום: עמית שעל)

ראיון
שאול נאוי על אחיו: "אם דורי יתנצל אני מוכן לשבת איתו"

לשאול נאוי יש טענות קשות נגד אחיו, בעל השליטה בחברת האשראי החוץ־בנקאי נאוי שאותה הקימו, ושאותה עזב שאול ב־2020. מהפרת הבטחות ועד ליכולות ניהול ירודות. אבל עכשיו הוא דווקא רוצה להתפייס איתו ושואף ליצור יחד את מובילת הענף

הפרידה העסקית של האחים נאוי היתה אחת הפרידות הדרמטיות והמתוקשרות בשוק ההון הישראלי, שהגיעה גם לבית המשפט וסיפקה האשמות הדדיות פרובוקטיביות. חרף כל הדם הרע, כעת שאול נאוי רוצה להשלים עם אחיו דורי. בריאיון ל"כלכליסט", שאול נאוי מגולל לראשונה את הגרסה המלאה שלו לעימות מול אחיו ומטיח בו האשמות קשות, אבל גם יוצא בקריאה יוצאת דופן לאחיו למזג את שתי החברות הציבוריות שבשליטתם ולהשאיר את הדם הרע מאחור. אבל לפני הכל, שאול נאוי רוצה שדורי נאוי יתנצל בפני הבת שלו, שגם כלפיה העלה האשמות קשות.
עד מאי 2020 שאול ודורי נאוי שלטו יחד בחברת האשראי החוץ־בנקאית שנושאת את שמם – אחים נאוי, שאותה הקימו ב־1983. באותו מועד שאול נאוי מכר לדורי נאוי את המניות שלו בחברה, 17%, בתמורה ל־60 מיליון שקל ובדיסקאונט עמוק של 25% על מחיר השוק, מה שהביא להרמת גבות ולסימני שאלה רבים בשוק. זמן קצר לאחר מכן, שאול נאוי ביקש להחזיר את הגלגל לאחור, ודורי נאוי, שעלה להחזקה של 34% בחברה באותה העת, סירב.
"במאי 2020 דיברתי עם אחי. מסרתי לו את המניות בלי הסכם, בלי חוזה, בלי כלום", אומר שאול נאוי ומדגיש: "עד היום לא קיים חוזה או נייר. אף עורך דין לא התערב בעסקה הזו. דורי נתן לי אופציה להחזיר את המניות שלי בחזרה עד נובמבר. והאמנתי לו. פניתי אליו אחרי שבועיים וביקשתי לקבל את המניות בחזרה. הוא סירב להחזיר את המניות. הוא אמר שנעשתה עסקה ושלא מעניין אותו כלום. אף שהיינו שותפים 40 שנה".
האחים אכן היו שותפים במשך שנים רבות, אך ניכר שכיום שאול נאוי חושב שתרומתם לעסק שבנו לא היה שוויונית. "אני בניתי את כל העסקים", הוא אומר. "הוא מעולם לא הביא שום עסק. אני למעשה עשיתי את ההנפקה ראשונה בתחום האשראי החוץ־בנקאי שהצליחה מאוד". ואכן, אחים נאוי היתה לחברה הציבורית הראשונה בתחום כשהונפקה בבורסת ת"א בשנת 2011. "אחי התנגד בזמנו בכל תוקף להנפקה, והיו לי ויכוחים מרים איתו. בסוף הוכח שצדקתי. החברה פרחה, והרווחנו הרבה כסף".
זמן קצר לאחר מסירת המניות משאול נאוי לדורי נאוי, באפריל 2021, אחים נאוי, שהיתה כבר בשליטתו הבלעדית של דורי נאוי, הגישה תביעה נגד שאול נאוי בטענה שהקים חברה מתחרה בשם יעקב פיננסים, בזמן שהוא עוד עבד באחים נאוי, ואף גנב לקוחות ופעל בניגוד לחובת הצינון שלו. לדברי שאול נאוי, "כשהבנתי אחרי תקופה שאני לא אוכל לחזור לחברה, למרות פניות רבות של אנשים מכובדים שאת כולם דורי דחה, החלטתי בעקבות עצה של רופא לחזור לשוק. הרופא אמר שאם אני לא אעבוד, החיים שלי יתקצרו. לתדהמתי, אחרי שהתחלתי לעבוד, דורי הגיש נגדי תביעה ונגד הבת שלי, שזה הדבר הכי חמור שיש, בטענה שאסור לי להתחרות בו. ובכלל לא התחריתי. נתתי בסך הכל שלוש הלוואות מחברה פרטית שלי ללקוחות שלא לקחו הלוואות סולו מאחים נאוי מעולם. ככה שלא נגרם נזק לחברת אחים נאוי".
