סגור
מימין מנכ"ל פסגות יניב בנדר ובעל השליטה בפסגות רני צים
מימין: מנכ"ל קבוצת פסגות יניב בנדר ובעל השליטה בקבוצה, רני צים. פערים משמעותיים בשווי (צילומים: מושיק ברין, מאיר אדרי)

המוקש של רני צים בדרך לאקזיט בפסגות: ניכיון צ'קים

חלק מהרוכשים הפוטנציאליים של השליטה בפסגות הבהירו שידרשו מצים שיפוי בגלל חברת ניכיון הצ'קים אפליצ'ק שבשליטתה. אפליצ'ק סובלת מירידה בהכנסות והפסדים מעמיקים, וגם דיווחה על הפסדי אשראי חזויים של 12 מיליון שקל בשל קשיי גבייה

רני צים ממשיך לחפש רוכש לשליטה (62%) בקבוצת פסגות. מעבר לשווי הגבוה שהוא שואף לו בעסקה עתידית, אחד המכשולים שעומדים בפני העסקה הוא ההחזקה של פסגות (51%) בחברת האשראי החוץ־בנקאי אפליצ'ק, שעוסקת בניכיון צ'קים.
בחודש האחרון הבהירו לצים חלק מהרוכשים הפוטנציאליים של קבוצת פסגות שאיתם מתנהלים מגעים, כי במידה שיגישו הצעות רשמיות לרכישת השליטה בקבוצה, הם ידרשו שיפוי מצד צים ביחס לאפליצ'ק, כדי להבטיח לעצמם שלא יספגו הפסדים עתידיים בשל תיק האשראי שלה. צים רכש את השליטה באפליצ'ק בפברואר 2021 תמורת 10 מיליון שקל במזומן. יתר המניות נותרו בידי אחד ממייסדי החברה, המנכ"ל לשעבר מני גיא (כיום סמנכ"ל האשראי והחיתום), שהקים אותה יחד עם איתן אילוז. אפליצ'ק פועלת בתחום ניכיון הצ'קים, אבל לציבור הרחב היא מוכרת כמי שהעניקה חסות לקבוצת הכדורגל בית"ר ירושלים, בתקופה שבה היתה בבעלותו של משה חוגג.
1 צפייה בגלריה
במרכז מני גיא עם משה חוגג אפליצ'ק העניקה חסות לבית"ר
במרכז מני גיא עם משה חוגג אפליצ'ק העניקה חסות לבית"ר
מנכ"ל אפליצ'ק מני גיא (במרכז). החברה העניקה חסות לבית"ר ירושלים
(צילום: עמית שאבי)
בזמן שצים רכש את השליטה בה, אפליצ'ק פעלה על מנת לפתח טכנולוגיה שתבדוק את יכולת ההשבה של הצ'קים, במטרה למכור אותה ליתר חברות האשראי, ואף תכננה לפתח טכנולוגיה שתתחרה בביט של בנק הפועלים.
אלא שהתוכניות האלו טרם התממשו, ופחות משנתיים לאחר הרכישה צים העמיד את השליטה באפליצ'ק למכירה, וכך החברה סווגה בדו"ח השנתי של קבוצת פסגות, שפורסם בחודש מרץ האחרון.
תחום ניכיון הצ'קים סובל ממוניטין רעוע במיוחד בעת הנוכחית. זאת, לאחר שבשנה שעברה קרסו שתי חברות ציבוריות שפעלו בתחום – יונט קרדיט, שבראש הדירקטוריון שלה עמד לזמן קצר שר האוצר לשעבר משה כחלון, וגיבוי אחזקות, שהיתה בשליטת החתם יהונתן כהן, שרכש אותה מהאחים פרדו.
החברות הללו קרסו בשל ליקויים חמורים בתיקי האשראי שלהן, שהתבססו בעיקר על ניכיון צ'קים. מדובר על תחום שבמסגרתו ניתן אשראי באמצעות ניכיון מוקדם של צ'קים, שמהווים את הבטוחה היחידה. משום כך, מדובר על תחום שבו רמת הסיכון גבוהה מאוד.
בנוסף, לפני כחודש ביקשה חברת אשראי חוץ־בנקאי נוספת שפועלת בתחום, בול מסחר, הסדר חוב ממחזיקי האג"ח שלה. גם בקשה זו הופנתה על רקע קשיי גבייה של אשראי. בימים אלו החברה מנהלת מגעים מול בעלי האג"ח כדי להגיע לתנאים מוסכמים שיאפשרו לה דחייה בפירעון החובות.
דו"חות קבוצת פסגות לרבעון הראשון של השנה הבהירו מדוע צים מבקש למכור את השליטה באפליצ'ק. החברה סיימה את הרבעון בהפסד של 5 מיליון שקל, בעוד בתקופה המקבילה אשתקד ההפסד שלה הסתכם ב־1.6 מיליון שקל. ההכנסות הצטמקו גם הן, מרמה של 5.3 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2022 לרמה של 3.9 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2023.
