סגור
רני צים ו חי גאליס
מימין: רני צים וחי גאליס (צילומים: עמית שעל, קרן בנק)

הנסיגה של ביג מרכישת הקניון בירכא חושפת את הבטן הרכה של רני צים

ביג לא תרכוש קניון של רני צים בירכא, משום שלא הגיעה להסכמות על חוזה שכירות חדש לקרקע שעליה בנוי הנכס ; כעת בכוונת רני צים לנסות למכור את הנכס לגורם אחר

רני צים מרכזי קניות תיאלץ לחפש רוכש אחר למרכז המסחרי SEVEN בירכא. אתמול הודיעה ביג שלא תרכוש מידי רני צים את המרכז משום שלא הגיעה להסכמות עם בעלי הקרקע שעליה הוא ממוקם בנוגע להסכם שכירות חדש.
ביולי דיווחה רני צים מרכזי קניות, חברת הנדל"ן המניב שבשליטת (45.3%) רני צים, על מזכר עקרונות למכירת SEVEN לביג תמורת כ־97 מיליון שקל, מעט מתחת לשווי הנכס בספרים.
הקניון, בשטח של 7,200 מ"ר, נפתח ב־2018 בהשקעה של 37 מיליון שקל ושוויו בספרים הוא 100 מיליון שקל. רני צים אינה בעלת הקרקע, אלא שוכרת אותה מבעלים פרטיים. מכירתו לביג הותנתה בהשלמת בדיקת נאותות על ידיה ובחתימה על הסכם שכירות חדש שלה מול בעלי הקרקע.
אך אתמול הודיעה כאמור ביג על ביטול הרכישה מכיוון שלא הצליחה להגיע להסכמות עם בעלי הקרקע. כעת בכוונת רני צים לנסות למכור את הנכס לגורם אחר.
ביטול המכירה פוגע במאמציה של רני צים להקטין את היקף חובותיה. נכון לסוף יוני, החוב הפיננסי שלה הגיע ל־1.7 מיליארד שקל והמינוף ל־71%. בחודש מרץ היא יצאה בתוכנית למימוש נכסים ב־700 מיליון שקל במטרה להוריד את המינוף עד לסוף השנה ל־65% וב־2025 ל־60%.
כחלק מכך, באפריל היא מכרה לאאורה את החזקותיה בחברת ייזום הנדל"ן מגידו תמורת 280 מיליון שקל. במאי היא התקשרה עם דורסל למכירת 50% מזכויותיה במרכז המסחרי במעלות ב־121 מיליון שקל.
רני צים מפעילה כיום 12 נכסים מניבים. הנכס בירכא, ביחד עם שלושה נוספים שאותם היא מפעילה במגזר הערבי, באום אל־פחם, טירה וטייבה, מופעלים מכוח הסכמי שכירות עם בעלי הקרקע, ולא מצויים בבעלותה. במסגרת ההתקשרות, רני צים שוכרת מהם את הקרקע ל־25 שנים, בתוספת אופציה לתקופה דומה נוספת.
אם בעל הקרקע בוחר שלא להאריך את האופציה, הוא נדרש לשלם לרני צים בהתאם לשווי הנכס, בעוד בסיום תקופת השכירות ותקופת האופציה עובר הנכס לידיו ללא תמורה. בנכסיה במגזר היהודי מחזיקה רני צים בקרקע עצמה.
ביטולה של עסקת ביג מגיע שבוע לאחר הודעתם של בעל השליטה, רני צים עצמו, ושל חברת הנדל"ן בית הזהב על דחייה נוספת, עד ל־17 בנובמבר, להתקיימות התנאים למימוש האופציה שקיבלה בית הזהב לרכישת 16% ממניות החברה מידי צים. בספטמבר התקשרו הצדדים, ובית הזהב רכשה 9% מהמניות בתמורה ל־36 מיליון שקל, וקיבלה את האופציה להלן, שביכולתה לממש בתמורה ל־74 מיליון שקל נוספים.
התמורה הכוללת עשויה לעלות ב־15 מיליון שקל נוספים, בהתאם להתקיימות תנאים שונים. מימוש האופציה הותנה בהשלמת הליך לשינוי הקובננטים של צים מול בעלי האג"ח של החברה ומול הבנקים שמימנו עבורו את רכישת מניותיו במקור, כדי שהשליטה המשותפת עם בית הזהב לא תייצר עילה לפירעון מיידי של חובותיו כלפיהם. בתקופת הביניים אמורה בית הזהב לערוך בדיקת נאותות לחברה.
אם ההליך לא יעלה יפה, בית הזהב קיבלה אופציה לחייב את צים לרכוש ממנה נתח מהמניות בחזרה, באופן שיביא אותה להחזקה של 4.99% בחברה. שיעור החזקה זה מוריד אותה מתחת לרף של בעלי עניין ויאפשר לה למכור את המניות בשוק מבלי שאיש יידע על כך.
בית הזהב, שבשליטת משפחת רובינשטיין ויונל כהן, מנכ"ל מגדל ביטוח לשעבר (61% יחד), פועלת בתחום ניהול ותפעול בתי דיור מוגן בישראל, ומחזיקה כיום בית דיור מוגן יחיד בתל אביב.