זה עדיין להתחרות בחברה שאתה הקמת. אתה לא יכול להגיד שזה לא המצב. זו היתממות.
"אם דורי היה פונה אליי ואומר שנגרם לו נזק לפני שהוא הלך לתביעה, הייתי מסדר איתו את הכל בלי שום בעיה. הייתי אפילו מחזיר לו את כל העמלות שגביתי. במקום זה הוא בחר לדרוך עליי, לתבוע אותי ולתבוע את האחיינית שלו. אלו דברים חמורים מאוד שאני לא חושב שתהיה עליהם סליחה אי פעם".
שאול נאוי גם אומר שהוא עתיד לתבוע את אחיו בעצמו. "השקרים האלו שלו מובילים אותי לעוד דבר שבגללו החלטתי למסור לו אז את המניות. הוא הודיע לבורסה שהוא עוזב את הארץ למיאמי. זה היה בינואר 2020, ארבעה חודשים לפני שמסרתי לו את המניות. ואז, אחרי שמסרתי לו את המניות, הוא הודיע לבורסה שהוא נשאר. זה נעשה נבלה, ועל זה תוגש תביעה בקרוב".
שאול נאוי, לטענתו, החליט להקים את החברה החדשה תוך כדי האירוע. ובסופו של דבר, התביעה שהגיש נגדו דורי הסתיימה בפשרה שבמסגרתה שאול שילם לאחים נאוי 2 מיליון שקל. לפי שאול, אין להסיק מכך שהוא מודה במעשים המיוחסים לו. לפי הגרסה שלו, "תוך כדי התביעה, גילעד אלטשולר, שהוא חבר טוב הרבה שנים, ושבהובלתו אלטשולר שחם החזיקה נתח משמעותי של מניות באחים נאוי, רצה להיכנס ליעקב פיננסים, לבקשתי. הוא אמר שהוא מוכן. שהוא מאמין בי. אבל שהוא לא יכול לעשות את זה כל זמן שיש את התביעה הזו. בגלל זה נאלצתי להתפשר כמה שיותר מהר. עשיתי את זה בחודש כדי שאלטשולר ייכנס לחברה, וכבר תכננתי להנפיק בבורסה באותה העת. ההתפשרות שלי גרמה לי נזק של 4 מיליון שקל. שילמתי פיצוי של 1.8 מיליון שקל לחברה, ועוד 2.2 מיליון שקל לעורך דין שלי, דורי קלגסבלד. את כתב התביעה אפילו לא קראתי. הדבר הכי כואב זה שהוא תבע את הבת שלי נוי, שעבדה גם היא באחים נאוי. אני חושב שדורי עשה דברים חמורים מאוד". ואכן, יעקב פיננסים הונפקה בבורסה במרץ 2022 לפי שווי של 440 מיליון שקל, תוך שהיא מגייסת 88 מיליון שקל, כשאלטשולר שחם נכנסה לחברה עוד קודם לכן. כיום החברה נסחרת בשווי של 250 מיליון שקל.
שאול נאוי לא מסתיר את אי־ההערכה המקצועית שלו לאחיו. "אם לא היה לו את שחר אושרי כיו"ר, החברה הזו היתה מגיעה לדעתי למקומות אחרים עם איך שהוא מנהל אותה. אני לא יכול לפרט, ואני לא אומר שהיא היתה מגיעה לחדלות פירעון חלילה, אבל למקומות אחרים".
לפי שאול נאוי, דורי נאוי "עשה טעות קלאסית, כמו זו של נוחי דנקנר. הוא התחיל לקנות את המניות של עצמו. רכש עוד 22% ב־150 מיליון שקל. והוא התחייב בעשרות מיליוני שקלים למערכת הבנקאית בשביל זה. אני לא הייתי נותן לו לעשות דבר כזה. הוא עשה טעות מאוד גדולה, בייחוד עכשיו כשקשה לחלק דיבידנד. אבל דורי אוהב להמר. בשנת 2008, למשל, הוא קנה מניות של טאואר בעשרות מיליוני שקלים. בערך 60 מיליון שקל. המניות האלו נפלו והגיעו לשווי של 5 מיליון שקל. דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים היום, שהיה אז מנכ"ל בנק איגוד, זימן אותי אליו וביקש שאני אעזור. כמובן שנרתמתי לעזור לאחי. לא ידעתי שהוא קנה מניות בסכום כזה. קוטלר הסביר לי את המצב, ואמרתי שאני מוכן לשעבד את כל העודפים של אחים נאוי, שהיתה אז חברת פרטית, שלא משועבדים לבנקים בשביל ההלוואה של דורי. לקח לו 13 שנים להשאיר את זה מאחוריו והוא אפילו לא הודה לי. זה נעלם מזיכרונו. אבל לא מזיכרוני".
