סגור
מימין גלעד אלטשולר מלחמת עזה כוח צה"ל בגבול עזה
גילעד אלטשולר. "אין דרמה או כשל שוק במחירים, שמהווה הזדמנות מיוחדת" (צילומים: אוראל כהן AP/Erik Marmor)

ריאיון
גילעד אלטשולר: "התגובה המתונה בשוק היא גם כי גודל האירוע עוד לא נתפס"

המנכ"ל המשותף של בית ההשקעות אלטשולר שחם זועם על תפקוד הממשלה ומנגד מחמיא לשוק על ההתנהגות הבוגרת; לדבריו, האפשרות להתלקחות בגבול הצפון לא מגולמת עדיין במחירים בשוק; ולאור הלחצים הגדולים הצפויים על תקציב המדינה, הוא קיצר מח"מ באג"ח בישראל - והאריך בחו"ל

"אני בדרך כלל אופטימי מאוד, אבל קשה להיות במצב הזה", כך אמר בשיחה עם "כלכליסט" גילעד אלטשולר, המייסד והמנכ"ל המשותף של בית ההשקעות אלטשולר שחם. "אין לי אופטימיות גדולה לגבי שוק ההון המקומי, בגלל ההתנהלות האיומה של המדינה והממשלה. הייתי בטוח שמיד עם תחילת האירוע בני גנץ ובנימין נתניהו יסגרו על ממשלת אחדות בתוך חמש דקות. כששמעתי ברדיו ששני עורכי הדין שלהם אמורים להיפגש, קיבלתי בחילה. למרות האירוע הנורא הזה, הם עדיין בעולם של השטיקים והמריבות הקטנות - ולא מבינים את גודל השעה. אתה גם רואה את מנכ"ל משרד ראש הממשלה (יוסי שלי — ע"א), שכתב בהודעה למישהו בשעה כזו 'תאכל את הלב', ואתה אומר לעצמך 'מי אלה האנשים שמנהלים אותנו? איזו הנהגה יש פה?', זה בעייתי מאוד", אמר אלטשולר.
אלטשולר זועם לא רק על גודל המחדל של אירועי 7 באוקטובר, אלא גם על הדברים שהולכים ומתגלים מאז החלה המלחמה בבוקר אותה שבת: "אני שומע שאין אפודים קרמיים. בכל פעם שיש מבצע בעזה אומרים שאין אפודים קרמיים. כמה אפשר לשמוע את זה? איך לא קנו עד עכשיו? אני לא מבין, יש תקציב ביטחון ענק, יש כספים קואליציוניים רבים, ואין אפודים קרמיים? הציבור הוא שצריך לתרום דבר כזה? איך זה יכול להיות?", ממשיך אלטשולר.
למרות התחושות הקשות, אלטשולר משוכנע שהמערכה תסתיים בניצחון ישראלי: "יש פה עם מדהים ואנשים סופר־איכותיים, ואין דברים כאלה בעולם. בשעה הקשה הזו ראינו את התגייסות העם כולו, למרות התפקוד הלקוי של הממשלה. לכן אני מאמין שנתגבר על הצרה הזו, ונמשיך לצעוד קדימה, בזכות העם. הממשלה לא תעזור — אני רק מקווה שהיא לא תפריע".
בינתיים נראה כי הבורסה בת"א מגיבה לאירועים הדרמטיים באופן מתון יחסית. אמנם ביום ראשון שעבר — יום המסחר הראשון לאחר מתקפת החמאס — מדד ת"א־35 צלל ב־6.5%, אולם מאז מפגין שוק המניות יציבות יחסית. גם שוק איגרות החוב סיים את שבוע המסחר בצורה חיובית, לאחר שנודע כי נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון ימשיך בתפקידו לפחות עד תום הלחימה.
"השוק מתנהג בצורה בוגרת מאוד, והתגובה בשווקים מתונה מאוד. אנחנו לא רואים פדיונות ענק בקרנות ולא בריחה של אנשים מקופות הגמל. התגובה להפיכה המשפטית היתה קשה הרבה יותר, וראינו יציאת כספים משמעותית יותר. יכול להיות שזה נובע מהעובדה שהוקמה ממשלת אחדות, ומההבנה שהשיח עכשיו ישתנה — שמהתעסקות בטפל יעברו לעסוק בעיקר. המשקיעים גם רואים ומרגישים את האמינות שמשדר בנק ישראל, וזה מתבטא בעיקר בשוק האג"ח. אבל לדעתי, התגובה המתונה נובעת בחלקה מכך שעוד לא קולטים את גודל האירוע שמתרחש פה. התרגלנו ב־20 השנים האחרונות לכל מיני סבבים כאלה ואחרים, שנגמרים בתוך שבועיים־שלושה ואז חוזרים לשגרה. עכשיו אנחנו הולכים למשהו אחר", אומר אלטשולר.
