סגור

מחפש פיתרון דיפלומטי: השקל בשפל של חצי שנה

ההתחזקות העולמית בדולר עקב החשש מפלישה רוסית מגיעה גם לשוק המטבעות המקומי - יום לפני פרסום נתוני האינפלציה בישראל: הדולר מזנק ל-3.268 שקלים; מיטב דש: "אם סביבת האינפלציה תהיה בעלייה, כפי שאנו מעריכים, בנק ישראל יצטרך לעשות פניית פרסה ולהעלות ריבית"

החשש מפלישה רוסית לאוקראינה הקפיץ את הדולר בשישי בשוקי המטבעות העולמיים - והוא דוחף הבוקר את המטבע האמריקאי גם מול השקל: הדולר מזנק ל-3.268 שקלים, הרמה הגבוהה שלו מאז ה-26.7.21. היורו מטפס ב-0.3% ונסחר סביב 3.69 שקלים; בשווקים הבינ"ל נרשמת נסיגה של 0.3% ביורו, שנסחר ב-1.113 דולר.

בשווקים מצפים לנתוני האינפלציה שיתפרסמו מחר. לפי התחזיות מדד המחירים לצרכן עלה בינואר ב-0.1%, לאחר עלייה של 0.3% בדצמבר. קצב העלייה השנתי צפוי לעמוד על 2.6%, לאחר מדד של 2.8% בדצמבר. במהלך החודש פוחת השקל ב-2% מול סל המטבעות ובנק ישראל רכש 356 מיליון דולר.
בלידר מציינים כי העלאת הריבית האחרונה של בנק ישראל, שבוצעה בנובמבר 2018, היתה כאשר האינפלציה השנתית עמדה לע 1.2% ושיעור האבטלה עמד על 4.3%. "עיתוי העלאת הריבית ייקבע כאשר בנק ישראל יהיה סבור שהמשק התאושש כלכלית מגל האומיקרון. העלאת ריבית של 0.5% בארה"ב בחודש מרץ תקל על בנק ישראל לבצעה העלאה של 0.15%", אומרים בלידר.
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש, מטיל ספק בהתחייבות של המשנה לנגיד בנק ישראל, שהדגיש בשבוע שעבר שהבנק יהיה סבלני כלפי עליית ריבית גם אם האינפלציה תחרוג זמנית מהיעד. "הראיון שנתן נועד כנראה לבלום מומנטום של עליית התשואות באג"ח הממשלתיות ולתמוך בהיחלשות השקל. במציאות הנוכחית צריכים להתייחס בזהירות למסרים מסוג זה של הבנקים המרכזיים. אם סביבת האינפלציה תהיה בעלייה, מה שלפי הערכה שלנו אכן מתרחש, בנק ישראל יצטרך לעשות פניית פרסה, כמו שעשו לפניו הבנקים המרכזיים האחרים בעולם", אומר זבז'ינסקי.
לדברי גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי ודודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון, "תידרש עלייה משמעותית מאוד בציפיות האינפלציה על מנת להביא את בנק ישראל כבר בקרוב להעלאות ריבית - זאת בניגוד להצהרות של ראשי הבנק בדבר דרגות החופש הרבות יחסית העומדות לרשותו".
הצפי בשווקים למצב כזה יגדל בתסריט בו הפד מעלה את הריבית "במהירות יתר", זאת כפי שמגלמים השווקים לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר בארה"ב (עלה ב- 0.6% והשלים עלייה של 7.5% ב- 12 החודשים האחרונים). נכון ליום שישי בבוקר, השוק מצפה שהפד יבצע העלאה של 50 נקודות בסיס בריבית בחודש מרץ (דבר שהוא לא עשה מעל ל- 20 שנה). ישנן גם הערכות כי הפד יקדים ויעלה את הריבית לפני ההחלטה הרשמית באמצע מרץ, תרחיש שכרגע נראה לא סביר".
1 צפייה בגלריה
פרופסור אמיר ירון נגיד בנק ישראל
פרופסור אמיר ירון נגיד בנק ישראל
נגיד בנק ישראל אמיר ירון
(צילום: אלכס קולומויסקי)