עוד מוסיף שאול נאוי כי "אני חושב שהנסיעות של דורי למיאמי, שם הוא שהה 6-5 חודשים בשנה, פגעו בי קשה. היה לי קשה לנהל לבד חברה בסדר הגודל של אחים נאוי. זה הרס את השותפות בינינו. הערתי לו, והערתי לו והערתי לו. אבל הוא נסע לשם כי הוא רצה לבלות ולהינות מהחיים, והשאיר את אחיו שיעבוד כמו חמור מהבוקר עד הלילה. בנוסף, הוא מעסיק את הילדים שלו בחברה. אני חושב שהילדים לא תורמים לחברה באופן שמצדיק את השכר שהם מקבלים".
גם אתה מעסיק את הילדים שלך.
"רק את הבת שלי. הבן שלי מסתובב פה ולא מקבל משכורת".
עם כל זאת, שאול נאוי דווקא מחפש את הדרך להתפייס עם אחיו. "אני לא איש שנוטר ונוקם. אני נותן פתח. אם דורי יבוא ויתנצל בפני הבת שלי, אני מוכן לשבת ולדבר איתו. זה הדבר היחיד שאני מבקש ממנו עכשיו. היא סבלה מאוד וחששה שלא בצדק שעומדים לקחת לה את הרישיון שלה כעורכת דין בגלל ההמצאות שהוא כתב עליה. אני מוכן לדבר איתו ואני חושב שכדאי לו לדבר איתי".
לשאול נאוי יש אפילו הצעה עסקית לאחיו - מיזוג. "שדורי יסע למיאמי, נאחד את שתי החברות, שחר ישאר יו"ר, אני אבוא עם הצוות שלי ונעשה חברה גדולה וטובה. אנחנו נקנה מניות כדי שנגיע לשותפות שווה". את הדברים האלו אומר שאול נאוי משום שנאוי, שבה דורי נאוי מחזיק כיום 55.8%, נסחרת בשווי גבוה משמעותית מיעקב פיננסים – כ־720 מיליון שקל.
למה שהוא יסכים לדבר כזה?
"הוא קצת במצוקה. הוא פרנואיד".
למה אתה בעצם מדבר עכשיו, פותח הכל ובסוף מציע לאח שלך להתמזג?
"אני רוצה לנסות לפרוק הכל. אני בן 70. אני לא רוצה לשמוע יותר את הדבר הזה. אם הוא רוצה להשלים, שיבוא".
לשאול נאוי יש גם בטן מלאה על תעשיית האשראי החוץ־בנקאי בישראל, שסובלת כעת מסנטימנט שלילי נוכח עליית הריבית, קריסה של חברות בענף, המלחמה, וקודם לכן ההפיכה המשטרית - מה שהוביל לירידה חדה במניות של רבות מהן. לפי שאול נאוי, הענף סובל מ"גורמים לא מקצועיים שנכנסו לשוק ולקחו סיכונים שונים ומשונים כדי להשיג תשואות". לדבריו, "הגורם הראשי זה שוק ההון, שסיפק לאשראי החוץ־בנקאי הרבה כסף בצורה של אג"ח, תוך שהמוסדיים תופסים במידה רבה את המקום של הבנקים כמקור המימון של החברות האלו".
לפי שאול נאוי, "יש היום חברות שבאיזשהו שלב יהיה להם קשה יותר. אני לא אומר שהן יפלו, אבל יהיה להן קשה יותר. המשבר בענף הנדל"ן החל עוד לפני המלחמה. חברות ש־40%-50% מהתיק שלהן מוקדש לענף הזה, יתקלו בקושי גדול. הלווים יתקשו להחזיר את האשראי. החברות האלו אמנם קיבלו בטוחות בדמות נכסים או קרקעות, אבל הבטוחות האלה זה כמה פאטה מורגנה במדבר. מתקרבים לבטוחה, והיא נעלמת, כי נתנו יותר מדי כסף עבור אותה בטוחה. לממש בטוחה לוקח הרבה זמן כשזה בהסכמה, והכל קשה יותר אם זה לא נעשה בהסכמה". לפי שאול נאוי "פרדוקסלית, הבטוחות הכשילו את חברות האשראי החוץ־בנקאי, כי אם לא היו בטוחות, היו נותנים פחות כסף. ככה אתה רואה מצב שבו, נגיד, לקחו שני בניינים באלנבי בת"א, ששווים יחד 50 מיליון שקל, וכנגדם קיבלו הלוואה של 60 מיליון שקל. אבל היום אי אפשר למכור את הבניינים האלו, גם לא ב־35 מיליון שקל. יש לווים שלא מסוגלים לשלם אפילו את הריבית. גם חברות נדל"ן מניב מתקשות להחזיר ריבית של 9%".
