סגור
סולאראדג' חוגגת הנפקה בנאסד"ק
הנפקת סולאראדג' בנאסד"ק. האופטימיות חלפה (צילום: nasdaq)

הצלילה במניה והפיטורים שבדרך: סולאראדג' לא רואה את האור

חברת האנרגיה המתחדשת, שבינואר פיטרה כ־900 עובדים, צפויה להודיע על פיטורי מאות עובדים נוספים. סולאראדג', שלפני כשנתיים נסחרה בשווי שיא של כ־20 מיליארד דולר, והייתה הישראלית הראשונה ב־S&P 500, מחקה כ־90% מאז 

האם גל נוסף של פיטורים יצליח לבלום את הסחרור שבו נמצאת סולאראדג' הישראלית, שהיתה בעבר הלא רחוק החברה הישראלית בעלת שווי השוק הגבוה ביותר? ככל הנראה, בשבוע הקרוב צפויה חברת האנרגיה המתחדשת הישראלית להודיע על פיטורי מאות עובדים. לא ידוע בשלב זה כמה עובדים יפוטרו בישראל וכמה עובדים יפוטרו בחו"ל. מדובר בגל הפיטורים השני של החברה השנה, לאחר שבינואר פיטרה 900 עובדים, שהיוו כ־16% מכוח האדם בחברה. באותו הגל פוטרו 550 עובדים בישראל.
הפיטורים נעשים בניסיון להתגבר על המשבר שאליו נקלעה החברה בשנה האחרונה, שממנו היא מתקשה להתאושש. מינואר צנחה מניית סולאראדג' ב־68% בבורסת נאסד"ק שבה היא נסחרת, וב־12 החודשים האחרונים צללה ב־88.3%. זאת, בזמן שמדד נאסד"ק עלה באותה תקופה בכ־32.2%. כיום שווי השוק של סולאראדג' עומד על 1.8 מיליארד דולר בלבד, רחוק מאוד מהשיא של 20 מיליארד דולר, אליו הגיעה באוגוסט 2022, אז הפכה להחברה הישראלית בעלת שווי השוק הגבוה ביותר. בזכות השווי הגבוה, סולאראדג' גם היתה הישראלית הראשונה והיחידה להיכנס למדד S&P 500 היוקרתי בדצמבר 2021. בשל הקריסה במניה, שנתיים לאחר מכן היא נפלטה ממנו. סולאראדג' הוקמה ב־2006 על ידי חמישה יוצאי חיל המודיעין: גיא סלע, ליאור הנדלסמן, יואב גלין, מאיר אדסט ועמיר פישלוב. ב־2015 החברה הונפקה בנאסד"ק לפי שווי של 704 מיליון דולר.
סולאראדג' מייצרת מגוון מוצרים לשוק הביתי והמוסדי. בין היתר, החברה מייצרת מערכות אופטימיזציה למערכות סולאריות – כלומר, ממירים שמאפשרים לנצל בצורה יוֳתר טובה את החשמל המופק מהפאנלים הסולאריים. במהלך יום המסחר אתמול, מניית סולאראדג' קפצה ב־6%, כך שהמשקיעים קיבלו בחיוב את הידיעה על הפיטורים הצפויים, הגם שאלו טרם אושרו רשמית על ידי החברה.
המשבר של החברה נגרם משתי סיבות מרכזיות. הסיבה הראשונה היא עליות הריבית בארה"ב, שפגעו בכדאיות הכלכלית של התקנות מערכות סולאריות על גגות בארה"ב. הסיבה השנייה היא הצטברות מלאים של מוצרי החברה במחסנים באירופה, לאחר גל של הזמנות עם תחילת המלחמה באוקראינה.
סולאראדג' מוכרת את המערכות שלה בארה"ב הן לחברות אנרגיה מתחדשת שמקימות פרויקטים גדולים, והן ללקוחות פרטיים, שמתקינים מערכת סולארית על גג הבית שלהם. הריבית היא שחקן מפתח בשוק, משום שחברות האנרגיה המתחדשת נוהגות להקים פרויקטים במימון של כ־80%, בשל העלויות הגבוהות של כל פרויקט. גם הלקוחות הפרטיים נוהגים לממן את הקמת המערכת הביתית באמצעות אשראי. את ההלוואות מחזירים הלקוחות הביתיים באמצעות מכירת עודפי החשמל שמייצרת המערכת שלהם לרשת החשמל הארצית. לכן, כשהריבית עלתה, הנטל על מקימי המערכות הסולאריות גדל בצורה משמעותית.
