סגור
שקל שקלים שטרות אילוסטרציה
שטרות שקלים (צילום: REUTERS/Nir Elias/Illustration/File Photo)

הדולר על 3.85 שקלים; ברוסיה - המטבע נגע ב-100 רובל לדולר

הדולר מתחזק בכ-0.5% ביחס ליציג אתמול; מזרחי טפחות: "התגובתיות של שוק המט"ח המקומי לאירועים בארץ ובחו"ל גדלה מאוד, ולכן גם התנדתיות שלו גדלה". המטבע הרוסי הגיע לשער שבאוגוסט הוביל לכינוס חירום של בכירי הבנק המרכזי במדינה ולהעלאת ריבית

הדולר מתחזק הבוקר בשווקים הבינלאומיים ומטפס לשיא של כמעט שנה מול סל המטבעות. זאת כשברקע נתוני מאקרו חזקים בארה"ב חיזקו את ההערכות שהפדרל ריזרב ישמור על שיעורי ריבית גבוהים לתקופה ממושכת יותר מהציפיות המוקדמות.
היורו יציב מול הדולר, נסחר ברמה של 1.047 דולר ליורו, ברקע פערים בפעילות הייצור בין כלכלת ארה"ב לכלכלת גוש היורו.הדולר אינדקס עולה ב-0.2% ל-106.86 נקודות והגיע בשלב מסוים של היום לרמה של 107.12 - שיא מאז נובמבר 2022.
בשוק המט"ח המקומי הדולר נסחר בסביבת 3.85 שקלים, מחיר שמשקף עלייה של כ-0.5% ביחס ליציג אתמול, היורו נסחר 4.03 שקלים. רונן מנחם, כלכלן השווקים הראשי במזרחי טפחות, אמר הבוקר כי "בישראל העניינים כרגיל. המתיחות הביטחונית נמשכת (דיווח בסוריה על תקיפה ישראלית לכאורה; שיגור הרקטות מרצועת עזה לים), המתיחות הפוליטית גבוהה לקראת החלטות בג"ץ ובואך מושב החורף של הכנסת.
גם ההמתנה לדוח מודי'ס שיהיה כנראה בעייתי למשק משחקת תפקיד, ועוד. כל אלו דומיננטיים וממשיים יותר בינתיים מנושא ציר ארה"ב-סעודיה-ישראל ולכן פועלים להיחלשות השקל. לכך צריך להוסיף את נושא הגירעון התקציבי שהשפעתו השלילית תורגש עוד יותר בהמשך אם וככל שהגירעון יוסיף לגדול".
עם כל זאת, הדגיש רונן כי שער השקל-דולר נע בין 3.0 שקלים ל-3.85 שקלים כבר ימים ארוכים, ולא מדובר בפריצה נוספת.
"אחד הגורמים שגורם לשוק לדשדש ברמה זו הוא שאלת בנק ישראל. מאחר שבנק ישראל מזהה פיחות יתר של 10% לפחות בשער השקל, הסיכוי שיפעל בשוק המט"ח, אם הפיחות יימשך, בטח אם יואץ, גדל. פעולה זו עשויה לכלול העלאת ריבית ו/או מכירת מט"ח מיתרותיו העצומות, מה שמוסיף לאי הוודאות בשוק סביב הרמות הנוכחיות", אומר עוד מנחם.
מנחם מוסיף: "בנק ישראל מתקשר לאי הוודאות בשוק המט"ח גם בהיבט אחר – החגים קרבים לסיומם ונקבל תשובה לשאלה האם הנגיד ירון ימשיך בתפקידו. השוק רוצה המשכיות וחילופי נגיד לא בהכרח ימצאו חן בעיניו. מה שכן, התגובתיות של שוק המט"ח המקומי לאירועים בארץ ובחו"ל גדלה מאוד ולכן גם אם הרצועה הנוכחית לא נפרצת בינתיים, התנודתיות של השקל בתוכה גבוהה".
הרובל הרוסי נחלש בכ-0.3% ונסחר ב-99 רובל לדולר, לאחר שהמאמצים של קובעי המדיניות לבלימת הירידה לא צלחו, כך לפי דיווח בסוכנות בלומברג. מוקדם יותר הבוקר ירידה חזקה יותר העמידה את שווי המטבע הרוסי ב-100.255 רובל מול הדולר. הירידה החזירה את המטבע לרף שבאוגוסט הוביל להעלאת חירום של הריבית ואף העלה את האפשרות להטלת הגבלות הון מחמירות בניסיון לחזק את הרובל.
נגידת הבנק המרכזי של רוסיה, אלווירה נביולינה, הזהירה נגד השימוש בצעדים אדמינסטרטיביים לתמיכה בשער החליפין, והעדיפה להסתמך על מדיניות מוניטרית. בהתאם, לאחר פגישת חירום באוגוסט העלה הבנק המרכזי את הריבית ל-12% מ-8.5%. הפגישה נקבעה כאמור לאחר שהרובל חצה את רף ה-100 רובל מול הדולר. בחודש שעבר הועלתה הריבית שוב והיא עומדת כעת על 13%.
העלאת הריבית באוגוסט הייתה בשיעור החד ביותר מאז החלה המתקפה הרוסית באוקראינה בפברואר השנה שעברה. אמנם הייתה לה השפעה מוגבלת עד כה, אך לדבריה של נביולינה, בלעדיה היה הרובל נחלש אף יותר. הבנק המרכזי הודיע באוגוסט גם כי ימנע מרכישת מט"ח עד סוף השנה.
בכל זאת הרובל המשיך בירידות על רקע הביקוש ברוסיה למטבע יציב, לנוכח ההתאוששות בייבוא והסנקציות שהושתו על המדינה. במקביל, היצואניות הגדולות ברוסיה, הנחשבות לספקיות הראשיות של מט"ח, מתמודדות עם ירידות משמעותיות בהכנסות.
במשרד האוצר הרוסי תמכו בהטלת הגבלות הון מחמירות יותר, אך ויתרו על הדרישה לאור התנגדות הבנק המרכזי. שר האוצר מקסים רשטניקוב אף הציע לפצל את שוק המט"ח בדומה לנעשה בסין, אך נביולינה התנגדה נחרצות לרעיון.