לדברי שאול נאוי, הוא תמיד הסתמך על המערכת הבנקאית, ולרוב נטל הלוואות קצרות. "היום אנשים צעירים, שלא חוו מפולות, נכנסים לענף. הם ראו לנגד עיניהם רק דבר אחד – ריבית נמוכה. הם חשבו שזה קל. פשוט לתת הלוואות בריבית גבוהה יותר. אבל לא הייתה להם יכולת רצינית לנתח את הלווים, ואז יש הפרשות – חלקן לא גלויות כי לא מדווחים עליהן. הם לא במצב של הבנקים שיודעים לקחת בטוחות של 130 שקל על כל 100 שקל של הלוואה. בסוף יהיו פה לא מעט דיפולטים".
יש חברות ספציפיות שאתה רוצה להתייחס אליהן?
"גמא שבשליטת הפניקס – יציבה מאוד. היא תיתן תשואות טובות ומנהלים אותה אנשים נבונים. לפנינסולה יש בעל שליטה חזק – בית ההשקעות מיטב. היא נוהלה בעבר על ידי מיכה אבני, שטוב עשה שפרש. הוא כבר הגיע למצב שהוא לא אוהב את העבודה ולא עושה אותה. אני לא מכיר את מי שמנהל היום את החברה, אבל היא צריכה להתרכז יותר במימון קלאסי וניכיון צ'קים אמיתי. אולי אין לה מספיק אנשים שיודעים לעשות את זה. הנדל"ן שמשועבד לה יעיק עליה".
לפי שאול נאוי, אחים נאוי, שמנוהלת על ידי אחיו "עובדים אחרת. הם החליטו ללכת על שעבודים של עודפים של קבלנים, שאני לא מבין מה הם שווים ביום פקודה, כשהקבלן נכנס לצרות. כשהוא יקרוס, לא ישאר מהבטוחות האלה כלום. זה סיכון גדול מאוד". שאול נאוי מוסיף כי "לתת הלוואות בסכומים של מעל 50 מיליון שקל בהלוואה בודדת לא מתאים לחברות מימון, גדולות ככל שיהיו. זה מתאים למערכת הבנקאית. לקחת מיליארד שקל ולחלק ל־7-8 לווים נראה לי לא נכון ולא הגיוני. זה מסוכן".
לדברי שאול נאוי "אני בעד מימון לזמן קצר. אני לא הנפקתי אג"ח כי זה לא מתאים לחברות אשראי חוץ־בנקאי. כשאתה מגייס אג"ח, בבת אחת אתה מקבל 200 מיליון שקל, ומתחיל לשלם ריבית מהיום הראשון, אבל לוקח זמן לפזר את הכסף. ואז מתרחשים אסונות והכל משתבש". שאול נאוי מדגיש כי "העמידה מול המערכת הבנקאית מקנה לך יתרונות רבים אם אתה אדם הגון וישר. לא יושבים לך 40-30 אנשים בחדר עם נציגות אג"ח שמתחילה לצעוק. אני מציע למי שיש לו אג"ח בתחום הזה לנסות להיפטר מהם כמה שיותר מהר. כל הדבר הזה של לקחת הלוואות לזמן ארוך באג"ח בתחום שלנו הוא פסול בעיניי".
אתה מלא ביקורת כלפי כולם, אבל אתה לא סובל מדיפולטים?
"יש לי תיק אשראי של 1.6 מיליארד שקל ואין לי כמעט דיפולטים. אני נותן הלוואות קצרות לנדל"ן. לא מתעסק בטווח ארוך. אם הלוויתי למישהו 2 מיליון שקל, הם יחזרו ב־12 תשלומים. ואני לא רוצה שעבודים. אני רוצה שהרכבת תצפור ותצא מהתחנה. ללקוחות הכי גדולים שלי אני מלווה עד 20 מיליון שקל. יש כמה שקיבלו מעבר לסכום הזה, אולי ארבעה".
ועדיין, המניה שלך ירדה עם כל החברות השוק, באגרסיביות. אז אולי השוק לא חושב שאתה עושה את הדברים אחרת?
"את מי זה מעניין? ב-2022 הרווחתי 50 מיליון שקל".
מדורי נאוי וחברת אחים נאוי לא התקבלה תגובה לדברים.