למה אתה מתכוון?
"צריך להביא בחשבון שיש סיכון לא מבוטל לפתיחת חזית גם מול החיזבאללה, וזו כבר אופרה אחרת. אני לא יודע מה ההסתברות לכך, אבל זה לא מגולם במחירים בשוק היום. אם זה יקרה, השווקים יהיו הדבר האחרון שיטריד אותנו".
הארכת כהונת הנגיד הובילה לתגובה חיובית ושידרה יציבות. מה עוד אפשר לעשות כדי לייצב את השווקים?
"הארכת כהונת הנגיד היא נקודת אור בחושך הזה. אבל כדי לעשות שינוי אמיתי, צריך להחליף את אנשי הביצוע. צריך להביא בולדוזרים שיתחילו להזיז דברים. כרגע מכהנים בתפקידי המפתח — כמו מנכ"ל משרד ראש הממשלה — חברים ומקורבים, ולא אנשי ביצוע. צריך להחליף את האנשים האלה, שפשוט לא מתפקדים, ולמנות במקומם ביצועיסטים שבאמת רוצים לעשות — לא רק להשמיע ססמאות וקשקושים, ולהשיג כמה קולות במרכז הליכוד. בזמן שגופי השלטון לא זזים, יש פה עם נפלא שעושה דברים במהירות בזק. כשרוצים אפשר לחולל שינויים במהירות".
מה יהיו ההשלכות על הכלכלה?
"ברור שהגירעון הולך להיות מטורף, ועוד לפני שהכל התחיל הגירעון קפץ. ברור שיהיו הוצאות עתק על שיקום ותמיכה בעסקים. יכול להיות שהאמריקאים יגדילו את הסיוע, אבל ברור שהתקציב ייפרץ בענק. השאלה היא אם יקצצו במקומות שלא קשורים לעניינים הקואליציוניים,והציבור שוב יסבול".
איך משפיעים האירועים על ניהול ההשקעות שלכם?
"המשק חצי מושבת, ההכנסות ממסים יירדו, העומס על התקציב יהיה משמעותי ועיקר ההשפעה היא בשוק האג"ח המקומי. הלחצים על תקציב המדינה יהיו גדולים מאוד, לכן אנחנו מקצרים מח"מ באג"ח בישראל, ובמקביל הארכנו אותו באג"ח בחו"ל. מעבר לזה השארנו פרופורציה יחסית גבוהה של יותר מ־20% בדולר — גבוה באופן משמעותי לעומת השנים האחרונות. כל השוק המוסדי עשה את זה עוד לפני המלחמה. דווקא על שוק המניות ההשפעה מוגבלת יותר. ברור שחברות ייפגעו והיקף העסקים יירד, אבל לא בטוח שזה יהיה דרמטי. ההשפעה העיקרית תהיה על שוק האג"ח קדימה".
הירידות בשבוע שעבר הן לא הזדמנות למוסדיים להגדיל חשיפה לשוק המניות המקומי?
"נכון שהבורסה ירדה ביום ראשון ב־6.5%, וזה לא נעים, אבל בסופו של דבר המחירים חזרו לרמתם לפני חודש וחצי. לא כמו בימי הקורונה, כשהשווקים נפלו ב־30% בתוך זמן קצר. גם באג"ח הקונצרניות המרווחים לא נפתחו, כך שאין דרמה או כשל שוק במחירים, שמהווה הזדמנות מיוחדת".
האם יהיו, להערכתך, השלכות ארוכות טווח על השקעות המוסדיים בעקבות המלחמה? אולי יגדילו השקעות בישראל, כדי לתמוך בכלכלה ובשיקומה?
"בסופו של דבר אנחנו מנהלים את ההשקעות בשביל החוסכים שלנו, והם רוצים לראות את השורה התחתונה ואת מה שאנחנו משיגים להם. לכן אין מקום לשיקולים 'פטריוטיים'. השיקול שלנו בהשקעות הוא להניב תשואה טובה לחוסכים, כדי שיהיה להם יותר כסף כשייצאו לפנסיה".