סגור
שר התקשורת יועז הנדל
שר התקשורת יועז הנדל (צילום: אלכס קולומויסקי)

בלעדי
משרד התקשורת במהלך דרמטי: בזק תוכל להיות חברה ללא גרעין שליטה

משרד התקשורת ישנה את צו הבזק, באופן שיאפשר לחברת התקשורת להיות חברה ללא גרעין שליטה, ויתיר למוסדיים להחזיק 7.5% ממניותיה במקום 5%; גם ההגבלות הבטחוניות על בעלי המניות ישונו; בעלי השליטה קרן סרצ'לייט ודוד פורר שנערכים למימוש רווח של 800 מיליון שקל יקבלו הטבה משמעותית ויוכלו לפזר השליטה בבורסה

חברת התקשורת בזק בדרך להיות חברה ללא גרעין שליטה. משרד התקשורת החליט לצאת למהלך שיאפשר את פיזור מניות השליטה בבזק, וייתור הצורך בקבלת היתר שליטה בחברה.
לכלכליסט נודע כי היום (א') יוציא המשרד בראשות השר יועז הנדל הזמנה לשימוע לתיקון צו התקשורת, במסגרתו תבוטל חובת קיום בעל שליטה בבזק. השימוע יאפשר לגורמים שרוצים להביע התנגדות למהלך לומר את דעתם. המהלך כולל שינוי של צו הבזק, מהלך שדורש חקיקה, וכן שינוי תנאי הרישיון לאחזקה במניות בזק.
המהלך יאפשר לגופים מוסדיים להחזיק עד 7.5% ממניות בזק במקום עד 5% כיום, ויאפשר למשקיעים פרטיים מחו"ל לרכוש את מניות החברה. כיום מחייב היתר השליטה בבזק שאם דבוקת השליטה היא זרה, יהיה בה שותף ישראלי באחזקה של 10%. כיום דוד פורר ממלא פונקציה זאת עם קרן ההשקעות הבריטית סרצ'לייט. בחברות המתחרות סלקום ופרטנר הוסרה לאחרונה ההגבלה הזאת.
הנחיצות בגורם ישראלי היא מגבלה שהוטלה מסיבות בטחוניות, כיוון שבזק מחזיקה במידע ויכולות משמעותיות ברמה הבטחונית. במסגרת זו קיימת מגבלה של אחזקה למדינות עוינות וזו תצומצם לאחזקה של ארגונים עוינים, באופן שיאפשר שליטה רחבה יותר על רוכשי מניות בזק ויכול להגביל גם ארגונים קטנים מפעילות במניות החברה.
קרן סרצ'לייט ופורר רכשו בסוף 2019 את השליטה בבזק במסגרת הסדר חוב עם מחזיקי האג"ח של בי-קום, בעלת השליטה בבזק. הם השקיעו כ-630 מיליון שקל בהשתלטות על בי-קום, שנסחרת כעת בשווי של 1.93 מיליארד שקל. סרצ'לייט מחזיקה 64% ממניותיה ומשפחת פורר ב-12%, ושווי האחזקה הכולל של שניהם הוא 1.45 מיליארד שקל, כך שמדובר ברווח של 820 מיליון שקל על ההשקעה תוך פחות משלוש שנים.
ההחלטה של משרד התקשורת מהווה הטבה משמעותית לסרצ'לייט ופורר, שהגישו את הבקשה לשינוי קרוב לוודאי מתוך כוונה למכור את המניות. לאחר השינוי, יוכלו פורר וסרצ'לייט לקיים משא ומתן למכירת השליטה, ובמקביל לקבל אפשרות לפזר את המניות לגופים מוסדיים בבורסה במחיר קרוב מאד למחיר השוק, ובתהליך מהיר וקל בהרבה שיאפשר להם לממש את הרווח הגדול שרשמו בהשקעה בקלות.
מדובר בהחלטה דרמטית של המדינה. גופים מפוקחים כמו הבנקים או חברת האנרגיה פז כבר הפכו לחברות ללא גרעין שליטה, אבל האינטרסים של המדינה בחברת תקשורת כמו בזק הם משמעותיים. עם זאת, במשרד התקשורת קיבלו את ההחלטה תוך בחינת המשמעויות הפיננסיות ולאחר התייעצות עם משרד הביטוחון שנתן את הסכמתו למהלך במגבלות מסוימות.