מאז אמצע 2022 ועד היום הריבית בארה"ב זינקה בצורה דרמטית, משיעור אפסי ל־5.5%. מכיוון שמחצית מהפעילות הסולארית של סולאראדג' היא בארה"ב, הדבר משמעותי מאוד עבורה, שכן הביקוש למערכות סולאריות צנח דרמטית ואיתו גם הביקוש לפתרונות אופטימיזציה וניהול מערכות, כמו אלו שמייצרת סולאראדג'.
בסוף 2023 עלו הציפיות בשוק להורדת ריבית על ידי הבנק הפדרלי, מה שהיה עשוי להוות סמן חיובי עבור החברה. אך ציפיות אלה הוחלפו בהמשך בהערכה כי קצב הורדות הריבית יהיה נמוך ואיטי בהרבה, מה שהוביל להמשך קשייה של החברה.
בנוסף לנטל הריבית, ב־2023 נכנסו לתוקף תקנות חדשות בקליפורניה שהפחיתו את התעריף שמקבלים בעלי מערכות סולאריות פרטיים בעד 75%. הדבר פגע גם כן בביקוש למערכות האלו. מדובר על מערכות סולאריות נטולות מתקני אגירה. סולאראדג' מוכרת גם מתקנים כאלה, אך אלו לא נפוצים בקרב לקוחות פרטיים בשל המחיר שלהם.
באירופה - שוק יעד משמעותי עבור סולאראדג' - עם פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022, שהובילה לזינוק במחירי האנרגיה המסורתית, הביקוש לאנרגיה מתחדשת זינק. בהתאם, רבים הצטיידו בצורה מסיבית בציוד להקמת מתקנים סולאריים. הדבר הוביל להצטברות מלאים משמעותית, מה שהוביל לירידה בהזמנות מסולאראדג'.
2 צפייה בגלריה
מוסף שבועי 18.2.21 ציבי לנדו מנכ"ל סולאראדג
מוסף שבועי 18.2.21 ציבי לנדו מנכ"ל סולאראדג
צבי לנדו, מנכ"ל סולאראדג'. המנייה עלתה ב־6% בתגובה לדיווח על הפיטורים הצפויים
(צילום: עמית שעל)
הכנסות החברה ברבעון הראשון של 2024 צנחו ב־79% והסתכמו ב־204 מיליון דולר. החברה סיימה אותו עם הפסד של 108.6 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של 174.5 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2023. ההפסד למניה ברבעון הראשון עמד על 1.9 דולר, ירידה חדה יותר מההערכות האנליסטים, שצפו הפסד של 1.57 דולר. זאת, לעומת רווח של 2.9 דולר למניה ברבעון המקביל אשתקד. את הרבעון הרביעי של שנת 2023 סיימה עם הפסד של 162.4 מיליון דולר לעומת רווח של 21 מיליון דולר ברבעון המקביל.
בחודש שעבר ביצעה החברה הנפקה של אג"ח להמרה בהיקף של 300 מיליון דולר (שעשוי לעלות ל־345 מיליון דולר, במידה שהמשתתפים בהנפקה ירכשו אג"ח נוספות שהוצעו להם) ובריבית שנתית של 2.25% המיועדות לפירעון בשנת 2029. תמורת ההנפקה מיועדת לשמש לרכישת חלק מסדרת אג"ח להמרה קיימת, שפירעונה צפוי ב־2025, ושהסבירות להמרתה נמוכה מאוד לאור נפילת שווי המניה.
המשקיעים הגיבו בשלילה להנפקה ומניית סולאראדג' נפלה באותו היום ב־20%. בשבוע שעבר דיווחה סולאראדג' על פרישת סמנכ"ל הכספים רונן פייר, לאחר 14 שנה בתפקיד. במקומו של פייר, שימשיך בתפקיד בשלושת החודשים הקרובים, ייכנס אריאל פורת, המכהן כמנהל אירופה בחברת סימנס.
בסולאראדג' סירבו להגיב לדברים.