אולי יוסי כהן יעזור: נפילה של 40% ברווח של סופטבנק
אולי יוסי כהן יעזור: נפילה של 40% ברווח של סופטבנק
ענקית האחזקות הטכנולוגיות מיפן דיווחה על רווח הנקי רבעוני ל-6.9 מיליארד דולר - בין היתר על רקע הלחץ שהפעילה בייג'ינג על חברות סיניות שבהן מחזיקה סופטבנק; לפני כחודש ראש המוסד לשעבר התמנה לנציג סופטבנק בישראל
נפילה ברווחי סופטבנק ברבעון האחרון - ענקית האחזקות הטכנולוגיות מיפן הודיעה כי היא דוחה לזמן מה ביצוע השקעות חדשות בסין כדי לראות מה תהיה ההשפעה של המהלכים של הממשלה נגד סקטור הטכנולוגיה, כך דיווחו בוול סטריט ג'ורנל.
הרווח הנקי הרבעוני ירד ל-761.5 מיליארד ין (6.9 מיליארד דולר), נסיגה של 40% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ולאחר רבעון ראשון שבו הרווחים טיפסו לשיא, על רקע הראלי בשוקי ההון.
סופטבנק, המנהלת את קרן ויז'ן בשווי 100 מיליארד דולר נחשבת לאחת המשקיעות הגדולות בחברות סטארט אפ סיניות. אולם לאחרונה השווי של רבות מההשקעות הללו נפל בחדות, על רקע הוראות מרסנות מצד הרגולטורים בסין, שאף החלו לחקור חלק ניכר מהחברות הללו בשל חשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים, הגנת הצרכן ופרטיות המשתמשים.
יוסי כהן, ראש המוסד לשעבר, התמנה לנציג סופטבנק בישראל לפני כחודש. כהן מקדם השקעות של סופטבנק וויז'ן 2 בישראל - קרן שהשקיעה באחרונה בלא מעט חברות ישראליות, בהן אניוויז'ן ורדיס לאבס.
הירידה הזו בשווי של ההשקעות הצטרפה לירידה בשווי של חברות נוספות בהן השקיעה קרן ויז'ן, בהן חברת המסחר המקוון הקוריאנית Coupang ו- Auto1 Group פלטפורמה גרמנית למכירת מכוניות משומשות. שתי החברות הללו הכניסו לסופטבנק רווחים של עשרות מיליארדי דולרים כשהונפקו במהלך הרבעון הראשון של השנה.
קרן ויז'ן וקרן הבת שלה רשמו הכנסות של 2.6 מיליארד דולר מההשקעות שלהן ברבעון האחרון. עם זאת, ברבעון הקודם ההכנסות הללו עמדו על 58 מיליארד דולר.
ההשקעות של סופטבנק, בהובלת המנכ"ל מאסיושי סון, בחברות הטכנולוגיה הסיניות כוללות השקעה מוקדמת בענקית המסחר המקוון עליבאבא, והשקעות של מיליארדי דולרים על ידי קרן ויז'ן ביוניקורנים כמו חברת שיתופי הנסיעות דידי גלובל ובייטדאנס, הבעלים של אפליקציית טיקטוק. זאת מתוך תקווה לרשום החזרים גבוהים לאחר שיונפקו. "הרבה מהרווחים שנראו אפשריים נראים כעת פחות סבירים", הסביר דיוויד גיבסון, אנליסט באסטריס אדוויזורי ביפן. להערכתו, כ-30 מיליארד דולר ברווחים מצופים מהנפקות ציבוריות ראשונות (IPO) השנה התנדפו.
סון הדגיש בעת פרסום התוצאות כי מכיוון שהפעולות של הרגולטורים בסין הפכו לא צפויות ונרחבות הוחלט להקפיא את ההשקעות עד שהסיכונים יתבהרו. "במונחים של השקעות אנחנו רואים הרבה רגולציות חדשות שצצות", הסביר. "אני רוצה לחכות עוד קצת כדי לראות אילו סוגי רגולציות יהיו, כמה מרחיקות לכת הן יהיו ומה תהיה ההשפעה שלהן על השווקים".
בעלי המניות התאכזבו גם מכך שהחברה לא חשפה תוכנית חדשה לרכישה חוזרת של מניות. התוכנית הקודמת לרכישה חוזרת של מניות בשווי 23 מיליארד דולר הסתיימה מוקדם יותר השנה והמשקיעים המתינו להכרזה על תוכנית חדשה. "אם הם לא יכריזו בקרוב על תכנית רכישה חוזרת, יש סיכוי גבוה שהמניה תיפול", הגיב האנליסט אטול גויאל מג'פריס.
על אף הקפאת ההשקעות בסין, סון הדגיש כי קרן ויז'ן 2 מתכוונת להמשיך בקצב המהיר של השקעות. לקרן יש כבר אחזקות ב-161 חברות והיא מממנת בחודשים האחרונים חברות סטארט אפ בקצב של קרוב לאחת ביום.