היקף תיק האשראי של החברה עמד על 141 מיליון שקל ואפליצ'ק דיווחה על הפסדי אשראי חזויים של 12 מיליון שקל. זאת, משום ש־24% מתיק האשראי של החברה (33.5 מיליון שקל) נמצאים בקשיי גבייה. מעבר לכך, אשראי בהיקף של 23 מיליון שקל נושא פיגורים של יותר מחצי שנה ונחשב לאשראי שהקושי לגבותו חמור מאוד. אין בנמצא נתונים לתקופה המקבילה, משום שהנתונים האלו פורסמו במסגרת הדו"חות האחרונים לפי החלטה של רשות ניירות ערך, בעקבות ביקורת שערכה ביחס לגילויים של חברות האשראי החוץ־בנקאי על רקע קריסת יונט קרדיט וגיבוי אחזקות.
למעשה, שיעור האשראי שנמצא בקשיי גבייה חמורים מכלל תיק האשראי של אפליצ'ק הוא גבוה יותר משיעור זה בבול מסחר ערב בקשתה לפריסת חובות (19%). ייתכן שזו אחת הסיבות לכך שאחת מסדרות האג"ח של פסגות נסחרת בתשואת זבל של 12% שמעידה על כך שהמשקיעים מגלים סקפטיות ביחס ליכולת הפירעון שלה.
כזכור, את ההשקעה באפליצ'ק ביצע צים באמצעות חברת ואליו קפיטל הציבורית שבשליטתו. האחרונה רכשה במאי 2021 את מה שנותר מבית ההשקעות פסגות מידי אלטשולר שחם גמל ופנסיה תמורת 405 מיליון שקל. עוד קודם לכן, אלטשולר שחם גמל ופנסיה רכשה את בית ההשקעות מידי קרן אייפקס תמורת 910 מיליון שקל והותירה בידיה את נכסי הגמל והפנסיה. היתר – קרנות נאמנות, ניהול תיקים, וקרנות גידור – נמכר כאמור לוואליו קפיטל, ששמרה על המותג פסגות. בהמשך, צים שינה את השם של ואליו קפיטל לקבוצת פסגות, וזו הפכה לחברה־האם הציבורית של בית ההשקעות ושל ואליו קפיטל עצמה, שפועלת גם היא בתחום האשראי־החוץ בנקאי. התוכנית המקורית של צים היתה להכניס את כל פעילות האשראי החוץ־בנקאי בוואליו לתוך אפליצ'ק. אולם לאחר בחינה מחודשת ויתר צים על המיזוג.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", אחד המתעניינים ברכישת השליטה בקבוצת פסגות כולה מידי רני צים הוא מנכ"ל הקבוצה יניב בנדר, שכבר מחזיק ב־9% ממניותיה. בימים אלו בנדר מנסה לגבש קבוצת משקיעים על מנת לרכוש את החברה. צים שואף לקבל שווי של כ־400 מיליון שקל, שהוא בפועל משמעותית גבוה יותר מזה שלפיו רכש אותו, הגם שמדובר על פניו באותו הסכום. זאת, משום שהחודש הושלמה העסקה שבמסגרתה רכשה הפניקס בית השקעות (השם הנוכחי של אקסלנס), שבבעלות הפניקס החזקות, חלק ניכר מפעילות קרנות הנאמנות של בית ההשקעות פסגות. את הרכישה ביצעה הפניקס בית השקעות באמצעות החברה־הבת קסם. העסקה הושלמה לאחר שביום חמישי רשות התחרות נתנה את האישור שלה, שקיצץ במעט את גודל העסקה.
קסם רוכשת קרנות שבהן נכסים ב־11 מיליארד שקל, במקום 17 מיליארד שקל במתווה המקורי, וזאת תמורת 200 מיליון שקל במקום 260 מיליון שקל. פסגות תכיר ברווח של 90 מיליון שקל בדו"חות הרבעון השלישי בשל העסקה.
בנדר, בדומה לרוכשים פוטנציאליים אחרים, שואף לרכוש את השליטה בקבוצת פסגות לפי שווי נמוך יותר, של 250‑300 מיליון שקל. יש לציין כי שווי השוק של קבוצת פסגות עומד כיום על 148.5 מיליון שקל בלבד. כלומר, בכל מקרה מדובר על פרמיה משמעותית על מחיר השוק.