החוסכים סבלו: תיקי ההשקעות נחתכו ב-35 מיליארד שקל ב-2022
החוסכים סבלו: תיקי ההשקעות נחתכו ב-35 מיליארד שקל ב-2022
דו"ח של רשות ניירות ערך חושף שהיקף תיקי ההשקעות המנוהלים בארץ עמד בסוף השנה על 314 מיליארד שקל; מספר התיקים שמנהלים יותר מ-5 מיליון שקל ירד ב-13% בעוד מספר תיקי ההשקעות עם היקף של עד חצי מיליון שקל עלה ב-15%
שנת 2022 הייתה קשה עבור החוסכים בתיקי השקעות, שנפגעו מהמגמה השלילית בבורסה. על פי הדו"ח של רשות ניירות ערך, הענף קטן ב-35 מיליארד שקל בשנה החולפת בשל הירידות בשוק המניות והאג"ח. נכון לתחילת השנה, עמד היקף תיקי ההשקעות בארץ על 314 מיליארד שקל, אחרי ירידה של 11% בשנה.
ניהול תיקי השקעות נעשה בבתי השקעות ומשווק לרוב ללקוחות עם חסכונות של לפחות מאות אלפי שקלים. בניהול תיק השקעות, לעומת אמצעי החיסכון האחרים כמו קרנות נאמנות, קופות גמל ופוליסות חיסכון, נעשות ההשקעות בצורה אישית תוך התחשבות בצרכי הלקוח.
עוד עולה מהדו"ח של הרשות כי בשנת 2022, על רקע הירידה החדה בשווי חברות ההייטק ובמספר המתעשרים החדשים בענף, נרשמה ירידה בכמות התיקים הגדולים. מספר התיקים המנוהלים עם היקף נכסים של יותר מ-5 מיליון שקל, ירד ב-13% ל-5,591. לעומתו, מגזר תיקי ההשקעות הקטנים, עם היקף מנוהל של עד חצי מיליון שקל, עלה ב-15% ל-32,265 תיקי השקעות.
הגופים המובילים בענף תיקי ההשקעות הם בתי ההשקעות הגדולים – מיטב, ילין לפידות, אלטשולר שחם, פעילים ואי.בי.אי. מהדו"ח עולה כי ארבע החברות הגדולות בתחום שכוללות יותר מ-5,000 לקוחות, מנהלות גם 30% מהיקף הנכסים בו. היקף התיקים של החברות אינו מידע ציבורי אך על פי הערכות ארבע החברות הגדולות הן מיטב, ילין לפידות, אלטשולר שחם ופעילים. 11 חברות שמהוות 9% ממספר החברות הכולל, מנהלות 134.8 מיליארד שקל, שמהווים 70.2% מסך תיקי ההשקעות.
בשנים האחרונות, בעקבות שינוי טעם קהל החוסכים הענף נמצא בקיפאון. בחמש השנים האחרונות צמח מספר החברות שמנהלות תיקי השקעות עבור לקוחות בשלוש בלבד, עם פתיחת 18 חברות חדשות אך סגירת 15 חברות. בהתאם, בחמש השנים האחרונות עלה היקף הנכסים שמנוהל בענף ב-16% בלבד. לשם השוואה, קרנות הנאמנות, הענף המקביל לתיקי השקעות, צמח ב-52% ל-368.6 מיליארד שקל.
דמי הניהול של תיקי השקעות, בדומה לדמי הניהול בנכסים נוספים בענף הפיננסי כמו קופות גמל וקרנות נאמנות, עברו הוזלה בשנים האחרונות. דמי הניהול הממוצעים בתיקים קטנים, עם היקף נכסים של עד חצי מיליון שקל, עומדים היום על 0.58% לעומת דמי ניהול של 0.63% לפני חמש שנים ו-0.61% בשנה שעברה.
ההוזלה נעשית על רקע הקיטון בנכסים שנגרמו בעקבות ההפסדים של שוק ההון אשתקד. אולם גם בשל הקלות רגולטוריות שיישמה רשות ניירות ערך לאורך השנים שאפשרו הוזלה בעלויות הניהול. לדוגמה, ייתור הצורך להיפגש עם הלקוח פרונטלית בעת החתמתו ואפשרו שיווק של תיקי השקעות גנריים ללקוחות בדמי ניהול נמוכים מאוד.
לעומת המשקיעים הקטנים, בעלי תיקי ההשקעות הגדולים מקבלים הנחה משמעותית על דמי הניהול. דמי הניהול עבור תיקי ההשקעות שמנהלים יותר מ-5 מיליון שקל עומדים על 0.36%. דמי הניהול ב-2021 עלו לכדי 0.4% בעקבות הביקוש לתיקים גדולים במיוחד, אך בשל המגמה השלילית בבורסה והקיפאון במגזר ההייטק, ירדו דמי הניהול ב-2022.