השתתפות המוסדיים בהנפקת ג'י סיטי עלתה להם ביוקר
השתתפות המוסדיים בהנפקת ג'י סיטי עלתה להם ביוקר
כלל, מגדל והפניקס, שהושיטו יד לחיים כצמן בעת המאבק שלו בברק רוזן ואסי טוכמאייר, ורכשו ממניות קבוצת הנדל"ן בפברואר, כבר מופסדים על הנייר ב־240 מיליון שקל. רוזן וטוכמאייר שרכשו ממניות נורסטאר מופסדים ב־200 מיליון שקל
הצניחה במניות קבוצת ג'י סיטי (גזית גלוב לשעבר) הביאה לפגיעה בגופים המוסדיים ובחוסכים שעבורם הם מנהלים את הכסף. המוסדיים שהשתתפו בהנפקה של ג'י סיטי, שנערכה לפי כשמונה חודשים בעת שהחברה נסחרה סביב שווי השיא שלה, ספגו פגיעה של כמעט 240 מיליון שקל על הנייר — הפסד של 58.3%%.
בתחילת השנה הנוכחית החלו ברק רוזן ואסי טוכמאייר להניע מהלך השתלטות על ג'י סיטי באמצעות חברת ישראל קנדה הציבורית שבשליטתם (40%). הם החלו לרכוש מניות של נורסטאר, החברה־האם של ג'י סיטי (51.5%) שבשליטת חיים כצמן, בהשקעה של קרוב ל־350 מיליון שקל.
ישראל קנדה הגיעה לנתח של 22.3% מנורסטאר, כאשר חלק מהמניות נרכשו מכצמן עצמו תמורת 192 מיליון שקל. האחזקה הזו היום שווה 150 מיליון שקל בלבד, כך שלישראל קנדה יש הפסד של כ־200 מיליון שקל על הנייר.
רוזן וטוכמאייר הסבירו שהמטרה שלהם היא להשביח את הנכסים של ג'י סיטי, שנסחרה אז בשווי שוק של 4.7 מיליארד שקל ולפי מכפיל של 0.7 על ההון. כצמן לא ישב בחיבוק ידיים ומאבק שליטה החל להתפתח.
לכן, בפברואר החליט דירקטוריון ג'י סיטי על ביצוע של הנפקת מניות פרטית למוסדיים. ב־13 בפברואר בוצעה הנפקה לכלל ביטוח, מגדל ביטוח והפניקס. המוסדיים האלו רכשו 12.5 מיליון מניות שמהוות 3.6% ממניות החברה בהיקף כולל של 406.3 מיליון שקל.
כלל ביטוח ומגדל ביטוח רכשו מניות ב־153 מיליון שקל כל אחת ואילו הפניקס רכשה מניות בכ־100 מיליון שקל. ההנפקה בוצעה בדיסקאונט אפסי של 0.5% בלבד, לפי מחיר של 32.5 שקל למניה.
בנוסף, המוסדיים קיבלו אופציות שניתנות להמרה למניות ג'י סיטי לפי מחיר מימוש של 40 שקל למשך שנה וחצי, והאופציות האלו רחוקות מהכסף כיום.
מאז הגיעו כצמן ורוזן וטוכמאייר להסכמה שלפיה ישראל קנדה תרכוש את מלוא המניות של נורסטאר שאינן בידיה לפי מחיר של 55.55 שקל למניה, ששיקף לנורסטאר שווי של כ־2 מיליארד שקל. אולם מאז חלו שינויים בסביבה המאקרו־כלכלית, האינפלציה הרימה את ראשה והבנקים המרכזיים החלו להעלות ריביות, מה שגרר את השווקים כלפי מטה. ישראל קנדה נסוגה בה מההצעה בשל השינויים האלו. כיום מניית נורסטאר נסחרת במחיר של כ־19 שקל, שמשקף לה שווי שוק של קצת פחות מ־688 מיליון שקל.
וכך, אתמול מניית ג'י סיטי סגרה את המסחר במחיר של 13.56 שקל, ירידה של 58.3% מהמחיר בו רכשו שלושת המוסדיים את מניות החברה בהנפקה. שווי האחזקות שלהם כיום עומד על 170 מיליון שקל. כלומר, המוסדיים מופסדים 237 מיליון שקל על הנייר. מגדל ביטוח וכלל ביטוח מופסדות 89.3 מיליון שקל כל אחת, ואילו הפניקס מופסדת 58.7 מיליון שקל.
למעשה, מגדל ביטוח ספגה מכה כפולה על הנייר. חברת הביטוח השתתפה בהנפקה פרטית שביצעה ישראל קנדה גם בתחילת ספטמבר האחרון. בהנפקה הזו מגדל ביטוח רכשה מניות של ישראל קנדה ב־40 מיליון שקל. בהנפקה השתתפו גם בית ההשקעות מור וקרן הגידור ספרה, שרכשו כמות דומה של מניות ומנורה מבטחים רכשה מניות ב־20 מיליון שקל. בסך הכל הגופים האלו רכשו מניות ב־140 מיליון שקל לפי מחיר של 13.5 שקל למניה. מחיר המניה כיום נמוך ב־22% ולכן מגדל רושמת כיום הפסד על הנייר של 9 מיליון שקל.
השבוע סערו הרוחות עוד יותר סביב קבוצת ג'י סיטי, שנושאת על גבה חובות של כ־18 מיליארד שקל. לג'י סיטי ולנורסטאר יש אג"ח בהיקף של כ־8.2 מיליארד שקל. במהלך השבוע הזה צנחו מחירי האג"ח, ושש מתוך שמונה הסדרות הגיעו לתשואות זבל של עד 15%. במקביל, המניות של ג'י סיטי ונורסטאר צנחו ב־14% וב־18% ביום שני השבוע, והשלימו ירידות של כ־40% מתחילת השנה.
למחרת הודיעה ג'י סיטי על כך שהיא נמצאת במשא ומתן מתקדם למכירת נכסים ב־1.8 מיליארד שקל, ועל כך שהעמידה נכסים נוספים למכירה ב־1.8 מיליארד שקל נוספים, ושהיא צופה שעד סוף השנה יושלמו חלק מהעסקאות, כך ש־40% מהתמורה תתקבל. הדבר הוא חלק מתוכנית אסטרטגית של החברה למכור נכסים שאינם בליבת הפעילות ב־3.6 מיליארד שקל. בנוסף, בשיחה עם "כלכליסט" אמר כצמן כי בכוונת החברה למכור עוד נכסים ב־3 מיליארד שקל. הדבר הצליח להרגיע במעט את השוק וביום שלישי ואתמול עלו מחירי המניות והאג"ח של החברות בקבוצת הנדל"ן המניב.